Cazurile de cancer esofagian s-au triplat la tineri în ultimii 30 de ani. STUDIU

Cazurile de cancer esofagian s-au triplat la persoanele sub 50 de ani în ultimele trei decenii, arată un nou studiu prezentat la începutul lunii octombrie la congresul United European Gastroenterology (UEG Week...
Un nou studiu, efectuat în Olanda pe aproape 60.000 de pacienți, a constatat că incidența adenocarcinomului esofagian – un tip de cancer esofagian - a crescut de la 0,34 la 0,92 la 100.000 de oameni între anii 1989 și 2018. A existat o creștere medie cu 1,5% la bărbați și cu 3% la femei. Creșterea dramatică a numărului cazurilor de adenocarcinom esofagian au fost observată la pacienții cu vârsta sub 50 de ani.
În 30 de ani s-a triplat incidența
Experții consideră că creșterea numărului de cazuri de adenocarcinom esofagian reflectă modificările factorilor de risc legați de stilul de viață pentru boală, cu creșterea obiceiurilor nesănătoase, inclusiv fumatul, dieta de proastă calitate și exercițiile fizice reduse.
Dr Ali Al-Kaabi, de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, și autorul principal al studiului, a explicat că „Incidența adenocarcinomului esofagian crește la adulții tineri. Știm că boala este asociată cu esofagul Barrett, care este o afecțiune premalignă în capătul inferior al esofagului. Refluxul gastro-esofagian (reflux acid), obezitatea și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc importanți pentru adenocarcinomul esofagian. Știm, de asemenea, că ratele acestor factori de risc au crescut la adulții tineri în ultimii treizeci de ani”.
Cancerul esofagian este al șaptelea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și este o boală extrem de fatală, reprezentând 500.000 de decese în fiecare an conform statisticilor oficiale. Există două subtipuri principale: adenocarcinom esofagian (care este legat de obezitate și de boala de reflux gastroesofagian) și carcinom esofagian cu celule scuamoase (care este legat de consumul de alcool și de tutun).
Deși pacienții cu vârsta sub 50 de ani au fost mai predispuși să fie diagnosticați într-un stadiu incurabil comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani și peste 74 de ani (47%, 40% și respectiv 29%), pacienții mai tineri au fost mai predispuși să urmeze tratamente multimodale și supraviețuirea relativă pentru grupul de vârstă mai tânăr a crescut în consecință în comparație cu pacienții mai în vârstă.
În timpul studiului, care a fost publicat în The Lancet (link direct studiu), cele mai mari rate de supraviețuire au fost observate la persoane sub 50 de ani cu boli în stadiu incipient, supraviețuirea lor pe cinci ani crescând la 99% (+ 52%). Cei care au fost clasificați drept „potențial vindecabili” au avut o rată de supraviețuire pe cinci ani de 46% (+ 22%), în timp ce pacienții incurabili sau paliativi au avut o rată de supraviețuire la un an de 32% (+ 11%).
Ce simptome dă cancerul esofagian
„Supraviețuirea relativă s-a îmbunătățit semnificativ la grupul cu vârsta mai tânără, cu o diferență de supraviețuire în creștere în comparație cu adulții mai în vârstă”, a comentat Ali Al-Kaabi.
„Aceste diferențe pot reflecta faptul că pacienții mai tineri sunt mai susceptibili de a fi tratați mai agresiv cu tratamente multiple, inclusiv chimioterapie urmată de intervenție chirurgicală, ceea ce ajută fie pentru a oferi un tratament sau a prelungi viața pacientului”, a mai spus cercetătorul.
Există multe simptome pentru cancerul esofagian, dar acestea pot fi adesea dificil de observat și confundate cu alte simptome gastro-intestinale. Acestea includ probleme de înghițire, senzație sau stare de rău, arsuri la stomac și indigestie.
„Pe baza acestor constatări ale studiului, este important ca adulții sub 50 de ani să fie conștienți de aceste simptome ale cancerului esofagian pentru a putea avea un diagnostic precoce și o șansă mai mare de supraviețuire”, a susținut Ali Al-Kaabi. „Acest lucru este deosebit de important în grupurile cu risc crescut, inclusiv la cei care fumează, cei cu obezitate sau cei care au un nivel ridicat de consum de alcool”, a conchis cercetătorul.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Statul îndelungat pe toaletă, asociat cu problemele de sănătate
Ce trebuie să știi despre statul pe toaletă. Riscurile mortale la care te expui.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
De ce să nu ignori niciodată durerea în partea dreaptă a abdomenului. E mai grav și mai urgent decât crezi
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Balonarea, semn al unor afecțiuni multiple. Semnele care trebuie să te trimită la medic
Adesea considerată o neplăcere minoră, balonarea poate semnala probleme mai serioase.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.