Consumul exagerat de zahăr, factor de risc pentru multe boli. Poate duce chiar și la deces. Care este cantitatea recomandată de OMS

Consumul exagerat de zahăr crește riscul de diabet zaharat, obezitate sau afecțiuni hepatice, dar poate duce inclusiv la deces. Care este cantitatea maximă de zahăr recomandată de specialiștii...
Consumul de zahăr în exces are un impact major asupra stării de sănătate, atât fizice, cât și psihoemoționale.
În cazul consumului de sare, experții Organizației Mondiale a Sănătății au impus o limită la maximum 5 grame, cantitate în care este inclusă și sarea din legume, carne ori produsele ultraprocesate, precum și sarea de masă, totul pentru a reduce riscul de hipertensiune și de boli cardiovasculare, principala cauze de deces la nivel mondial.
În ceea ce privește consumul de zahăr, aceștia sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic de energie.
Concret, asta înseamnă aproximativ 6 lingurițe de zahăr pe zi și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, potrivit unei analize cuprinzătoare a dovezilor publicate în British Medical Journal.
Consumul crescut de zahăr, asociat cu 45 de afecțiuni
Cercetătorii din China și SUA au efectuat o analiză ce a cuprins 73 de meta-analize (67 de studii observaționale și șase studii controlate randomizate) din 8.601 articole care au acoperit 83 de rezultate privind sănătatea la copii și la adulți, iar rezultatele au arătat asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și 45 de rezultate.
Astfel, au fost găsite asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr din alimentație și 18 rezultate endocrine și metabolice, inclusiv diabet, gută și obezitate; 10 rezultate cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, atac de cord și accident vascular cerebral; 7 rezultate ale cancerului, inclusiv cancer de sân, de prostată și pancreatic; 10 alte rezultate, inclusiv astm, carii dentare, depresie și deces.
Dovezile de calitate moderată au sugerat o creștere semnificativă a masei corporale, care duce la suprapondere și obezitate, dar și acumulări de grăsime hepatică, care duc la ficat gras, steatoză hepatică, precum și grăsime viscerală, care este factor de risc pentru multe afecțiuni.
Dovezile de calitate scăzută au indicat faptul că o creștere a consumului de băuturi îndulcite, cu o porție pe săptămână, duce la o creștere cu 4% a riscului de a face gută, iar fiecare porție pe zi a fost asociată cu un risc mai mare cu 17% de boală coronariană, respectiv un risc mai mare cu 4% de deces.
Cercetătorii recunosc că dovezile existente sunt în mare parte observaționale și de calitate scăzută și subliniază că dovezile privind o asociere între consumul de zahăr din alimentație și cancer rămân limitate, dar justifică continuarea cercetărilor.
Cu toate acestea, ei spun că aceste constatări, combinate cu orientările OMS, ale World Cancer Research Fund și ale American Institute for Cancer Research, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau de zaharuri adăugate la mai puțin de 25 g/zi (aproximativ șase lingurițe pe zi) și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână (aproximativ 200-355 ml/săptămână).
Pentru a schimba modelele de consum de zahăr, în special în cazul copiilor și adolescenților, este, de asemenea, nevoie urgentă de o combinație de educație în domeniul sănătății publice și de politici la scară largă la nivel mondial, adaugă aceștia.
La nivel global, prima cauză de deces este boala cardiacă ischemică, responsabilă cu 16% din totalul deceselor, potrivit OMS. Acesta este urmată de accidentul vascular cerebral (11%), boala obstructivă respiratorie cronică (6%). Topul 10 al cauzelor de deces este completat de: infecțiile respiratorii inferioare, condițiile neonatale, cancerul de trahee, bronhii și plămâni, boala Alzheimer și alte tipuri de demență, boli diareice, diabetul zaharat, afecțiuni renale.
Simptomele sevrajului de la zahăr
Reducerea zahărului din dieta ta poate avea ca rezultat o serie de simptome, atât fizice, cât și mentale, cunoscute și ca sevraj. Natura și severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta.
Ele pot dura câteva zile sau câteva săptămâni. Dacă reduceți zaharurile adăugate din alimentația dvs vă veți confrunta cu:
- anxietate
- modificări ale tiparelor de somn
- stare de spirit depresivă
- dificultăți de concentrare
- amețeli sau senzație de amețeală
- oboseală
- poftă intensă de ceva dulce
- poftă intensă de alți carbohidrați, cum ar fi chipsuri sau paste făinoase
- iritabilitate
- greață, arată Very Well Mind.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 2
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.