Trigliceride mărite: cum pot fi scăzute cu acizi grași omega-3

Trigliceridele prea mari pot fi reduse cu acizi grași omega-3. Totuși, medicii nu recomandă automedicația cu ulei de pește, ci prezentarea la medic pentru un tratament pe bază de prescripție...
Medicația cu acizi grași omega-3 reduce nivelul de trigliceride cu 20-30% în rândul majorității persoanelor care necesită tratament pentru scăderea trigliceridelor, potrivit unui material științific al American Heart Association.
„Din revizuirea dovezilor noastre din 17 studii clinice randomizate, controlate ale nivelurilor ridicate de trigliceride, am ajuns la concluzia că tratamentul cu 4 grame pe zi din oricare dintre opțiunile de prescripție disponibile este eficient și poate fi utilizat în siguranță în combinație cu medicamente cu statină care scad colesterolul", a declarat Ann Skulas-Ray, autor al noului document științific publicat în revista American Heart Association, Circulation.
Există două medicamente pe bază de prescripție cu acid gras omega-3. Unul combină două tipuri de acizi grași, EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Celălalt medicament oferă numai EPA. Întrucât nu au existat comparații dintre cele două formulări diferite la dozarea pe bază de prescripție medicală, nu se recomandă una peste alta.
Trigliceridele sunt grăsimi care circulă în sânge. Unele studii au arătat că nivelurile crescute de trigliceride (peste 200 mg / dL) pot duce la ateroscleroză (îngustarea arterelor) ceea ce crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Pe lângă riscul cardiovascular, niveluri foarte ridicate de trigliceride (peste 500 mg / dL) pot provoca și pancreatită, o inflamație a pancreasului.
Pentru nivelul ridicat de trigliceride nu se face automedicație
Skulas-Ray subliniază că persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride nu ar trebui să încerce să se trateze singure cu suplimente cu ulei de pește cu acid gras, fără prescripție medicală.
„Suplimentele dietetice care contin acizi grasi omega-3 nu sunt reglementate de FDA. Ele nu trebuie utilizate în locul medicamentelor prescrise pentru gestionarea pe termen lung a trigliceridelor ridicate”, a spus Skulas-Ray, care este profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe Nutriționale la Universitatea din Arizona din Tucson.
Într-un aviz științific din 2017, American Heart Association a remarcat că există o lipsă de cercetări științifice pentru a sprijini utilizarea clinică a suplimentelor de acizi grași omega-3 pentru a preveni bolile de inimă în populația generală.
Doza eficientă pentru acizii grași omega-3 pe bază de rețetă este de patru grame pe zi, luată cu alimente. În prezent, FDA a aprobat medicamente cu prescripție cu acid gras omega-3 numai pentru tratarea nivelurilor foarte ridicate de trigliceride, de peste 500 mg / dL.
„Opțiunile pentru o viață sănătoasă, cum ar fi activități fizice regulate, pierderea în greutate, evitarea zahărului și a carbohidraților rafinați, limitarea alcoolului precum și alegerea grăsimilor mai sănătoase din plante în locul grăsimilor saturate, pot ajuta la reducerea trigliceridelor”, mai arată specialiștii. De asemenea, este important să tratați sau să evitați scăparea de sub control a diabetului de tip 2, hipotiroidismul și obezitatea care pot contribui la niveluri ridicate de trigliceride înainte de a apela la medicamente.
Peștele este o sursă bună de acizi grași omega-3, iar American Heart Association recomandă consumul de pește gras - precum somon, macrou, hering și ton albacore - de cel puțin două ori pe săptămână.
Obezitatea și diabetul duc la creșterea trigliceridelor
Revizuirea grupului a descoperit că medicamentele cu prescripție omega-3 sunt eficiente în reducerea nivelului de trigliceride, indiferent dacă oamenii se află în terapie cu statină sau nu.
Într-un studiu recent recent, randomizat, controlat cu placebo, numit REDUCE-IT, cercetătorii au descoperit că doar medicația EPA combinată cu medicamentul cu statină a dus la o reducere cu 25% a evenimentelor cardiovasculare majore (atac de cord, accident vascular cerebral și moarte cardiovasculară) în rândul persoanelor cu un nivel ridicat trigliceridelor.
Trigliceridele crescute sunt relativ frecvente în rândul oamenilor din Statele Unite, iar prevalența crește din cauza ratelor crescânde de obezitate și diabet. Ambele afecțiuni cresc nivelul trigliceridelor. Aproximativ 25% dintre adulții din SUA au un nivel de trigliceride peste 150 mg / dL, ceea ce este considerat limită mare.
Sursa: AICI.
-
-
3 motive să mănânci broccoli, mai ales dacă vrei să slăbești03.09.2025, 18:35
-
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice03.09.2025, 17:19
-
-
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei03.09.2025, 15:51
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabet: cele 5 simptome care apar încă de la început
Acestea sunt semnele de alarmă pentru diabet. Apar încă de la început.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor trebui să se adapteze
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.