Boala de reflux gastroesofagian, diagnostic. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: O patologie cu mai multe fețe. Acesta este standardul

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Boala de reflux gastroesofagian - Foto: Freepik
Boala de reflux gastroesofagian - Foto: Freepik

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci când acidul gastric se întoarce în mod repetat în tubul care leagă gura și stomacul (esofagul).

Acest reflux (refluxul acid) poate irita mucoasa esofagului. Mulți oameni se confruntă cu refluxul acid din când în când. Cu toate acestea, atunci când refluxul de acid se întâmplă în mod repetat în timp, poate provoca boala de reflux gastroesofagian.

Boala de reflux gastroesofagian, cunoscută și sub numele de reflux acid, este o afecțiune medicală în care conținutul stomacului se întoarce în esofag, tubul muscular care leagă gâtul de stomac. Acest reflux al acidului gastric poate provoca iritații și leziuni ale mucoasei esofagiene, cauzând simptome neplăcute. Boala de reflux gastroesofagian poate varia de la o afecțiune ușoară, care apare ocazional, la una severă și cronică.

Cancerul de colon, provocat de parizer, salam, crevurști, cârnați. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Nu știu cât pui are parizerul de pui. Nu carnea proaspătă este la risc, ci carnea procesată

Boala de reflux gastroesofagian, diagnostic modern

Prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care este diagnosticul modern al bolii de reflux gastroesofagian. 

Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale ar putea fi în măsură să diagnosticheze GERD pe baza unui istoric al semnelor și simptomelor dumneavoastră și a unui examen fizic.

Pentru a confirma un diagnostic de boală de reflux gastroesofagian sau pentru a verifica dacă există complicații, medicul dumneavoastră ar putea recomanda endoscopie superioară.

Medicul dumneavoastră introduce în gât un tub subțire, flexibil, echipat cu o lumină și o cameră (endoscop). Endoscopul îl ajută pe medicul dumneavoastră să vadă interiorul esofagului și al stomacului. Este posibil ca rezultatele testelor să nu arate probleme atunci când este prezent refluxul, dar o endoscopie poate detecta inflamația esofagului (esofagită) sau alte complicații.

O endoscopie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a colecta o mostră de țesut (biopsie) pentru a fi testată pentru complicații precum esofagul Barrett. În unele cazuri, dacă se observă o îngustare a esofagului, acesta poate fi întins sau dilatat în timpul acestei proceduri. Acest lucru se face pentru a îmbunătăți problemele de înghițire (disfagie).

”Boala de reflux era, pe vremuri, diagnosticată înclinând patul pe care stătea pacientul, astfel încât să se vadă cum se întoarce bariul în esofag”, a spus jurnalistul Val Vâlcu, moderatorul emisiunii. 

”Boala de reflux e o patologie cu mai multe fețe. Nu toți cei care au boli de reflux au și modificări endoscopice, dar atunci când apar leziunile tipice ale endoscopiei digestive, diagnosticul are mare acuratețe. Noi evaluăm prin endoscopie așa-numita esofagită de reflux. Dincolo de diagnosticul pe care îl creează, mai există și alte metode, cum este PH metria, impedanța esofagiană, cea care măsoară și cuantifică refluxul.

Boala de reflux înseamnă că aciditatea gastrică revine în esofag mai mult decât este normal. PH-metria impedanța, care este tot în mâinile gastroenterologului și avem, ca la Clinica Sanador să fie dispozitivele care măsoară și cuatifică acest reflux, în așa fel încât măsurile care se iau pe mai departe să fie eficiente. 

Ecografia digestivă cochetează și cu metode minim invazive de corectare a bolii de reflux. Standardul actual de corectare, dincolo de tratamentul medicamentos, este chirurgia antireflux. Acesta este standardul. 

Endoscopia nu se limitează numai la diagnostic”, a explicat prof. dr. Gabriel Constantinescu, medic primar gastroenterologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Boala de reflux gastroesofagian, simptome

Boala de reflux gastroesofagian poate provoca o serie de simptome neplăcute precum:

- Arsură retrosternală - este cel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian. Persoanele afectate descriu o senzație de arsură sau durere în partea de jos a pieptului, care poate să iradieze spre gât sau spate. Această senzație de arsură este adesea denumită "arsura de stomac".

- Regurgitare - senzația de lichid sau alimente care se întorc în gât sau chiar în gură.

- Gust amar sau acru în gură

- Disconfort sau durere în partea superioară a abdomenului

- Grețuri și vărsături

- Dificultăți în înghițire

- Tuse cronică și răgușeală

- Probleme dentare

- Respirație urât mirositoare (halenă).

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel