Boli inflamatorii intestinale, jumătate de oră de stat la soare reduce riscul

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil
Copil

Se știe că expunerea îndelungată la soare dăunează pielii și poate duce la apariția cancerului, dar pe perioade mai mici, poate fi benefică. Copiii care stau o jumătate de oră pe zi la lumina soarelui au risc redus de boli inflamatorii intestinale (IBD), potrivit noilor cercetări efectuate de Universitatea Națională Australiană (ANU).

Mai mult de 800.000 de persoane trăiesc cu cele două tulburări care formează grupul de boli inflamatorii intestinale - boala Crohn și colita ulcerativă.

Studiul pediatric, care a fost publicat în jurnalul Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, s-a desfășurat în Melbourne și a fost condus de profesorul Robyn Lucas, de la Colegiul de Sănătate și Medicină al de la Universitatea Națională Australiană (ANU).

„Să lăsăm copiii să se joace afară, la soare, le-ar putea schimba viața", a spus profesorul Lucas.

Se poate și puțin către puțin

„Nu trebuie stea toți la soare în aceeași perioadă sau în continuu, dar am descoperit că atunci când copiii se joacă afară, expuși la soare, pentru o jumătate de oră pe zi, în total, riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale e mai mic cu aproape 20%"

Cercetătorii au descoperit că chiar și perioade scurte de expunere la soare au fost asociate cu un risc mai mic de copii care dezvolta boli inflamatorii intestinale (IBD).

„Am constatat că la fiecare 10 minute de expunere la soare este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta IBD cu 6%", a spus profesorul Lucas.

„În acest stadiu, ceea ce am arătat este că există o legătură între lipsa de expunere la soare și riscul crescut de IBD. (...) Știm deja că soarele afectează sistemul imunitar în moduri care ar putea reduce IBD - dar nu știm calea exactă. (...) Dar cercetările noastre sugerează că a sta afară și în soare este un lucru bun atunci când vine vorba de prevenirea acestor boli teribile".

Boli inflamatorii intestinale, simptome

Cercetările arată că Australia are una dintre cele mai mari rate de boli inflamatorii intestinale. „IBD devine tot mai frecventă și copiii le dezvoltă la vârste mai fragede", a spus profesorul Lucas.

„Simptomele pot fi îngrozitoare. Dacă aveți IBD, aveți diaree intermitentă, durere abdominală, inflamație și vă puteți simți foarte rău. (...) Boala Crohn și Colită ulcerativă sunt boli oribile în care sistemul autoimun a luat-o razna și atacă intestinul.

Totuși, Dr. Lucas a subliniat că este încă important ca australienii să continue să stea la soare „inteligent" și să se protejeze pe ei înșiși și pe copiii lor de eventualele efecte dăunătoare ale soarelui.

„Toată lumea are nevoie de o expunere la soare în fiecare zi sau cel puțin în cele mai multe zile ale săptămânii, dar nu vorbim de bronzat sau arsuri solare", a spus ea.

„Dacă putem reduce riscul de a dezvolta boli inflamatorii intestinale merită să te strădui să ieși la aer liber și la soare - dar fă-o în condiții de siguranță, în conformitate cu liniile directoare ale Consiliului Cancer".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel