Trigliceride mărite: cum pot fi scăzute cu acizi grași omega-3

Angela Sabău |
Data publicării:
Trigliceeridele mărite ar putea fi tratate cu acizi grași omega-3
Trigliceeridele mărite ar putea fi tratate cu acizi grași omega-3

Trigliceridele prea mari pot fi reduse cu acizi grași omega-3. Totuși, medicii nu recomandă automedicația cu ulei de pește, ci prezentarea la medic pentru un tratament pe bază de prescripție medicală.

Medicația cu acizi grași omega-3 reduce nivelul de trigliceride cu 20-30% în rândul majorității persoanelor care necesită tratament pentru scăderea trigliceridelor, potrivit unui material științific al American Heart Association.

„Din revizuirea dovezilor noastre din 17 studii clinice randomizate, controlate ale nivelurilor ridicate de trigliceride, am ajuns la concluzia că tratamentul cu 4 grame pe zi din oricare dintre opțiunile de prescripție disponibile este eficient și poate fi utilizat în siguranță în combinație cu medicamente cu statină care scad colesterolul", a declarat Ann Skulas-Ray, autor al noului document științific publicat în revista American Heart Association, Circulation.

Există două medicamente pe bază de prescripție cu acid gras omega-3. Unul combină două tipuri de acizi grași, EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Celălalt medicament oferă numai EPA. Întrucât nu au existat comparații dintre cele două formulări diferite la dozarea pe bază de prescripție medicală, nu se recomandă una peste alta.

Trigliceridele sunt grăsimi care circulă în sânge. Unele studii au arătat că nivelurile crescute de trigliceride (peste 200 mg / dL) pot duce la ateroscleroză (îngustarea arterelor) ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Pe lângă riscul cardiovascular, niveluri foarte ridicate de trigliceride (peste 500 mg / dL) pot provoca și pancreatită, o inflamație a pancreasului.

Pentru nivelul ridicat de trigliceride nu se face automedicație

Skulas-Ray subliniază că persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride nu ar trebui să încerce să se trateze singure cu suplimente cu ulei de pește cu acid gras, fără prescripție medicală.

„Suplimentele dietetice care contin acizi grasi omega-3 nu sunt reglementate de FDA. Ele nu trebuie utilizate în locul medicamentelor prescrise pentru gestionarea pe termen lung a trigliceridelor ridicate”, a spus Skulas-Ray, care este profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale la Universitatea din Arizona din Tucson.

Într-un aviz științific din 2017, American Heart Association a remarcat că există o lipsă de cercetări științifice pentru a sprijini utilizarea clinică a suplimentelor de acizi grași omega-3 pentru a preveni bolile de inimă în populația generală.

Doza eficientă pentru acizii grași omega-3 pe bază de rețetă este de patru grame pe zi, luată cu alimente. În prezent, FDA a aprobat medicamente cu prescripție cu acid gras omega-3 numai pentru tratarea nivelurilor foarte ridicate de trigliceride, de peste 500 mg / dL.

„Opțiunile pentru o  viață sănătoasă, cum ar fi activități fizice regulate, pierderea în greutate, evitarea zahărului și a carbohidraților rafinați, limitarea alcoolului precum și alegerea grăsimilor mai sănătoase din plante în locul grăsimilor saturate, pot ajuta la reducerea trigliceridelor”, mai arată specialiștii. De asemenea, este important să tratați sau să evitați scăparea de sub control a diabetului de tip 2, hipotiroidismul și obezitatea care pot contribui la niveluri ridicate de trigliceride înainte de a apela la medicamente.

Peștele este o sursă bună de acizi grași omega-3, iar American Heart Association recomandă consumul de pește gras - precum somon, macrou, hering și ton albacore - de cel puțin două ori pe săptămână.

Obezitatea și diabetul duc la creșterea trigliceridelor

Revizuirea grupului a descoperit că medicamentele cu prescripție omega-3 sunt eficiente în reducerea nivelului de trigliceride, indiferent dacă oamenii se află în terapie cu statină sau nu.

Într-un studiu recent recent, randomizat, controlat cu placebo, numit REDUCE-IT, cercetătorii au descoperit că doar medicația EPA combinată cu medicamentul cu statină a dus la o reducere cu 25% a evenimentelor cardiovasculare majore (atac de cord, accident vascular cerebral și moarte cardiovasculară) în rândul persoanelor cu un nivel ridicat trigliceridelor.

Trigliceridele crescute sunt relativ frecvente în rândul oamenilor din Statele Unite, iar prevalența crește din cauza ratelor crescânde de obezitate și diabet. Ambele afecțiuni cresc nivelul trigliceridelor. Aproximativ 25% dintre adulții din SUA au un nivel de trigliceride peste 150 mg / dL, ceea ce este considerat limită mare.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel