Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Nu este absolut nimic neobișnuit ca dimineața să mâncăm un sandviș sau orice alt aliment cu pâine. Dar oare știm ce efect are pâinea consumată pe stomacul gol? Specialiștii lansează un avertisment teribil:...
Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Când mănânci pâine pe stomacul gol, aceasta poate furniza carbohidrați care sunt transformați în glucoză în organism.
Glucoza este o sursă rapidă de energie pentru celulele tale. Totuși, senzația de sațietate pe termen lung depinde și de alți factori precum conținutul de fibre și grăsimi al pâinii, cât și de alte alimente pe care le-ai consumat înainte sau în același timp.
Pâinea, efect asupra zahărului din sânge
Totuși, pâinea are adesea o reputație proastă pentru efectul său asupra zahărului din sânge. Atât carbohidrații simpli, cât și cei complecși se descompun în glucoză, iar corpul tău trebuie să producă insulină pentru a muta această glucoză pentru a furniza celulelor tale energie. Carbohidrații simpli includ sucuri de fructe, bomboane și orice conține zahăr adăugat.
Aceștia se descompun mult mai rapid în glucoză, ceea ce poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge. Carbohidrații complecși, precum pâinea, durează puțin mai mult pentru a se descompune în glucoză deoarece au în mod tipic mai multă fibră pentru a încetini digestia.
Cu toate acestea, carbohidrații procesați precum pâinea albă și pastele sunt descompuse de corpul tău aproape la fel de repede ca cei simpli. Când mănânci pâine albă fără nicio altă mâncare pentru a încetini digestia, zahărul din sânge poate crește rapid, potrivit Health Digest.
Pâine - FOTO: Freepik
Creșterile bruște ale zahărului din sânge, asociate cu diabetul de tip 2 sau creșterea în greutate
În timp ce creșterea ocazională a zahărului din sânge cauzată de consumul de pâine albă este probabil inofensivă, corpul tău poate deveni mai puțin receptiv la insulină pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.
În timp, nivelul constant ridicat de glucoză în sânge poate duce la diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să fie în mod deosebit atente să nu consume alimente precum pâinea albă înainte de mesele lor, conform unui studiu pilot din 2015 publicat în Diabetes Care.
Studiul a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 tratat cu metformină care au consumat pâine ciabatta și suc de portocale înainte de masa principală au avut niveluri mai mari de glucoză după masă decât atunci când au consumat pâinea și sucul după masă.
Conform Houston Methodist, consumul excesiv de carbohidrați într-o singură masă poate duce, de asemenea, la luare în greutate. Atunci când celulele tale au suficientă glucoză pentru energie, ficatul tău stochează excesul de glucoză pentru utilizare ulterioară. Dacă deja ai suficientă glucoză stocată în ficat, corpul tău va converti această glucoză rămasă în grăsime.
Ce pâine poți consuma pe stomacul gol
Nu trebuie să renunți la pâine, dar poți face alegeri mai înțelepte în ceea ce privește tipul de pâine astfel încât să nu afecteze nivelul zahărului din sânge. Pâinea cu zahăr adăugat, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și făină albă este probabil mai procesată și cauzează o creștere mai rapidă a zahărului din sânge.
Indicele glicemic clasifică alimentele și băuturile în funcție de cât de rapid cresc nivelul zahărului din sânge. Conform Ghidului alimentar al Indicelui Glicemic, un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat, iar este indicat să ții alimente precum acestea la minimum.
Pâinea albă și cea integrală au un indice glicemic ridicat în comparație cu alte tipuri de pâine, cum ar fi cea integrală, de secară sau de grâu. Pâinea de secară este cea care are un indice glicemic scăzut.
Chiar dacă îți place foarte mult pâinea albă, poți controla aceste creșteri ale zahărului din sânge prin asocierea pâinii cu alte alimente. Conform Baylor, Scott & White Health, încearcă să adaugi un aliment bogat în grăsimi sau proteine la pâinea ta pentru a încetini digestia.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.