Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. Ce impact are asupra sănătății și de ce trebuie să ții cont

Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. Care sunt beneficiile acestui obicei. Există, însă, câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când bei...
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. De la beneficiile pentru sănătatea inimii la proprietățile anti-cancer, află ce se întâmplă atunci când începi să bei ceai în fiecare zi.
Dacă bei o ceașcă de ceai în timp ce citești acest text, susții practic fiecare organ din corpul tău. Ceaiul neîndulcit este bogat în antioxidanți, care previn bolile cronice și ajută la repararea celulelor din organism.
”Ceaiul provine de la planta Camellia sinensis, care conține antioxidanți cunoscuți sub numele de catechine, în special epigalocatechin galat (EGCG). Aceștia elimină radicalii liberi din organism și reduc inflamația”, spune Anthony Kouri, MD, un chirurg ortopedic din Toledo, Ohio, potrivit The Healthy.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi
Scade riscul anumitor tipuri de cancer. Antioxidanții și compușii găsiți în ceai au fost legați de un risc mai scăzut al unor tipuri de cancer.
”Efecte benefice s-au constatat în cazul cancerului de piele, de prostată, de plămâni și de sân. Diverse tipuri de ceai au impact asupra diferitelor tipuri de cancer”, spune Uma Naidoo, MD, Director al Psihiatriei Nutriționale și al Stilului de Viață la Massachusetts General Hospital și Facultatea de Medicină Harvard.
Scade riscul diabetului. Consumul zilnic de ceai negru poate reduce riscul de diabet de tip 2, ajutând la controlul nivelului de zahăr din sânge după mese. Conform unui studiu din Jurnalul Asiatic al Nutriției Clinice din Pacificul de Sud, ceaiul negru poate reduce nivelul de zahăr din sânge după consumul de alimente conținând sucroză.
Dinții devin mai puternici. Deși băutul de ceai pe tot parcursul zilei poate păta ușor dinții, poate merita. Conform unui studiu din Jurnalul de Patologie Orală și Maxilofacială, ceaiul verde are un efect antibacterian care ar putea reduce bacteriile responsabile de formarea cariilor. Consumul zilnic de ceai verde poate, de asemenea, să facă cariile mai puțin severe.
Efect asupra inimii. Proprietățile antiinflamatorii ale ceaiului pot menține vasele de sânge relaxate, reducând astfel stresul asupra inimii, conform unui studiu din 2019 publicat în revista Clinical Nutrition.
”Catechinele reduc inflamația și astfel inhibă formarea plăcii în arterele vitale”, spune Dr. Kouri. Dr. Naidoo care recomandă să bei trei cești de ceai negru pe zi pentru a obține beneficii pentru inimă.
Scade riscul bolii Alzheimer. Gândul că tu sau cineva drag ar putea fi diagnosticat cu boala Alzheimer este înfricoșător. Este important să cunoaștem semnele de avertizare timpurii și să facem tot posibilul pentru a preveni această boală.
”Ceaiul verde te poate ajuta să dezvolți rezistență împotriva stresului și, potențial, împotriva bolii Alzheimer. Polifenolii protejează celulele de daune”, spune Dr. Naidoo.
Ceaiul din frunze de măslin are beneficii similare, adăugând proprietăți de stimulare a imunității și fără cofeină.
Calitatea somnului poate să se îmbunătățească. Dacă petreci nopțile aruncându-te de colo-colo în pat, încearcă să te relaxezi cu o ceașcă de ceai de plante, fără cofeină, înainte de culcare. Potrivit unui studiu din cercetarea Integrative Medicine, consumul de ceai poate ajuta la ameliorarea insomniei ușoare până la moderate și la îmbunătățirea calității vieții.
Poate îmbunătăți capacitatea de concentrare. Cofeina din ceai poate îmbunătăți atenția și starea de alertă. Dacă ai dificultăți în a te concentra sau în a fi atent, încearcă să prepari o ceașcă de ceai cald înainte de a lucra sau ia în considerare consumul de alimente care pot să te ajute să te concentrezi.
Poate accelera metabolismul
”Cofeina din ceai ajută la îmbunătățirea acuității mentale, precum și la creșterea metabolismului și a arderea grăsimilor (cu până la 100 de calorii pe zi)”, spune Dr. Kouri.
Asigură-te însă că nu exagerezi cu cofeina. O ceașcă de ceai verde conține aproximativ 40 de miligrame de cofeină, iar Dr. Kouri recomandă să limitezi aportul zilnic de cofeină la maximum 300-400 de miligrame.
Ce se întâmplă dacă bei ceai în fiecare zi - riscuri
Poate interfera cu absorbția fierului. Catechinele din ceai pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul, ceea ce înseamnă că, chiar dacă consumi suficiente alimente bogate în fier, nu vei beneficia corespunzător și ai putea deveni anemic.
”Deși majoritatea persoanelor sănătoase nu vor fi afectate de acest aspect, cei care au deficiență de fier sau anemie ar trebui să evite cantități mari de ceai verde”, recomandă Dr. Kouri.
Acest lucru include copiii, femeile însărcinate și oricine are antecedente de boală renală.
Poate crește riscul de sângerare. Consumul unei cantități mari de ceai în fiecare zi poate crește riscul de sângerare în cazul unei tăieturi sau a unei lovituri minore.
”Te face mai predispus la vânătăi. Eu cer tuturor pacienților mei să oprească consumul de ceai cu două sau trei săptămâni înainte de operație”, explică Michelle Lee, MD, chirurg plastic certificat în Beverly Hills, California.
Poate interfera cu medicamentele. În ciuda beneficiilor nelimitate ale ceaiului, discută cu medicul și farmacistul tău înainte de a prepara ceai în fiecare zi.
”Catechinele pot interfera cu anumite medicamente pentru inimă și tensiune arterială. Este important să discuți acest aspect cu medicul tău”, avertizează Dr. Kouri.
Cât de mult ceai ar trebui să bei
Studiile variază în ceea ce privește numărul de cești de ceai pe zi. Vrei să obții cele mai multe beneficii fără a exagera cu cofeina.
”Pentru a obține beneficii maxime pentru sănătate de la ceaiul verde, este cel mai eficient să bei trei până la cinci cești de ceai verde pe zi”, recomandă Dr. Kouri.
Vezi și: 7 ceaiuri pe care să le bei toamna. De ce este benefic să le consumi
Care este cel mai sănătos ceai
Când alegi un ceai, asigură-te că este neîndulcit. Chiar dacă unele ceaiuri aromate nu conțin calorii, pot conține încă îndulcitori artificiali și conservanți. Optează pentru a-ți prepara propriul ceai în loc să-l cumperi deja pregătit.
”Cu cât frunzele de ceai sunt procesate mai puțin, cu atât catechinele devin mai eficiente. Ceaiul verde este minim procesat și are cele mai mari beneficii pentru sănătate dintre toate tipurile de ceai disponibile”, explică Dr. Kouri.
Cu toate acestea, amintește-ți că toate ceaiurile au antioxidanți puternici. Deci, dacă preferi alt tip de ceai, continuă să bei.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.