Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci. Avertisment: Te pot îmbolnăvi grav

Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci sunt îndrăgite de majoritatea dintre noi. Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care ne supunem dacă mâncăm în locuri care nu sunt igieni...
Cele două locuri unde nu este indicat să mănânci sunt intens frecventate. Primrose Freestone, lector senior în microbiologie clinică la Universitatea din Leicester, a dezvăluit alimentele și circumstanțele pe care le evită pentru a minimiza riscul de toxiinfecție alimentară.
Primrose Freestone, un lector senior în microbiologie clinică, dezvăluie alimentele și circumstanțele pe care le evită pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare. Ea evită să mănânce în aer liber, cum ar fi la picnicuri și grătare, din cauza riscului crescut de contaminare, deoarece este dificil să menții mâinile curate în aceste medii.
De asemenea, insectele care pot atinge mâncarea, precum muștele și furnicile, pot transporta germeni periculoși. Freestone este precaută în privința bufetelor, atât calde, cât și reci, deoarece acestea pot fi expuse contaminării cu insecte, praf și persoane care tușesc sau strănută lângă mâncare. Ea recomandă servirea mâncării calde la o temperatură de cel puțin 60°C pentru siguranță.
De asemenea, evită să mănânce stridii crude, deoarece pot găzdui norovirus, preferând să consume fructe de mare bine gătite.
Vezi și: Motivul ciudat pentru care te pișcă țânțarii. E chiar dezgustător
Mâncatul în aer liber
Freestone mănâncă foarte rar în aer liber - la picnicuri sau la grătare - deoarece riscul de toxiinfecție alimentară crește atunci când mâncarea este consumată în aer liber.
”Păstrarea mâinilor curate atunci când manipulezi alimentele este cheia pentru a nu te îmbolnăvi. Dar cât de des găsești apă caldă curentă și săpun într-un parc sau pe plajă?”, a spus Primrose Freestone, potrivit Express.
Deși gelurile dezinfectante pe bază de alcool pot fi folosite, ele nu ucid toți germenii. În plus, insectele care se atașează de alimentele tale - cum ar fi muștele, viespile și furnicile - ar putea purta E.coli, salmonela și listeria.
Oamenilor li se recomandă, dacă doresc să facă un picnic, de exemplu, să țină alimentele perisabile reci, deoarece germenele se pot înmulți dacă li se permite să se încălzească până la 30°C.
Și carnea la grătar ar trebui să aibă o temperatură internă de 70°C, ceea ce face ca un termometru pentru carne să fie o investiție bună.
Vezi și: Stresul și anxietatea, impact dur asupra sănătății. Indirect cauzează cancer
Toxiinfecția alimentară, simptome
Toxiinfecția alimentară este o afecțiune provocată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme dăunătoare, cum ar fi bacterii, viruși, paraziți sau substanțe chimice toxice. Atunci când aceste microorganisme pătrund în organismul uman prin consumul de alimente contaminate, ele pot provoca o varietate de simptome neplăcute, cum ar fi:
- Senzație de greață
- Diaree
- Vărsături
- Crize de stomac
- O temperatură ridicată de 38°C sau mai mare
- Stare generală de rău - cum ar fi oboseala sau durerile și frisoanele
Simptomele pot varia în severitate de la ușoare până la grave și pot apărea la câteva ore sau zile după consumul alimentului contaminat. Toxiinfecțiile alimentare pot fi cauzate de diferite microorganisme patogene, cum ar fi Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter sau Norovirus. Contaminarea alimentelor poate avea loc în timpul procesului de producție, manipulare, depozitare sau preparare incorectă a acestora.
Pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare, este important să se respecte regulile de igienă alimentară, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor, gătirea alimentelor la temperaturi adecvate și evitarea consumului de alimente expirate sau insuficient gătite. De asemenea, trebuie să se acorde atenție specială manipulării și depozitării corecte a alimentelor perisabile, precum carnea, ouăle și produsele lactate.
Bufete
Freestone este foarte atentă la siguranța microbiologică a bufetelor cu alimente calde și reci. Alimentele din bufete pot fi expuse contaminării cu insecte, praf și persoane care strănută sau tușesc în apropierea mâncării.
”De aceea, toxiinfecția alimentară este un risc inevitabil atunci când mănânci la un bufet”, a avertizat Freestone.
Bufetele cu mâncare caldă, servite în mod obișnuit la hoteluri, o fac pe Freestone să ridice o sprânceană.
”Mâncarea caldă ar trebui să fie servită fierbinte, adică la o temperatură de cel puțin 60°C. Dacă există vreo incertitudine cu privire la siguranța alimentelor oferite, iau cu regret micul dejun cu pâine prăjită proaspătă și marmeladă ambalată individual”, a spus ea, refuzând să atingă micul dejun călduț.
Stridii
Freestone evită fructele de mare crude, inclusiv stridiile, deoarece acestea pot găzdui norovirus în țesuturile lor.
”O stridie contaminată cu Vibrio nu arată, nu miroase și nu gustă diferit, dar tot te poate îmbolnăvi grav. Eu mănânc doar fructe de mare bine gătite, deoarece căldura ucide eficient germenele dăunători”, a spus Freestone.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Explozie de cazuri de tuse convulsivă în Queensland. Experții trag un semnal de alarmă
Revine masca de protecție. Boala care a explodat. Se înregistrează o creștere alarmantă a infecțiilor.
Candida auris: ciuperca agresivă rezistentă la medicamente. Ce se întâmplă dacă un pacient a fost infectat
Infecția ucigașă care rezistă la tratament, amenințare globală
Superbacterie rezistentă la antibiotice descoperită într-un spital. Medicii, îngrijorați
HPV costă miliarde de euro pe an. România rămâne în urmă la prevenție
Povara economică ridicată a cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV, evidențiată într-un raport de cercetare din 13 țări.
Un copil de 5 ani a murit din cauza meningitei meningococice. Care sunt primele simptome și cum poate fi prevenită boala
Alertă din cauza meningitei. Un copil de 5 ani a murit
Noua variantă Covid NB.1.8.1, identificată în Franța. Ce trebuie să știm despre noua tulpină
Varianta COVID NB.1.8.1 face ravagii în Franța și Asia. Experții se tem de un nou val devastator.
COVID, impact grav. Provoacă o boală cronică
COVID declanșează o boală cronică cu impact dramatic asupra vieții pacienților. Riscurile se triplează după infectare. Duce la afectarea tuturor organelor.
COVID 19, asociat cu riscul neurodegenerativ. Duce la modificări ale biomarkerilor cerebrali
COVID 19 are un impact dramatic asupra creierului. I-a distrus structurile neuronale și accentuează degradarea creierului.
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Ce este hepatita B: simptome, tratament. Dacă nu este eliminată de organism în șase luni, se transformă în boală cronică
Ce este hepatita B și ce simptome apar. Dacă nu este eliminată de organism în termen de șase luni, boala poate evolua spre forma sa cronică.
Justin Timberlake are boala Lyme. Totul despre Lyme: simptome și stadii
Clostridium difficile, răspândire mai rapidă. Infecția, rezistentă la tratament
Infecția extrem de contagioasă care te omoară rapid. Se răspândește mai repede decât se credea.
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Legătura dintre sănătatea intestinului și oboseala post-COVID, dezvăluită de un nou studiu
COVID, impact asupra sistemului gastrointestinal. Detaliul pe care trebuie să îl știi dacă ai avut COVID.
Patru semne banale care îți arată că ai gripă. Dr. Daciana Toma: Nu prea poți să o confunzi cu altceva
Aceste semne banale îți arată că, de fapt, ai gripă și nu o răceală obișnuită.
Temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc. Elimină pericolul de îmbolnăvire
Aceasta este temperatura optimă la care trebuie gătită carnea de porc.