Orezul fermentat, statina naturală: posibilă soluție pentru colesterol
Orezul fermentat ar putea fi o soluție pentru reducerea colesterolului. Un medic explică ce conține și cum acționează pentru reducerea colesterolului rău.
Medicul Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, a explicat într-o postare pe pagina ei de socializare cum ajută orezul fermentat la reducerea colesterolului. Acesta, a explicat ea, acționează ca o statină naturală.
„Colesterolul crescut e o problemă ce afectează multe persoane și «otrăvește» viața multora dintre noi, mai ales că vine la pachet cu o mulțime de restricții alimentare. Ei bine, nu meniul dietetic scade colesterolul, ci mișcarea, efortul fizic. Iar dacă sunteți sedentari, orezul este soluția. Dar nu orice orez, ci orezul fermentat”, începe postarea.
Drojdia roșie de orez este un produs folosit de secole în China, atât ca aliment, cât și ca medicament, mai arată medicul în text. „Aceasta se produce prin fermentarea orezului, alături de o ciupercă microscopică, denumită Monascus purpureus, iar procedeul datează din jurul anilor 800 I.Hr. În timpul fermentației controlate orezul își schimbă culoarea din alb în roșu, de unde și numele de drojdie roșie de orez.
În cultura japoneză, drojdia roșie de orez este cunoscută sub denumirea de koji. Încă din timpurile străvechi, aceasta era folosită atât ca aliment (utilizată pentru producerea vinului și a diverselor sosuri) sau ca agent de colorare, cât și ca medicament – pentru îmbunătățirea digestiei și a circulației sanguine.
În jurul anilor 1970, drojdia roșie de orez a intrat în atenția cercetătorilor americani și japonezi. Astfel, ei au descoperit că aceasta are în compoziția sa statine naturale. Subiectul cercetărilor l-a reprezentat comparația dintre lovastatin – substanța activă a medicamentului patentat Lovastatin (provenită din ciuperca Aspergillus și cunoscută pentru proprietățile sale de reducere a nivelului de colesterol) și monacolina K – substanța activă provenită din ciuperca Monascus, folosită în procesul de fermentare a orezului, de unde rezulta drojdia roșie de orez.
Astfel, cercetările au demonastrat că cele doua tipuri de statine sunt identice, singura diferență fiind că cea din urmă, monacolina K, este o statină produsă din culturi atent controlate și dezvoltate în condiții sigure, 100% naturale. Monacolinele sunt statinele care ajută la diminuarea colesterolului rau (LDL-colesterol), dar și a trigliceridelor.
Cum funcționează drojdia roșie de orez asupra colesterolului? Colesterolul este o substanță fără de care organismul nu ar putea funcționa, pentru că este un element important al membranelor și al nucleelor celulare. Colesterol este produs de către ficat, în urma unui proces enzimatic la baza căruia se află enzima HMG CoA reductază.
Drojdia roșie de orez are drept țintă enzima HMG CoA, cu scopul de a-i inhiba activitatea în ceea ce privește producerea de colesterol și, astfel, ajută la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea unui nivel optim al acestuia.
Mai mult decât atât, drojdia roșie de orez accelerează metabolismul organismului și la creșterea colesterolului bun – HDL care ajută la transportarea colsterolului rău către ficat, acolo unde va fi procesat în vederea eliminării sale din organism prin intermediul bilei.
Drojdia roșie de orez se transformă miraculos într-un supliment alimentar eficient în lupta împotriva colesterolului rău, fără, însă, a avea efectele adverse caracteristice statinelor de sinteză.
Așa că, adio statine, tare erau greu de tolerat! Cu ajutorul suplimentelor de orez fermentat se deschide o nouă eră în managementul colesterolului sangvin! Și toate studiile clinice demonstrează asta, indiferent cât ar încerca companiile farma să le treacă sub tăcere.
Cu rezultate spectaculoase de scădere a nivelului colesterolului cu 15-20% dupa 2-3 luni de tratament, suplimentele cu Monacolina K sunt noul tratament naturist în dislipidemii. Pe piață sunt mai multe produse de acest tip, inclusiv extract de drojdie de orez roșu produs în România, care conține și alți compuși interesanți: flavonoide, acizi grași nesaturați, fitosteroli cu efect antioxidant. Toate funcționează, doar că al nostru e mai cu moț”, își încheie ea textul.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Simptomul banal care poate semnala diabetul. Apare noaptea
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Forumul Român de Diabet: Boala afectează tot mai mulţi oameni aflaţi în perioada activă a vieţii
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
