Arsurile stomacale. Ce alimente sunt recomandate
Arsurile stomacale pot fi chiar supărătoare. Un gastroenterolog recomandă câteva alimente care pot reduce senzația neplăcută de arsuri la stomac.
Senzația de arsură la stomac este ultimul lucru pe care cineva ar dori să și-l amintească după o masă bună. Dar, când medicul spune că suferiți de arsuri gastrice cronice din cauza bolii numite reflux gastroesofagian, v-ați putea gândi că urmează să țineți un regim alimentar drastic. Dr Kyle Staller, un gastroenterolog la Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital spune că nu trebuie să fie așa. „Alimentele care declanșează arsurile la stomac sunt diferite pentru fiecare în parte“, spune el, într-un articol care poate fi citit AICI.
De asemenea, el menționează că este indicat să se țină o evidență a alimentelor ingerate, pentru a se putea stabili care dintre ele decalanșeză simptomele.
Cauze comune
Unele alimente sau ingrediente precum condimentele picante, citricele, sosul de roșii sau oțetul s-au putea să intensifice arsurile la stomac. Pe de altă parte, grăsimile și prăjelile rămân mai mult timp în stomac, de aceea ar putea crește presiunea din stomac și să deschidă forțat mușchii ce țin acidul gastric în esofag, ceea ce va duce la aceeași senzaie de arsuri stomacale.
Alte cauze comune care declanșează arsurile stomacale sunt ciocoalta, cofeina, ceapa, menta, băuturile carbogazoase sau alcoolul.
Ce alimente sunt indicate la cină
Gastroenterologul spune că persoanele care suferă de această afecțiune se pot bucura în continuare de carne slabă, pește, carne de pasăre, legume, legume, fructe și cereale integrale. Secretul este abilitatea de a le face să aibă gust aromat. Dacă există condimente care vă deranjează, încercați să utilizați doar cantități mici să evitați amestecurile care conțin ardei iute sau praf de chili, sau puteți folosi verdețuri în loc. „Ierburile proaspete sunt mai puțin concentrate și pot fi mai puțin iritante pentru stomac“, spune Emily Gelsomin, un dietetician de la Harvard-afiliate Massachusetts General Hospital. Ea recomanda folosirea de vredețurilor precum pătrunjel proaspăt, oregano sau busuioc.
Un alt sfat de la specialiști recomandă gătirea mâncării la cuptor. „Acest lucru face ca legumele să devină mai dulci, pentru că zaharurile naturale ies la suprafață și caramelizează legumele”, spune Gelsomin. Morcovi, cartofi dulci, conopidă, broccoli, sau varza de Bruxelles sunt foarte potrivite. Prăjirea la gril sau sotarea legumelor, de asemenea, intensifică aroma. „Sosul de tomate s-ar putea să deranjeze, dar o roșie proaspata e mai puțin proabil“, mai spune Gelsomin.
Utilizați sosuri, dar fără grăsime. Se poate prepara un amestec de iaurt slab cu castraveți și busuioc sau ciuperci sotate în ulei de măsline, sau un sos pesto făcut din amestec de busuioc și nuci de pin, parmezan, un strop de ulei de măsline sau apă. Se poate folosi o lingură din acest sos peste alimente, recomandă Gelsomin.
Ce putem mânca la mic dejun și prânz
Evitați carnea grasă cum ar fi șuncă sau bacon. „Fulgii de ovăz sunt o opțiune grozavă. Combinați cu banane, stafide și poate puțină scorțișoară”, mai spune Gelsomin. Alte posibilități sunt iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, în amestec cu fructe sau nuci, orice fel de ouă, pâine integrală prăjită sau quinoa, amestecată cu fructe sau cu iaurt.
Pentru prânz, puteți prepara salate cu o sursă de proteine, cum ar fi carnea de pui sau fasolea. „Dar puteți folosi un dresing pe bază de iaurt, pentru a evita oțetul și citricele”, spune Gelsomin.
Refluxul gastroesofagian este una din cele mai frecvente cauze ale arsurilor la stomac și apar atunci când acidul gastric ajunge în esofag (tubul care conectează cavitatea bucală cu stomacul), deoarce mușchii inelari, care împiedică refluxul gastric nu mai funcționează corect. În plus, afecțiunea poate să mai provoace greață, gust acru în gură dificultăți la înghițire, durere în gât, tuse și senzație de greutate la nivelul pieptului.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
