Scorțișoara, beneficii medicale dovedite și mituri nefondate

Se spune că scorțișoara ar fi bună pentru diabet, inimă și alte afecțiuni. Studiile medicale dovedesc însă altceva. Pentru unii oameni, ea poate fi chiar foarte periculoasă, iar în cantități mari...
Există mai multe tipuri de scorțișoară. Scorțișoara Cassia, originară din China, este cel mai frecvent tip vândut în America de Nord. Scorțișoara de Ceylon, originară din Sri Lanka, este comună în alte țări și este cunoscută drept scorțișoara „adevărată".
Folosită ca mirodenii de mii de ani, scorțișoara provine din scoarța copacului de scorțișoară. Uleiurile esențiale sunt făcute din scoarță, frunze sau crenguțe de scorțișoară de casia.
Scorțișoara are o istorie lungă ca medicament tradițional, folosit inclusiv pentru bronșită. Astăzi, unele persoane folosesc scorțișoară ca supliment alimentar pentru probleme gastro-intestinale, pierderea poftei de mâncare și diabet, printre alte afecțiuni. Se găsește sub formă de praf, bucăți de coajă uscată, capsule, aromă (lichidă) și extract.
Are beneficii medicale?
Există o cantitate decentă de studii despre scorțișoară efectuate la oameni, dar acestea nu susțin utilizarea scorțișoarei pentru multe afecțiuni.
Un studiu publicat în 2003, în jurnalul Diabetes Care, a arătat că scorțișoara ar putea ajuta la îmbunătățirea nivelului de glucoză și de lipide la pacienții cu diabet zaharat de tip 2.
Dar o revizuire sistematică din 2012 a 10 studii clinice controlate aleatoriu la persoane cu diabet de tip 2, inclusiv cel menționat, constată că scorțișoara de fapt nu ajută la reducerea nivelului de glucoză sau a hemoglobinei glicozilate A1c (HbA1c), o măsură pe termen lung de control a glucozei (zahăr din sânge).
Mai mult, într-un alt studiu de mică anvergură, pe un produs care conține scorțișoară, calciu și zinc, a arătat că acesta nu a îmbunătățit tensiunea arterială la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Poate să scadă prea mult glicemia
Să aveți o glicemie cronică mare este o problemă de sănătate. Dacă este lăsată netratată, poate duce la diabet, boli de inimă și multe alte probleme de sănătate. Scorțișoara este binecunoscută pentru capacitatea sa de a scădea glicemia. Studiile au descoperit că acest condiment poate imita efectele insulinei, un hormon care ajută la eliminarea zahărului din sânge.
Deși dacă mănânci un pic de scorțișoară asta poate ajuta la scăderea glicemiei, consumul prea mare poate duce la scădere dramatică a acesteia. Și asta e foarte riscant, pentru că nu se știe exact ce cantitate e „prea mare" pentru a mai fi sigură. Scăderea pre amult a glicemiei se numește hipoglicemie și poate provoca oboseală, amețeli și, eventual, leșin.
Persoanele care prezintă cel mai mare risc de a avea glicemie scăzută sunt cele care iau medicamente pentru diabet. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate îmbunătăți efectele acestor medicamente și poate face ca glicemia să scadă prea mult.
Poate fi luată în siguranță?
Suplimentele de scorțișoară par a fi sigure pentru majoritatea oamenilor pentru utilizare pe termen scurt, dacă nu sunt luate în cantități mari. Unele persoane pot avea reacții alergice la scorțișoară.
Scorțișoara Cassia conține cantități diferite ale unui produs chimic numit cumarină, care ar putea provoca sau agrava boala hepatică. În cele mai multe cazuri, scorțișoara Cassia nu are suficientă cumarină pentru a vă îmbolnăvi. Cu toate acestea, pentru unii oameni, cum ar fi cei cu boală hepatică, administrarea unei cantități mari de scorțișoară de casia ar putea să le agraveze starea, spun experții de la Centrul Național american de Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), din subordinea Institutului Național american pentru Sănătate (NIH).
Spre exemplu, un raport de caz care arată cum suplimentele cu scorțișoară au afectat grav, în doar o săptămână, starea sănătății unei femei de 73 de ani care lua medicamente pentru boală coronariană.
Scorțișoara nu trebuie utilizată, de asemenea, în locul îngrijirii medicale convenționale sau pentru a amâna consultul la medic dacă aveți probleme de sănătate. Acest lucru este valabil în special dacă aveți diabet.
Poate crește riscul de cancer
Studiile efectuate pe animale au arătat că consumul prea mult de cumarin, care este abundent în scorțișoara Cassia, poate crește riscul anumitor tipuri de cancer. De exemplu, studiile efectuate asupra rozătoarelor au descoperit că prea multă de cumarină poate determina apariția tumorilor canceroase în plămâni, ficat și rinichi. Modul în care cumarina poate provoca tumori este neclar.
Poate cauza probleme de respirație
Dacă mâncați prea multă scorțișoară măcinată într-o singură priză puteți avea probleme de respirație. Acest lucru se datorează faptului că acest condiment are o textură fină care îl face ușor de înhalat. Inhalarea accidentală poate provoca tuse, reflez de vomă și vă va îngruna respirația. De asemenea, aldehida cinamică din scorțișoară este iritantă la gât și poate provoca probleme respiratorii suplimentare. Persoanele cu astm sau alte afecțiuni medicale care afectează respirația trebuie să fie deosebit de atente la inhalarea accidentală a scorțișoarei, deoarece sunt mai predispuse la probleme de respirație.
Poate interacționa cu anumite medicamente
Scorțișoara poate fi sigură dacă o mâncați în cantități mici până la moderate, cu majoritatea medicamentelor. Cu toate acestea, prea multă poate fi toxică dacă luați medicamente pentru diabet, boli de inimă sau boli de ficat. Acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate interacționa cu aceste medicamente, fie îmbunătățindu-le prea mult efectele, fie intensificându-le efectele secundare. De exemplu, scorțișoara Cassia conține cantități mari de cumarină, care poate provoca toxicitate hepatică și daune dacă este consumată în cantități mari. Dacă luați medicamente care vă pot afecta ficatul, cum ar fi paracetamolul, acetaminofenul și statinele, prea multă scorțișoară poate crește riscul de leziuni hepatice.
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Ai fiert greșit ouăle. Cum se fierb, de fapt, pentru a le curăța ușor
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Plimbările zilnice: beneficii pe care sigur nu le-ai știut. Cât trebuie să mergi pe jos dacă ai peste 50 de ani
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
De ce ar trebui să renunți la tocătoarele de tăiat din plastic
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Trucul genial cu tableta pentru mașina de spălat vase. Cum să cureți ușor plita ceramică
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.