Bolile inflamatorii cronice: celulele care distrug intestinul, identificate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Inflamația intestinală
Inflamația intestinală

În ciuda progreselor extraordinare făcute în tratarea bolilor inflamatorii cronice Morbus Crohn și a colitei ulceroase, cu medicamente, inflamația cronică încă nu poate fi ținută suficient sub control pentru o parte dintre pacienți. Cercetătorii au demonstrat acum că anumite celule din intestine au un rol-cheie în inducerea episoadelor inflamatorii acute. Se speră că această descoperire va duce la abordări inovatoare de tratare a acestor boli, pe viitor.

Peste 4 milioane de persoane din Germania sunt afectate de bolile inflamatorii intestinale cronice Morbus Crohn sau de colită ulcerativă. Pacienții suferă adesea episoade inflamatorii acute care afectează țesutul intestinal. În ciuda progreselor extraordinare în tratarea acestor boli cu medicamente, inflamația cronică încă nu poate fi ținută suficient de bine sub control pentru un număr de pacienți.

Până acum, s-au știut puține lucruri despre ceea ce provoacă, de fapt, apariția acestor episoade. Lucrând împreună cu oameni de știință din Olanda, cercetătorii de la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) au demonstrat acum că anumite celule din intestin au un rol-cheie în inducerea episoadelor inflamatorii acute. Se speră că această descoperire va duce la abordări inovatoare de tratare a bolilor în viitor.

Celule din intestin care procoacă episoadele inflamatorii

Bolile inflamatorii cronice sunt cauzate de un amestec complex de diverși factori. Acest lucru duce în cele din urmă supra-stimularea sistemului imunitar al intestinului, inflamația rezultată conducând adesea la simptome grave de boală. Sistemul imunitar din intestine include celule cunoscute drept „tissue resident memory cells" sau celule TRM. Până acumt, oamenii de știință nu știau de rolul pe care aceste celule ar trebuit să îl joace în producerea inflamației cronice în intestine.

O echipă de cercetători de la Universitätsklinikum Erlangen, condusă de Dr. Sebastian Zundler și Prof. Dr. Markus F. Neurath (de la Departamentul de Medicină 1 de la Universitätsklinikum Erlangen - Gastroenterologie, Pneumologie și Endocrinologie), a descifrat cu succes aceste mecanisme. În colaborare cu Institutul de Cercetare Sanquin din Olanda, cercetătorii au reușit să demonstreze, de exemplu, că celulele TRM au un potențial inflamator puternic și par să inducă apariția unor episoade.

Datele din studiul publicat în Nature Immunology sugerează, de asemenea, că celulele TRM reglează migrarea și diferențierea altor celule imune și, prin urmare, au un rol central de jucat în reglarea răspunsului imun. În consecință, pacienții cu o proporție mare de celule TRM în căptușeala intestinală au un risc mai mare de a suferi de episoade inflamatorii acute decât cei cu o proporție mai mică.

„Până acum, nimeni nu a realizat că celulele TRM au un rol de jucat ăn bolile imunologice”, a explicat Prof. Dr. Markus F. Neurath, într-un material dat publicității de University of Erlangen-Nuremberg.

Rezultate relevante și pentru alte boli

„Noi credem că rezultatele noastre sunt, de asemenea, relevante pentru alte boli inflamatorii cronice". În plus, cercetătorii speră că descoperirea lor fi o bună bază pentru tratarea în viitor a acestor boli.

„Tratamentele viitoare se pot baza pe rolul important pe care celulele TRM îl au de jucat în inflamația cronică a intestinului", precizează Dr. Sebastian Zundler, „prin luarea de măsuri timpurii, am putea suprima boala sau episoadele inflamatorii acute ale afecțiunii".

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel