Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive
Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare asupra efectelor nocive ale...
Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare cu privire la efectele nocive ale glutenului asupra sănătății.
Proteinele din grâu, orz și secară sunt surse de gluten. Ovăzul și porumbul nu au aceleași proteine, dar pentru că intră în contact cu alte cereale, în timpul recoltării, acestea pot fi contaminate. Atunci când făina de grâu (sau făina cu proteine de gluten) este amestecată cu apă, aceasta devine gluten. Proteinele din făină devin flexibile, lipicioase și elastice, lucru care o face ideală pentru aluaturi și aluaturi.
Boala celiacă, sensibilitatea la gluten și alergiile la grâu
Dietele fără gluten sunt importante pentru persoanele cu boală celiacă și sensibilitate la gluten.
Boala celiacă. Una din 100 de persoane din întreaga lume suferă de boala celiacă, potrivit WebMD. Aceasta o tulburare genetică autoimună care te face sensibil la gluten. Când îl mănânci, o reacție în intestinul subțire duce la un atac asupra vilozităților, proiecții asemănătoare unor degete care ajută organismul să absoarbă nutrienții. Boala celiacă poate duce la complicații pe termen lung.
Simptomele bolii celiace includ:
- Diareea;
- Balonare sau gaze;
- Oboseală;
- Disconfort la nivelul burții;
- Constipație;
- Greață;
- Vărsături;
- Anemie;
- Pierderea densității osoase (osteoporoză) și oase înmuiate (osteomalacie);
- Mâncărimi sau iritații ale pielii;
- Ulcerații bucale;
- Dureri articulare;
Ce trebuie reținut este faptul că simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, de la o categorie de vârstă la alta. De exemplu, copiii sunt mai predispuși să aibă probleme digestive decât adulții.
Sensibilitatea la gluten. Cunoscută și sub numele de intoleranță la gluten, sensibilitatea la gluten provoacă simptome similare cu boala celiacă, fără a afecta intestinul subțire.
Persoanele cu sensibilitate la gluten sunt susceptibile de a avea simptome care nu au legătură cu sistemul lor digestiv, cum ar fi:
- Dureri de cap;
- Dureri articulare;
- Amorțeală la nivelul membrelor;
- Minte tulbure;
Ca și în cazul bolii celiace, nu există multe opțiuni de tratament pentru sensibilitatea la gluten. Cea mai bună opțiune este să vă țineți de o dietă fără gluten.
Alergia la grâu. Alergiile la grâu sunt diferite de boala celiacă și de sensibilitatea la gluten. Cineva cu o alergie la grâu este alergic la proteinele din grâu, care pot fi glutenul. Simptomele unei alergii la grâu pot fi digestive sau pot include:
- Iritație, mâncărime și umflături în jurul gurii și gâtului;
- Mâncărimi și umflături ale pielii;
- Congestie;
- Dificultăți de respirație.
Dacă aveți o alergie la grâu, va trebui să respectați o dietă fără grâu.
Vezi și: Quinoa, cereala fără GLUTEN. Ce conține acest aliment MINUNE și cum o GĂTIM
-
-
Amigdalita: simptome care o dau de gol06.12.2025, 12:36
-
-
-
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
De ce ai nevoie să mergi la baie de fiecare dată când ieși din casă
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.

