EXCLUSIV Dacă bei apă cu sare, acidul gastric ucide noul coronavirus? Experții explică
Unii susțin că dacă bei apă călduță cu sare și înghiți, aciditatea gastrică o să omoare acest coronavirus numit SARS-CoV-2. E mit sau realitate? Iată părerea experților, la Academia de Sănătate,...
Academicianul prof dr Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob, invitatul său de la emisiunea Academia de Sănătate, au discutat ipoteza vehiculată de unii care susțin că dacă bei apă călduță cu sare atunci nici gura, nici tractul digestiv nu se vor infecta cu coronavirus.
Cei doi experți au arătat că, la începutul acestei pandemii, se credea că noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, dă doar afectare pulmonară. „La începutul acestei epidemii rolul rolul tubului digestiv în patogenia bolii a fost puțin pierdut din vedere, considerându-se poate că virusul ar trebui să fie inactivat de pH-ul acid gastric și atunci ar trebui să nu avem o posibilitate de contaminare a organismului pe cale digestivă", a arătat dr Răzvan Iacob
Receptorii care fac posibilă infectarea cu coronavirus
Dar ulterios s-a descoperit că adevărul e cu totul altul. În primul rând pentru că acel receptor care permite acestui coronavirus să infecteze celulele umane – ACE2 – este foarte prezent atât la nivelul gurii, al limbii, în trahee, intestinul subțire, ba chiar și în colon.
„Au fost făcute și studii in vitro în care există posibilitatea de a genera organoizi care mimează structurile tubului digestiv și care conțin exact aceleași tipuri de celule care se regăsesc în mucoasa intestinală, mucoasa gastrică, mucoasa colonică. Și s-a observat că acești organoizi pot fi foarte puternic infectați de SARS-CoV-2, s-a observat și modalitatea prin care ei sunt infectați, și anume prin porțiunea apicală a epiteliului de tip absorbtiv. S-a văzut că pe măsură ce epiteliul de tip intestinal este mai matur funcțional, capacitatea virusului de a se modifica la acest nivel crește, însă nu este limitată numai la nivelul epiteliului matur funcțional, ci interceptează toate compartimentele epiteliului digestiv, până la nivel de celulă stem. Mai departe au fost făcute studii funcționale în care s-a văzut că leziunile care apar la nivelul acestor structuri sunt similare cu leziunile de tip sincițial care se întâlnesc la nivel respirator. Deci, clar, tubul digestiv poate fi infectat cu SARS-CoV-2", a detaliat dr Răzvan Iacob.
Aciditatea gastrică, ce efect are în realitate
Totuți, un sâmbure de adevăr există în mitul legat de aciditatea gastrică, a subliniat doctorul, care este medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București.
„Este adevărat că pH-ul acid din stomac, aciditatea gastrică reprezintă o barieră și că poate scădea din doza infectantă, însă depinde foarte mult de ce doză infectantă ai! Mai mult decât atât, se pare că acest virus are capacitatea de a proteja particula virală propriu-zisă în anumite structuri de tip glican care, și prin interacțiunea cu mucusul digestiv, fac ca acest virus să fie protejat de acțiunea nocivă a acidului gastric. Mai mult decât atât au fost realizate studii prin care s-a încercat să se vadă în ce măsură particula virală poate fi inactivată in vitro de substanțe cu compoziție similară sucului intestival sau conținutului colonic, și s-a văzut că sucul intestinal, deși te-ai gândi că ar trebui să inactiveze SARS-CoV-2 pentru că el conține bilă, conține lecintină, conține compuși care ar trebui să distrugă componentele lipoproteice, dar nu! Sucul intestinal nu distruge, nu inactivează particula virală și nu a scăzut infectivitatea. S-a observat scăderea infectivității utilizând compuși similari lichidului din colon. Deci, clar, virusul poate infecta intestinul subțire, este posibil să fie inactivat pe măsură ce are pasaj intestinal colonic (...) dar și aici depinde foarte mult de durata tranzitului. Știm că atunci când ai diaree, tranzitul intestinal este accelerat și atunci posibilitatea de a avea pasaj viral prin tubul digestiv este crescută".
Poate avea acest coronavirus cale de transmitere fecalo-orală ca alți patogeni care provoacă epidemii? Răspunsul îl aflați în video:
-
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
EXCLUSIV Cât de agresivă este EG.5, noua tulpină COVID-19. Ar trebui să ne mai temem de COVID? Carmen Dorobăț: Pandemia nu se oprește de azi, pe mâine, în 24h. Să ne așteptăm la noi variante
Medicul Carmen Dorobăț ne-a vorbit despre noua variantă COVID-19, EG. 5, care a început să îngrijoreze oamenii în această perioadă.
EXCLUSIV Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare
Acest tratament anti-COVID poate avea efecte secundare importante.
Ce se întâmplă dacă ai avut COVID. Legătura dură cu AVC și Parkinson
Celule zombie în vasele de sânge. Uite ce s-a întâmplat cu sângele tău dacă ai avut COVID
"Nu este un vaccin, este o injecție": diferența care poate schimba încrederea oamenilor în știință
Milioane de oameni cred că vaccinul COVID nu este un vaccin real. Care e adevărul, de fapt?
Vaccinul COVID Moderna, testat cu placebo
Vaccinul COVID al Moderna intră într-un adevărat studiu cu placebo, sub presiunea lui Robert F. Kennedy Jr.
COVID încă există! Care sunt simptomele în 2025 și cât timp durează. De ce ar fi bine să te testezi?
Structuri ciudate descoperite în sângele pacienților cu COVID
Creștere semnificativă a cazurilor noi de COVID-19
Explozie neașteptată a COVID-19 în România. Cazurile noi se dublează într-o săptămână, iar reinfecțiile alarmante iau amploare!
Originea COVID-19 rămâne un mister. Ce ascunde China? Ce s-a întâmplat, de fapt, în Wuhan
Originea pandemiei de COVID-19 rămâne un mister, deși au trecut deja cinci ani de la carantina care a marcat oraşul Wuhan.
Vaccinul COVID-19, investiție medicală care a salvat vieți și bani, arată cel mai recent studiu
Vaccinul anti-COVID produce efecte și după ani de zile. Ce s-a aflat abia acum.
COVID, impact asupra creierului. Reduce nivelul de cortizol
Acesta este efectul dramatic pe care COVID îl are asupra creierului. Efectele sunt iremediabile.
Studiu NIH: Testele de laborator, incerte pentru diagnosticul de long-COVID
Asta s-a aflat abia acum despre testele de diagnostic pentru COVID. Care a fost acuratețea lor.
NB.1.8.1, noua variantă COVID care stimulează infecțiile. Care sunt simptomele
FDA aprobă vaccinul Novavax COVID, dar doar pentru unii. Cine poate beneficia de el
FDA aprobă, în sfârșit, vaccinul Novavax, dar doar pentru unii! Robert F. Kennedy Jr. trage un semnal de alarmă.
COVID, încă un efect negativ. Duce la hipertensiune arterială și boli cardiovasculare
COVID mai are încă un efect negativ asupra sănătății. Infecția poate duce la hipertensiune arterială.
COVID-19, în creștere. Jurma: Creștere de cel puțin 300% a cazurilor noi și a deceselor
EXCLUSIV Greșeala mortală pe care o facem când suntem răciți. Adrian Marinescu: Le luăm ca pe bomboane
O greșeală pe care o facem când suntem răciți ne poate agrava situația. Mai mult, poate duce și la alte complicații, unele cu potențial mortal.
JN.1, noua tulpină COVID. Se răspândește rapid. Ce se știe despre aceasta
JN.1 este noua tulpină COVID care se răspândește rapid la nivel global. Ce se știe despre aceasta.
Lockdown-ul impus de COVID a accelerat îmbătrânirea creierului. Adolescenții, cei mai afectați
Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum
Persoanele diabetice care au avut COVID pot dezvolta sechele. Un studiu arată că aceste riscuri nu sunt doar reale, ci și mai accentuate în anumite categorii de indivizi.
China neagă originea COVID. Dispută globală între teoria zoonotică și ipoteza scăpării din laborator
S-au descoperit inflamaţii și umflături în creier la persoanele cu long-COVID
Un studiu australian a descoperit că pacienții cu long-COVID prezintă umflături ale creierului legate de probleme de memorie și concentrare.
