EXCLUSIV Cum ne dăm seama că un aliment conține zahăr adăugat. Lygia Alexandrescu, indiciu: Atenție la etichete!

Otrava din farfurie, o campanie DC Medical: De la alimente dulci la condimente și băuturi, descoperirea și evitarea zahărului ascuns pot fi cheia către un stil de viață mai sănătos și...
Asociația Americană a Inimii raportează că o persoană obișnuită consumă zilnic 22 de lingurițe de zahăr adăugat, ceea ce este mai mult decât își dau seama mulți oameni. Zahărul se găsește în multe alimente, iar consumul în exces poate crește riscul de boli cardiovasculare. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la 25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.
Știind unde se poate ascunde zahărul poate ajuta la atingerea acestor obiective și la învingerea jocului de a ascunde zahărul. Omiterea dulciurilor poate să nu fie suficientă pentru a reduce consumul de zahăr, deoarece poate contribui la creșterea în greutate și la bolile de inimă.
Alimentele tipice bogate în zahăr
Alimentele bogate în zahăr includ dulciurile, deserturile lactate, sucurile carbogazoase, sucurile de fructe, băuturile sportive, iaurtul cu un conținut scăzut de grăsimi, condimentele și cerealele pentru micul dejun. Bărbații nu ar trebui să consume zilnic mai mult de 36 de grame sau 150 de calorii de zahăr adăugat, în timp ce femeile nu ar trebui să consume mai mult de 25 de grame sau 150 de calorii. Multe alimente sunt surprinzător de bogate în zahăr.
"Ciocolata neagră este excesiv mediatizată ca fiind benefică prin conținutul mare de flavonoide, subsțante care previn depunerile de colesterol pe pereții vaselor de sânge; însă cantitatea contează și este limitată la 10 g pe zi. Trebuie însă menționat faptul ca laptele, care este tot un ingredient al ciocolatei inhibă această acțiune a flavonoidelor și deci atenție la etichete", precizează nutriționistul Lygia Alexandrescu
"Tot adevărat este și faptul că teoretic se sugerează o cantitate limitată de dulciuri în dieta cotidiană, lucru destul de confuz de altfel. Practic nutriționiștii recomandă ca zaharidele să nu depășească 10% din aportul caloric zilnic, însă în această rație nu intră glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adăugate din zahăr, miere sau fructoză", a adăugat Lygia Alexandrescu.
Foto: Freepik
Identifică zahărul ascuns sub alte denumiri
Eticheta cu informații nutriționale este un instrument de măsurare a conținutului de zahăr din alimente, dar nu face diferența între zahărul natural și zahărul adăugat. Zahărul este prezent în multe alimente nutritive, cum ar fi fructele și legumele.
Cu toate acestea, identificarea zaharurilor adăugate necesită puțină atenție. Există peste 60 de denumiri pentru zahărul adăugat, iar indicii majore includ sirop, cuvinte care se termină în "oză" ( fructoză, sucroză, maltoză, dextroză) și "zahăr" în denumire (zahăr de trestie, zahăr de cocos, zahăr tos). Alte exemple includ nectaruri de fructe, concentrate de sucuri, miere, agave și melasă.
Fii atent la aceste etichete pentru a evita să consumi zahăr adăugat, sub impresia că mănânci un aliment sănătos.
Unele alimente sănătoase, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, iaurtul, condimentele și băuturile, pot conține zahăr adăugat. Alege cereale integrale cu 10-12 grame sau mai puțin zahăr pe porție și verifică etichetele cu informații nutriționale ale batoanelor de cereale. Experimentează cu iaurturi mai puțin zaharoase și încearcă să adaugi fructe la iaurtul simplu.
Anumite condimente, cum ar fi ketchupul, sosul pentru grătar, sosul hoisin, sosul teriyaki, sosurile pentru salată și condimentele pot avea, de asemenea, zaharuri adăugate. Consumul unor niveluri ridicate de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul de boală coronariană, potrivit HopkinsMedicine.
Efectele consumului excesiv
Consumul excesiv de zahăr adăugat poate duce la creșterea în greutate, la probleme cu glicemia și la creșterea riscului de boli de inimă. Pentru a minimiza aceste efecte negative asupra sănătății, se recomandă să urmezi o dietă densă în nutrienți, bazată pe alimente integrale. Schimbările mici pot ajuta la ruperea obiceiului de a consuma zahăr și la transformarea acestuia într-un obicei de evitat.
"Așadar, consumul mare și constant de dulciuri conduce în primul rând la obezitate. În general diabetul este perceput ca o boală a zaharului, însă realitatea arată că de fapt este și o problemă a grăsimilor. Prevenirea acestei boli se face în primul rând prin promovarea unei greutăți corporale și nivelului glicemiei normale", a adaugat în încheiere Lygia Alexandrescu.
În concluzie, conștientizarea prezenței zahărului în diverse alimente și monitorizarea consumului de zahăr adăugat sunt esențiale pentru menținerea unei vieți sănătoase și prevenirea unor afecțiuni grave. Educarea și atenția la etichetele produselor alimentare pot ajuta individul să facă alegeri informate și să adopte un regim alimentar echilibrat, reducând astfel riscurile asociate unui consum excesiv de zahăr.
* DC Medical a lansat o nouă campanie intitulată Otrava din farfurie
-
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
Educația pentru sănătate în școli, esențială. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Este viitorul acestei țări. Semn de responsabilitate
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Telechirurgia în era 5G. Cum se operează de la mii de kilometri distanță, în timp real. Dr. Mugurel Bosînceanu: Sunt foarte puțini proctori pe glob. Controlează robotul de la distanță
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.