Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci. Avertisment: Te pot îmbolnăvi grav

Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci sunt îndrăgite de majoritatea dintre noi. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care ne supunem dacă mâncăm în locuri care nu sunt igieni...
Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci sunt intens frecventate. Primrose Freestone, lector senior în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, a dezvăluit alimentele și circumstanțele pe care le evită pentru a minimiza riscul de toxiinfecție alimentară.
Primrose Freestone, un lector senior în microbiologie clinică, dezvăluie alimentele și circumstanțele pe care le evită pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Ea evită să mănânce în aer liber, cum ar fi la picnicuri și grătare, din cauza riscului crescut de contaminare, deoarece este dificil să menții mâinile curate în aceste medii.
De asemenea, insectele care pot atinge mâncarea, precum muștele și furnicile, pot transporta germeni periculoși. Freestone este precaută în privința bufetelor, atât calde, cât și reci, deoarece acestea pot fi expuse contaminării cu insecte, praf și persoane care tușesc sau strănută lângă mâncare. Ea recomandă servirea mâncării calde la o temperatură de cel puțin 60°C pentru siguranță.
De asemenea, evită să mănânce stridii crude, deoarece pot găzdui norovirus, preferând să consume fructe de mare bine gătite.
Vezi și: Motivul ciudat pentru care te pișcă țânțarii. E chiar dezgustător
Mâncatul în aer liber
Freestone mănâncă foarte rar în aer liber - la picnicuri sau la grătare - deoarece riscul de toxiinfecție alimentară crește atunci când mâncarea este consumată în aer liber.
”Păstrarea mâinilor curate atunci când manipulezi alimentele este cheia pentru a nu te îmbolnăvi. Dar cât de des găsești apă caldă curentă și săpun într-un parc sau pe plajă?”, a spus Primrose Freestone, potrivit Express.
Deși gelurile dezinfectante pe bază de alcool pot fi folosite, ele nu ucid toți germenii. În plus, insectele care se atașează de alimentele tale - cum ar fi muștele, viespile și furnicile - ar putea purta E.coli, salmonela și listeria.
Oamenilor li se recomandă, dacă doresc să facă un picnic, de exemplu, să țină alimentele perisabile reci, deoarece germenele se pot înmulți dacă li se permite să se încălzească până la 30°C.
Și carnea la grătar ar trebui să aibă o temperatură internă de 70°C, ceea ce face ca un termometru pentru carne să fie o investiție bună.
Vezi și: Stresul și anxietatea, impact dur asupra sănătății. Indirect cauzează cancer
Toxiinfecția alimentară, simptome
Toxiinfecția alimentară este o afecțiune provocată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme dăunătoare, cum ar fi bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice toxice. Atunci când aceste microorganisme pătrund în organismul uman prin consumul de alimente contaminate, ele pot provoca o varietate de simptome neplăcute, cum ar fi:
- Senzație de greață
- Diaree
- Vărsături
- Crize de stomac
- O temperatură ridicată de 38°C sau mai mare
- Stare generală de rău - cum ar fi oboseala sau durerile și frisoanele
Simptomele pot varia în severitate de la ușoare până la grave și pot apărea la câteva ore sau zile după consumul alimentului contaminat. Toxiinfecțiile alimentare pot fi cauzate de diferite microorganisme patogene, cum ar fi Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter sau Norovirus. Contaminarea alimentelor poate avea loc în timpul procesului de producție, manipulare, depozitare sau preparare incorectă a acestora.
Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să se respecte regulile de igienă alimentară, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor, gătirea alimentelor la temperaturi adecvate și evitarea consumului de alimente expirate sau insuficient gătite. De asemenea, trebuie să se acorde atenție specială manipulării și depozitării corecte a alimentelor perisabile, precum carnea, ouăle și produsele lactate.
Bufete
Freestone este foarte atentă la siguranța microbiologică a bufetelor cu alimente calde și reci. Alimentele din bufete pot fi expuse contaminării cu insecte, praf și persoane care strănută sau tușesc în apropierea mâncării.
”De aceea, toxiinfecția alimentară este un risc inevitabil atunci când mănânci la un bufet”, a avertizat Freestone.
Bufetele cu mâncare caldă, servite în mod obișnuit la hoteluri, o fac pe Freestone să ridice o sprânceană.
”Mâncarea caldă ar trebui să fie servită fierbinte, adică la o temperatură de cel puțin 60°C. Dacă există vreo incertitudine cu privire la siguranța alimentelor oferite, iau cu regret micul dejun cu pâine prăjită proaspătă și marmeladă ambalată individual”, a spus ea, refuzând să atingă micul dejun călduț.
Stridii
Freestone evită fructele de mare crude, inclusiv stridiile, deoarece acestea pot găzdui norovirus în țesuturile lor.
”O stridie contaminată cu Vibrio nu arată, nu miroase și nu gustă diferit, dar tot te poate îmbolnăvi grav. Eu mănânc doar fructe de mare bine gătite, deoarece căldura ucide eficient germenele dăunători”, a spus Freestone.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-