Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool

De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Vezi și: Interacțiuni periculoase între medicamente și alimente. Combinația de care trebuie să te ferești
Un studiu realizat de Keck Medicine of USC arată că persoanele care consumă alcool în cantități mari și suferă de diabet, hipertensiune arterială sau obezitate abdominală au un risc de până la 2,4 ori mai mare de a dezvolta boli hepatice avansate. Aceste afecțiuni pot amplifica efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului, conducând la leziuni severe.
Legătura dintre sănătatea cardiometabolică și ficat
Cercetarea, publicată pe 3 februarie în Clinical Gastroenterology and Hepatology, subliniază că nu toți consumatorii de alcool sunt expuși în mod egal riscului de boli hepatice. Conform studiului, diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința mare a taliei sunt factori esențiali care predispun ficatul la deteriorare.
"Rezultatele identifică un segment de populație cu risc foarte ridicat de boală hepatică și sugerează că problemele de sănătate preexistente pot avea un impact major asupra modului în care alcoolul afectează ficatul", a declarat Brian P. Lee, MD, MAS, hepatolog și specialist în transplant hepatic la Keck Medicine, precum și investigator principal al studiului.
Diabetul, hipertensiunea arterială și circumferința abdominală crescută (peste 88 cm la femei și 102 cm la bărbați) fac parte dintr-un grup mai larg de cinci factori de risc cardiometabolici.
Aceste afecțiuni, deseori asociate cu obezitatea, cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, ele contribuie la acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate duce la fibroză hepatică – o cicatrizare progresivă a ficatului.
Vezi și: Tusea post-COVID, legată de disfuncții neurologice. Ce rol are creierul în mecanismul tusei
Creșterea consumului de alcool și efectele sale
Consumul de alcool a crescut semnificativ de la începutul pandemiei COVID-19, subliniază Lee. Această tendință, combinată cu prevalența ridicată a factorilor de risc cardiometabolici, a determinat cercetătorii să analizeze care dintre acești factori predispun ficatul la deteriorare din cauza alcoolului.
Folosind date din National Health and Nutrition Examination Survey, care include informații de la peste 40.000 de participanți, cercetătorii au studiat legătura dintre consumul excesiv de alcool, factorii de risc cardiometabolici și apariția fibrozei hepatice semnificative.
Consumul excesiv de alcool a fost definit astfel:
- Pentru femei: peste 1,5 băuturi pe zi (20 grame de alcool).
- Pentru bărbați: peste 2 băuturi pe zi (30 grame de alcool).
Ficat - FOTO: Freepik@zeeshanhaidersiyal05
Categorii vulnerabile
Studiul a arătat că băutorii cronici care suferă de diabet sau obezitate abdominală sunt de 2,4 ori mai predispuși să dezvolte boli hepatice avansate, iar cei cu hipertensiune arterială au un risc de 1,8 ori mai mare. În schimb, alți doi factori de risc cardiometabolici – trigliceridele ridicate și un nivel scăzut de colesterol "bun" (HDL) – au avut o corelație mai slabă cu bolile hepatice.
De ce sunt acești factori de risc atât de periculoși
Deși studiul nu a analizat exact motivele pentru care diabetul, hipertensiunea și obezitatea abdominală sunt cei mai periculoși factori pentru ficat, Lee consideră că aceștia au un mecanism comun de favorizare a acumulării de grăsime în ficat. Dacă acest lucru este combinat cu depozitele suplimentare de grăsime cauzate de consumul excesiv de alcool, riscul de deteriorare hepatică crește semnificativ.
"Studiul nostru nu sugerează că persoanele fără acești factori de risc pot consuma alcool în exces fără probleme. Știm că alcoolul este toxic pentru ficat, iar toți băutorii cronici sunt expuși riscului de boli hepatice avansate", avertizează Lee.
Apel pentru monitorizare medicală personalizată
Lee speră că rezultatele acestui studiu îi vor încuraja pe oameni să își evalueze profilul de risc individual atunci când iau decizii legate de consumul de alcool. De asemenea, el consideră că medicii ar trebui să ofere screening-uri și intervenții personalizate pentru persoanele care consumă alcool și prezintă factori de risc cardiometabolici, astfel încât deteriorarea ficatului să fie depistată din timp și tratată corespunzător.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Adesea considerată o neplăcere minoră, balonarea poate semnala probleme mai serioase.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Ficatul gras, boala care te macină în tăcere. Duce la ciroză, cancer hepatic. Se extinde în tot organismul
Ulcerul gastric: primele simptome și pericolele pe care nu trebuie să le ignori
Ulcerul gastric este o afecțiune comună care afectează mucoasa stomacului, dar cu un tratament adecvat poate fi prevenit și vindecat eficient.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.