Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Nu este absolut nimic neobișnuit ca dimineața să mâncăm un sandviș sau orice alt aliment cu pâine. Dar oare știm ce efect are pâinea consumată pe stomacul gol? Specialiștii lansează un avertisment teribil:...
Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Când mănânci pâine pe stomacul gol, aceasta poate furniza carbohidrați care sunt transformați în glucoză în organism.
Glucoza este o sursă rapidă de energie pentru celulele tale. Totuși, senzația de sațietate pe termen lung depinde și de alți factori precum conținutul de fibre și grăsimi al pâinii, cât și de alte alimente pe care le-ai consumat înainte sau în același timp.
Pâinea, efect asupra zahărului din sânge
Totuși, pâinea are adesea o reputație proastă pentru efectul său asupra zahărului din sânge. Atât carbohidrații simpli, cât și cei complecși se descompun în glucoză, iar corpul tău trebuie să producă insulină pentru a muta această glucoză pentru a furniza celulelor tale energie. Carbohidrații simpli includ sucuri de fructe, bomboane și orice conține zahăr adăugat.
Aceștia se descompun mult mai rapid în glucoză, ceea ce poate provoca o creștere rapidă a zahărului din sânge. Carbohidrații complecși, precum pâinea, durează puțin mai mult pentru a se descompune în glucoză deoarece au în mod tipic mai multă fibră pentru a încetini digestia.
Cu toate acestea, carbohidrații procesați precum pâinea albă și pastele sunt descompuse de corpul tău aproape la fel de repede ca cei simpli. Când mănânci pâine albă fără nicio altă mâncare pentru a încetini digestia, zahărul din sânge poate crește rapid, potrivit Health Digest.
Pâine - FOTO: Freepik
Creșterile bruște ale zahărului din sânge, asociate cu diabetul de tip 2 sau creșterea în greutate
În timp ce creșterea ocazională a zahărului din sânge cauzată de consumul de pâine albă este probabil inofensivă, corpul tău poate deveni mai puțin receptiv la insulină pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.
În timp, nivelul constant ridicat de glucoză în sânge poate duce la diabet de tip 2. Persoanele cu diabet de tip 2 trebuie să fie în mod deosebit atente să nu consume alimente precum pâinea albă înainte de mesele lor, conform unui studiu pilot din 2015 publicat în Diabetes Care.
Studiul a constatat că persoanele cu diabet de tip 2 tratat cu metformină care au consumat pâine ciabatta și suc de portocale înainte de masa principală au avut niveluri mai mari de glucoză după masă decât atunci când au consumat pâinea și sucul după masă.
Conform Houston Methodist, consumul excesiv de carbohidrați într-o singură masă poate duce, de asemenea, la luare în greutate. Atunci când celulele tale au suficientă glucoză pentru energie, ficatul tău stochează excesul de glucoză pentru utilizare ulterioară. Dacă deja ai suficientă glucoză stocată în ficat, corpul tău va converti această glucoză rămasă în grăsime.
Ce pâine poți consuma pe stomacul gol
Nu trebuie să renunți la pâine, dar poți face alegeri mai înțelepte în ceea ce privește tipul de pâine astfel încât să nu afecteze nivelul zahărului din sânge. Pâinea cu zahăr adăugat, sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză și făină albă este probabil mai procesată și cauzează o creștere mai rapidă a zahărului din sânge.
Indicele glicemic clasifică alimentele și băuturile în funcție de cât de rapid cresc nivelul zahărului din sânge. Conform Ghidului alimentar al Indicelui Glicemic, un indice glicemic de 70 sau mai mult este considerat ridicat, iar este indicat să ții alimente precum acestea la minimum.
Pâinea albă și cea integrală au un indice glicemic ridicat în comparație cu alte tipuri de pâine, cum ar fi cea integrală, de secară sau de grâu. Pâinea de secară este cea care are un indice glicemic scăzut.
Chiar dacă îți place foarte mult pâinea albă, poți controla aceste creșteri ale zahărului din sânge prin asocierea pâinii cu alte alimente. Conform Baylor, Scott & White Health, încearcă să adaugi un aliment bogat în grăsimi sau proteine la pâinea ta pentru a încetini digestia.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.