Flavonolul din această băutură protejează inima de efectele stresului. Cum să-ți susții sănătatea vasculară în perioadele stresante

Un studiu recent sugerează că există un remediu natural care ajută organismul să recupereze mai rapid după stres, contracarând efectele negative ale alimentelor...
Un studiu realizat de Universitatea din Birmingham sugerează că alimente cu un conținut mare de cacao pot contribui la o recuperare mai rapidă a organismului în urma stresului, chiar și atunci când consumul de alimente grase afectează temporar funcția vasculară.
Studiul, publicat în Food & Function, a constatat că consumul de alimente grase poate afecta negativ funcția vasculară și reduce oxigenarea corticală în timpul situațiilor stresante, inhibând recuperarea organismului.
Cacaua conține un flavanol, epicatechin, care relaxează stratul de celule endoteliale ale vaselor de sânge, îmbunătățind funcția acestora și abordând tensiunea arterială crescută, o reacție comună la stres. Acest lucru sugerează că aceasta poate fi o alternativă mai sănătoasă la alimentele grase în perioadele stresante.
Consumul de băuturi de cacao poate duce la un răspuns mai bun la stres
Studiul care a implicat 23 de bărbați și femei sănătoși a constatat că o mesă bogată în grăsimi cu o băutură de cacao cu un conținut ridicat sau scăzut de epicatechină cu o oră și jumătate înainte de o sarcină de stres mental de 8 minute a îmbunătățit funcția lor vasculară.
Studiul a măsurat dilatarea brahială mediată de flux la începutul și la 30 și 90 de minute după sarcina de stres. Grupul cu conținut ridicat de epicatechină a prezentat o măsurare mai scăzută a dilatării mediate de flux la 30 de minute, dar o îmbunătățire semnificativă la 90 de minute, sugerând o recuperare mai rapidă la stres.
Alte efecte ale stresului, inclusiv oxigenarea corticală prefrontală, fluxul sanguin al antebrațului, tensiunea arterială, activitatea cardiovasculară, diametrul arterei carotide comune și fluxul sanguin, precum și starea de spirit, nu au prezentat diferențe între grupurile cu epicatechină ridicată și scăzută.
Foto: Freepik
De ce grăsimile amplifică stresul
Alimentele bogate în grăsimi pot agrava stresul, în special pentru cei cu locuri de muncă stresante sau cu stres regulat. Un studiu realizat de Catarina Rendeiro, de la Universitatea din Birmingham, sugerează că persoanele cu locuri de muncă stresante își pot crește riscul de boli cardiovasculare cu până la 40%. Acest lucru se datorează probabil afectării constante a funcției vasculare din cauza stresului, care devine mai permanentă.
Chen-Han Chen, cardiolog intervenționist certificat, a observat că stresul prelungit poate duce la creșterea cronică a hormonilor de stres, a inflamației și a tensiunii arteriale, ducând la tulburări cardiovasculare precum hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Catarina Rendeiro a subliniat, de asemenea, că o scădere minoră a dilatației mediate de flux poate crește riscul de boli cardiovasculare al unei persoane. Stresul pe termen lung poate duce la creșterea cronică a hormonilor de stres, a inflamației și a tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la tulburări cardiovasculare precum hipertensiunea, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Impactul flavanolilor de cacao asupra stresului
Flavanolii din cacao pot ajuta la compensarea impactului stresului prin creșterea nivelului de oxid nitric, care este esențial pentru funcția vasculară. Acest lucru se datorează faptului că aceasta conține epicatechină, un flavonoid cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii.
Flavanolii se găsesc în ceaiul verde, mere, fructe de pădure și pielițe de struguri. Catarina Rendeiro sugerează că un consum de grăsimi poate induce indirect disfuncția endotelială prin creșterea stresului oxidativ, care poate provoca leziuni directe ale peretelui vascular.
Acest lucru sugerează că flavanolii din cacao pot ajuta la reducerea timpului de recuperare după stres, indiferent de consumul de alimente grase. Alte surse de flavanoli includ ceaiul verde, coaja merelor și strugurii.
Alte alimente care ajută la combaterea stresului
Cercetătorii au descoperit că fructele de pădure, cacaua și ceaiul verde pot ajuta la contracararea stresului, dar au descoperit că cacaua nu a avut un efect benefic asupra restricției oxigenării creierului din cauza stresului.
Acest lucru ar putea duce la modificări cognitive, cum ar fi dificultăți de concentrare, memorie, afectarea procesului decizional sau modificări ale dispoziției. Cu toate acestea, adăugarea de alimente sănătoase bogate în flavanoli la mese poate minimiza efectele stresului și ale grăsimilor combinate în funcția vasculară.
Studiul sugerează că 5,5 linguri de cacao neprocesată, 2 căni de ceai verde sau 300 de grame de fructe de pădure pot furniza aceeași cantitate de flavanoli benefici. Deși alimentele grase nu ar trebui consumate în timpul stresului, o strategie dietetică suplimentară poate ajuta la atenuarea acestor efecte.
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
-
Metformin, medicamentul pentru diabet de tip 2, acționează și în creier26.08.2025, 17:34
-
Disonanța cognitivă: de ce facem lucruri care ne contrazic valorile26.08.2025, 16:30
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Colesterolul persistent, marker cheie al riscului cardiovascular asociat stilului de viață
Acesta este cel mai rău lucru pentru inimă. O macină în totalitate și dublează riscul de infarct și boală coronariană.
Oboseala constantă, simptom alarmant al insuficienței cardiace cardiace
Acest simptomul comun îți arată că ai probleme cu inima. De obicei, apare dimineața. Poate duce inclusiv la deces.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Semnele hipertensiunii pe care le poți observa în ochi. Cum să îți reduci nivelul acesteia
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol
Inima ta ar putea îmbătrâni mai repede decât crezi. Vezi dacă ești în pericol.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Schimbările stilului de viață, esențiale pentru gestionarea hipertensiunii. Prof. dr. Eduard Apetrei: Tratamentul non-medicamentos, la fel de important
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce indicatori depinde răspunsul
Cât de des ar trebui să faci un EKG. De ce simptome depinde răspunsul.
Regula 80/20, soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului
Regula 80/20 este soluția propusă de nutriționiști pentru reducerea colesterolului. Ce presupune, de fapt, această regulă.
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Cea mai ieftină pastilă pentru inimă. Îmbunătățește circulația sângelui, scade tensiunea și previne aritmiile
Aceasta este cea mai ieftină pastilă care protejează inima de infarct. Și nu, nu este este aspirina.
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Probleme cardiace minore ar putea indica un risc timpuriu de demență
Problemele cardiace minore sunt asociate cu degradarea creierului.
Hipertensiunea, un pericol tăcut. Impactul major asupra creierului
Hipertensiunea arterială are un efect devastator asupra creierului.