Consumul exagerat de zahăr, factor de risc pentru multe boli. Poate duce chiar și la deces. Care este cantitatea recomandată de OMS
Consumul exagerat de zahăr crește riscul de diabet zaharat, obezitate sau afecțiuni hepatice, dar poate duce inclusiv la deces. Care este cantitatea maximă de zahăr recomandată de specialiștii...
Consumul de zahăr în exces are un impact major asupra stării de sănătate, atât fizice, cât și psihoemoționale.
În cazul consumului de sare, experții Organizației Mondiale a Sănătății au impus o limită la maximum 5 grame, cantitate în care este inclusă și sarea din legume, carne ori produsele ultraprocesate, precum și sarea de masă, totul pentru a reduce riscul de hipertensiune și de boli cardiovasculare, principala cauze de deces la nivel mondial.
În ceea ce privește consumul de zahăr, aceștia sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie.
Concret, asta înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, potrivit unei analize cuprinzătoare a dovezilor publicate în British Medical Journal.
Consumul crescut de zahăr, asociat cu 45 de afecțiuni
Cercetătorii din China și SUA au efectuat o analiză ce a cuprins 73 de meta-analize (67 de studii observaționale și șase studii controlate randomizate) din 8.601 articole care au acoperit 83 de rezultate privind sănătatea la copii și la adulți, iar rezultatele au arătat asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și 45 de rezultate.
Astfel, au fost găsite asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr din alimentație și 18 rezultate endocrine și metabolice, inclusiv diabet, gută și obezitate; 10 rezultate cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral; 7 rezultate ale cancerului, inclusiv cancer de sân, de prostată și pancreatic; 10 alte rezultate, inclusiv astm, carii dentare, depresie și deces.
Dovezile de calitate moderată au sugerat o creștere semnificativă a masei corporale, care duce la suprapondere și obezitate, dar și acumulări de grăsime hepatică, care duc la ficat gras, steatoză hepatică, precum și grăsime viscerală, care este factor de risc pentru multe afecțiuni.
Dovezile de calitate scăzută au indicat faptul că o creștere a consumului de băuturi îndulcite, cu o porție pe săptămână, duce la o creștere cu 4% a riscului de a face gută, iar fiecare porție pe zi a fost asociată cu un risc mai mare cu 17% de boală coronariană, respectiv un risc mai mare cu 4% de deces.
Cercetătorii recunosc că dovezile existente sunt în mare parte observaționale și de calitate scăzută și subliniază că dovezile privind o asociere între consumul de zahăr din alimentație și cancer rămân limitate, dar justifică continuarea cercetărilor.
Cu toate acestea, ei spun că aceste constatări, combinate cu orientările OMS, ale World Cancer Research Fund și ale American Institute for Cancer Research, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau de zaharuri adăugate la mai puțin de 25 g/zi (aproximativ șase lingurițe pe zi) și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână (aproximativ 200-355 ml/săptămână).
Pentru a schimba modelele de consum de zahăr, în special în cazul copiilor și adolescenților, este, de asemenea, nevoie urgentă de o combinație de educație în domeniul sănătății publice și de politici la scară largă la nivel mondial, adaugă aceștia.
La nivel global, prima cauză de deces este boala cardiacă ischemică, responsabilă cu 16% din totalul deceselor, potrivit OMS. Acesta este urmată de accidentul vascular cerebral (11%), boala obstructivă respiratorie cronică (6%). Topul 10 al cauzelor de deces este completat de: infecțiile respiratorii inferioare, condițiile neonatale, cancerul de trahee, bronhii și plămâni, boala Alzheimer și alte tipuri de demență, boli diareice, diabetul zaharat, afecțiuni renale.
Simptomele sevrajului de la zahăr
Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale, cunoscute și ca sevraj. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta.
Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:
- anxietate
- modificări ale tiparelor de somn
- stare de spirit depresivă
- dificultăți de concentrare
- amețeli sau senzație de amețeală
- oboseală
- poftă intensă de ceva dulce
- poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase
- iritabilitate
- greață, arată Very Well Mind.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică
EXCLUSIV Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
EXCLUSIV Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
