Obezitatea, provocată de o moleculă derivată din colesterol

Obezitatea e determinată de o moleculă derivată din colesterol care provocă îngrășarea chiar și atunci când nu mâncați alimente nesănătoase bogate în grăsimi, au constatat...
O singură moleculă derivată din colesterol, numită 27-hidroxicolesterol (27HC), care se găsește în fluxul sanguin, crește cantitatea de grăsime din organism, chiar dacă nu aveți o dietă cu carne roșie, fast-food sau alimente prăjite. Asta nu înseamnă că odată „vinovatul" identificat puteți da iama liniștiți în frigider, pentru că există un cerc vicios: cei care nu au în sânge o cantitate mare din această moleculă și care mănâncă acele alimente nesănătoare sigur își vor forța organismul să crească nivelul de 27HC din sânge și să se îngrașe.
„Am descoperit că 27HC afectează în mod direct țesutul adipos alb (grăsime) și crește grăsimea corporală, chiar și fără a mânca alimente care îngrașă", notează profesorul asistent de biologie Michihisa Umetani, de la Universitatea din Houston, în studiul publicat în revista Endocrinologie.
Primul autor al studiului, doctorandul Arvand Asghari, adaugă: „Dar are nevoie de ajutor din partea dietei pentru a crește greutatea corporală, deoarece ea extinde capacitatea de grăsime deja existentă în corp".
Controlarea cantității de molecule, o soluție pentru obezitate
Aplicațiile pe termen lung ale descoperirii ar putea conduce cercetătorii la un tratament care reduce nivelul de 27HC, ceea ce ar putea duce la reducerea capacității de îngrășare. „Sperăm să dezvoltăm o nouă abordare terapeutică spre modularea nivelurilor de 27HC pentru tratarea colesterolului și / sau a bolilor mediate de receptorii estrogeni, cum ar fi bolile cardiovasculare, osteoporoza, cancerul și bolile metabolice", a spus Umetani.
Înainte de această cercetare, 27HC era cunoscută ca un metabolit abundent al colesterolului, iar grupul lui Umetani a raportat efectele sale dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, dar impactul său asupra obezității nu era bine cunoscut.
Rolul receptorilor de estrogen
Obezitatea este unul dintre principalii factori de risc care influențează bolile cardiovasculare la nivel mondial atât la bărbați, cât și la femei, iar estrogenul joacă un rol la ambele sexe. Menopauza la femei, care este însoțită de scăderea estrogenului, pare să grăbească creșterea țesutului adipos, deoarece estrogenul protejează împotriva adipozității și îngrășării. La bărbați, estrogenii sunt, de asemenea, sintetizați local prin conversia testosteronului, deci pot juca și roluri importante în dezvoltarea țesuturilor grase la ei.
„Receptorii de estrogen (ERα and ERβ) sunt membri ai superfamiliei receptorilor nucleari și sunt prezenți în adipocite", a spus Umetani. „Pacienții cu ERα non-funcționali sunt obezi, iar cei care nu au ERα au crescut țesutul adipos chiar și atunci când mănâncă aceeași cantitate de alimente, ceea ce indică faptul că aceștia sunt un izoform important în reglarea țesutului adipos de estrogen".
Principala funcție a 27HC în ficat este de a reduce excesul de colesterol. Anterior, Umetani a descoperit că 27HC se leagă de receptorii estrogeni și acționează ca un inhibitor al acțiunii ER în vasculatură. S-a dovedit că efectele de către 27HC sunt specifice țesuturilor, astfel 27HC este primul modulator selectat al receptorului de estrogen produs natural, sau SERM.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.