Fibrilația atrială, asociată cu sarea în bucate
O dieta prea sărată ar putea ridica riscul apariției fibrilației atriale, o tulburare de ritm cardiac des întâlnită I foarte periculoasă, arată un nou studiu.
Fibrilația atrială (A-fib) este o un ritm cardiac oscilant sau neregulat care poate duce la apariția de cheaguri de sânge sau alte complicații. Aceasta afectează milioane de oameni din întreaga lume, cărora le crește riscul de accident vascular cerebral și, în cazuri rare, poate duce la insuficiență cardiacă.
Acest studiu, care se concentrează pe legătura dintre sarea din bucate și fibrilația atrială, a inclus 716 bărbați și femei de vârstă mijlocie din Finlanda, care au fost urmăriți pe o medie de 19 ani. În acest timp, 74 dintre participanți au fost diagnosticați cu fibrilație atrială.
Dieta sărată crește riscul de fibrilație atrială
Dintre subiecți, cei cu cel mai înalt nivel de sare în dieta lor au avut o rată mai mare de fibrilație atrială decât cei care consumau cantități mai mici de sare. După contabilizarea altor câtorva factori de risc - inclusiv vârsta, grăsimea corporală, tensiunea arterială și fumatul - cercetătorii au descoperit că un consum ridicat de sare este asociat independent cu riscul de fibrilație atrială.
Dar studiul a găsit doar o asociere între cele două - nu a demonstrat că o dietă bogată în sare provoacă tulburarea ritmului cardiac. Studiul a fost publicat recent în Annals of Medicine.
„Acest studiu oferă prima dovadă că sarea din dietă poate crește riscul de apariție a fibrilației atriale noi, adaugând asta la lista tot mai mare de pericole pentru sănătatea noastră cardiovasculară din cauza consumului excesiv de sare", a notat autorul studiului, Tero Paakko, de la Universitatea din Oulu din Finlanda.
Sarea ascunsă din bucate
„Deși sunt necesare studii de confirmare suplimentare, rezultatele noastre sugerează că persoanele care au un risc crescut de fibrilație atrială ar beneficia de pe urma reducerii sării din dieta lor", a arătat Paakko, într-un material de presă transmis de jurnalul medical.
Riscul de a dezvolta fibrilație atrială crește odată cu vârsta, iar boala afectează aproximativ 7 din 100 de persoane cu vârsta peste 65 de ani.
„Cu estimări care sugerează că peste trei sferturi din cantitatea de sare consumată este adăugată deja în produsele alimentare procesate, reducerea aportului de sare la nivelul întregii populații ar putea avea un impact extrem de benefic asupra incidenței fibrilației atriale și, în general, asupra tuturor bolilor cardiovasculare nou-diagnosticate", a mai arătat Paakko.
Studiul, integral, poate fi consultat AICI.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Fluctuațiile tensiunii, impact grav asupra creierului
EXCLUSIV TAVI, umbrela care salvează vieți. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Intră în inimă ca o umbrelă în tocul ei. Se deschide acolo unde e nevoie
99% dintre atacurile de cord și accidentele vasculare au legătură cu doar patru factori de risc
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Noua metodă de măsurare a tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți
EXCLUSIV Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Trei medicamente frecvent utilizate care pot crește colesterolul
Trei medicamente frecvent utilizate pot crește colesterolul.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Trebuie să știi ASTA dacă ai mereu picioarele reci. Boala pe care o indică
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Ce este un puseu de tensiune. Cât de periculos este
Tratamentul cardiac, revizuit. Ghidurile vechi au ignorat diferențele esențiale între țări și stiluri de viață
Milioane de cardiaci, tratați greșit. Alarmă de ultimă oră în cardiologie.
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
