Deficitul vitaminei D la copii, comportament agresiv în adolescență și probleme de sănătate mintală

adolescenta_arma_crima_63338000 Deficitul vitaminei D în copilărie poate duce la comportamente agresive în adolescență

Deficitul vitaminei D în copilărie ar putea fi asociat cu probleme de sănătate mintală în adolescență, inclusiv schizofrenie sau depresie. Asta arată un studiu în domeniu.

Deficitul de vitamina D în copilăria mijlocie ar putea duce la un comportament agresiv, precum și stări de spirit anxioase și depresive în perioada adolescenței, potrivit unui nou studiu al Universității din Michigan asupra copiilor școlari din Bogotá, Columbia.

Copiii cu niveluri de vitamina D din sânge care sugerează deficiență au aproape de două ori mai multe riscuri de a dezvolta probleme de comportament - agresivitate și încălcarea regulilor - după cum au raportat părinții lor, în comparație cu copiii care au niveluri mai mari de vitamina D.

De asemenea, nivelurile scăzute ale proteinei care transportă vitamina D în sânge au fost legate de un comportament agresiv raportat și de simptome de anxietate/depresie. Asociațiile erau independente de caracteristicile copilului, părinților și gospodăriei.

„Copiii care au deficiență de vitamina D în anii de școală elementară par să aibă scoruri mai mari la testele care măsoară problemele de comportament când ajung la adolescență”, a spus Eduardo Villamor, profesor de epidemiologie la UM School of Public Health și autor principal al studiului, în Journal of Nutrition.

Deficitul de vitamină D, asociat cu probleme de sănătate mintală

Villamor a spus că deficitul de vitamina D a fost asociat cu alte probleme de sănătate mintală la vârsta adultă, inclusiv depresia și schizofrenia, iar unele studii s-au concentrat asupra efectului statutului de vitamina D în timpul sarcinii și copilăriei. Cu toate acestea, puține studii s-au extins în adolescență, stadiul în care problemele de comportament pot apărea pentru prima dată și devin condiții grave.

În 2006, echipa lui Villamor a recrutat 3.202 de copii cu vârste cuprinse între 5-12 ani într-un studiu de cohortă din Bogotá, Columbia, printr-o selecție aleatorie din școlile publice primare. Cercetătorii au obținut informații despre obiceiurile zilnice ale copiilor, nivelul de educație maternă, greutatea și înălțimea, precum și insecuritatea alimentară a gospodăriei și statutul socioeconomic. Cercetătorii au mai luat probe de sânge.

După aproximativ șase ani, când copiii aveau 11-18 ani, cercetătorii au efectuat interviuri de urmărire personală într-un grup aleatoriu, la o treime din participanți, evaluând comportamentul copiilor prin chestionare care au fost completate de copii și părinții lor. Analizele de vitamina D au inclus 273 dintre acești participanți.

Deși autorii recunosc limitele studiului, inclusiv o lipsă de măsuri de comportament inițiale, rezultatele lor indică necesitatea unor studii suplimentare care implică rezultate neurocomportamentale în alte populații în care deficiența de vitamina D poate fi o problemă de sănătate publică.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250