Orice formă de exercițiu întinerește creierul. Beneficiile cognitive ale mișcării zilnice, explicate de știință

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Activitate fizică creier Foto: Freepik @laskoart
Activitate fizică creier Foto: Freepik @laskoart

Activitatea fizică zilnică, indiferent de intensitate, poate oferi beneficii cognitive semnificative, ajutând la menținerea unei viteze de procesare mentale mai ridicate.

Vezi și: Aminoacidul care sprijină sănătatea inimii și performanța fizică. Beneficii vasodilatatoare și alte roluri importante pe care le are în corpul uman

Un nou studiu de la Penn State College of Medicine a constatat că activitatea fizică zilnică poate crește viteza de procesare cognitivă a unei persoane. Cercetarea, care a folosit telefoane mobile pentru a chestiona participanții și a testa viteza de procesare cognitivă de mai multe ori pe parcursul zilei, a constatat că orice activitate fizică poate oferi beneficii cognitive.

Efectul pozitiv al activității fizice se poate datora senzației sporite de vigilență care apare odată cu mișcarea fizică. Studiul a constatat că activitățile obișnuite de zi cu zi, indiferent de intensitate, pot oferi o îmbunătățire pe termen scurt a timpului de reacție mentală similară cu reducerea vârstei cognitive cu patru ani.

Cercetările anterioare au stabilit valoarea activității fizice moderate până la viguroase pentru menținerea sănătății cognitive și a sănătății generale.

Un studiu privind beneficiile activității fizice a arătat că participanții care au practicat în mod regulat o activitate fizică au prezentat o viteză mai mare de procesare a creierului. Studiul a presupus ca participanții să fie chestionați de cinci ori pe zi folosind o aplicație pe telefoanele lor mobile și să participe la două jocuri cerebrale.

Primul joc presupunea atingerea unui simbol în partea de jos a ecranului care se potrivea cu cel afișat în partea de sus. Timpul mediu de răspuns a fost înregistrat după 12 runde. Al doilea joc a implicat reamintirea locației a 3 puncte într-o grilă de 5 pe 5.

Cercetătorii nu au constatat nicio îmbunătățire a scorurilor memoriei de lucru după activitatea fizică, dar participanții au răspuns mai repede, deși în mod imprecis. Studiul subliniază importanța activității fizice regulate pentru sănătatea generală a creierului.

Potrivit unui studiu realizat de Jonathan G. Hakun, profesor asistent de neurologie, psihologie și științe ale sănătății publice la Penn State, activitatea fizică poate restabili viteza de procesare cognitivă timp de până la patru ani.

Studiul a utilizat o aplicație inteligentă pentru a eșantiona cogniția în viața de zi cu zi, dezvăluind că, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, viteza sa de procesare cognitivă poate încetini cu până la 15 milisecunde pe an. Participanții care s-au angajat în activități fizice au arătat o creștere a vitezei de procesare de aproximativ 60 de milisecunde.

Foto: Freepik

Un studiu a descoperit că toate tipurile de activitate fizică sunt benefice pentru sănătatea creierului. Participanții au fost învățați să clasifice activitățile pe care urmau să le raporteze în aplicația lor, activitatea ușoară fiind mersul pe jos, treburile casnice și curățenia.

Activitățile de intensitate moderată includeau mersul pe jos rapid, mersul pe bicicletă fără efort și alergatul, în timp ce activitățile viguroase includeau alergatul, mersul pe bicicletă rapid și drumețiile dificile.

Unele locuri de muncă implică multă activitate fizică în timpul orelor de lucru, așa cum se întâmplă cu angajații UPS care pot face 25 000 de pași fără să se gândească la asta.

Vernon Williams, neurolog sportiv și director fondator al Centrului de Neurologie Sportivă și Medicina Durerii de la Institutul Cedars-Sinai Kerlan-Jobe, a explicat că cercetarea sugerează că există cel puțin un beneficiu pe termen scurt al activității zilnice, nu doar al exercițiilor fizice moderate sau de intensitate ridicată.

Citește și: Autodiagnosticarea: cât de periculos este să te bazezi pe internet pentru a-ți pune un diagnostic

S-a constatat că exercițiile fizice au un impact pozitiv asupra funcției cognitive, inclusiv asupra vitezei de procesare, conform unui studiu realizat de William Williams. Beneficiile exercițiilor fizice de intensitate mai mare și de durată mai lungă sunt considerate a fi legate de eliberarea anumitor substanțe chimice, neurotransmițători și factori în creier care sunt benefici pentru sănătatea cognitivă.

Exercițiile fizice și activitatea sunt, de asemenea, asociate cu îmbunătățirea funcției cardiovasculare, a fluxului sanguin și cu reducerea tensiunii arteriale, toate acestea fiind asociate cu îmbunătățirea funcției cognitive.

Vernon Williams a sugerat că ar putea exista încă o asociere cu creșterea fluxului sanguin către lobul frontal asociat cu activitatea fizică regulată. De asemenea, acesta a sugerat că ar putea exista o anumită stimulare cognitivă asociată cu activitatea fizică.

Cu toate acestea, Jonathan G. Hakun a avertizat că creșterea vitezei de procesare se poate datora schimbărilor în starea de procesare cognitivă a unei persoane ca urmare a activității fizice. Acesta a postulat că ar putea fi vorba doar de vigilență generală, care este cunoscută pentru îmbunătățirea atenției și a performanței pe moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel