Cazurile de cancer esofagian s-au triplat la tineri în ultimii 30 de ani. STUDIU

Cazurile de cancer esofagian s-au triplat la persoanele sub 50 de ani în ultimele trei decenii, arată un nou studiu prezentat la începutul lunii octombrie la congresul United European Gastroenterology (UEG Week...
Un nou studiu, efectuat în Olanda pe aproape 60.000 de pacienți, a constatat că incidența adenocarcinomului esofagian – un tip de cancer esofagian - a crescut de la 0,34 la 0,92 la 100.000 de oameni între anii 1989 și 2018. A existat o creștere medie cu 1,5% la bărbați și cu 3% la femei. Creșterea dramatică a numărului cazurilor de adenocarcinom esofagian au fost observată la pacienții cu vârsta sub 50 de ani.
În 30 de ani s-a triplat incidența
Experții consideră că creșterea numărului de cazuri de adenocarcinom esofagian reflectă modificările factorilor de risc legați de stilul de viață pentru boală, cu creșterea obiceiurilor nesănătoase, inclusiv fumatul, dieta de proastă calitate și exercițiile fizice reduse.
Dr Ali Al-Kaabi, de la Centrul Medical al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda, și autorul principal al studiului, a explicat că „Incidența adenocarcinomului esofagian crește la adulții tineri. Știm că boala este asociată cu esofagul Barrett, care este o afecțiune premalignă în capătul inferior al esofagului. Refluxul gastro-esofagian (reflux acid), obezitatea și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc importanți pentru adenocarcinomul esofagian. Știm, de asemenea, că ratele acestor factori de risc au crescut la adulții tineri în ultimii treizeci de ani”.
Cancerul esofagian este al șaptelea cel mai frecvent cancer la nivel mondial și este o boală extrem de fatală, reprezentând 500.000 de decese în fiecare an conform statisticilor oficiale. Există două subtipuri principale: adenocarcinom esofagian (care este legat de obezitate și de boala de reflux gastroesofagian) și carcinom esofagian cu celule scuamoase (care este legat de consumul de alcool și de tutun).
Deși pacienții cu vârsta sub 50 de ani au fost mai predispuși să fie diagnosticați într-un stadiu incurabil comparativ cu cei cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani și peste 74 de ani (47%, 40% și respectiv 29%), pacienții mai tineri au fost mai predispuși să urmeze tratamente multimodale și supraviețuirea relativă pentru grupul de vârstă mai tânăr a crescut în consecință în comparație cu pacienții mai în vârstă.
În timpul studiului, care a fost publicat în The Lancet (link direct studiu), cele mai mari rate de supraviețuire au fost observate la persoane sub 50 de ani cu boli în stadiu incipient, supraviețuirea lor pe cinci ani crescând la 99% (+ 52%). Cei care au fost clasificați drept „potențial vindecabili” au avut o rată de supraviețuire pe cinci ani de 46% (+ 22%), în timp ce pacienții incurabili sau paliativi au avut o rată de supraviețuire la un an de 32% (+ 11%).
Ce simptome dă cancerul esofagian
„Supraviețuirea relativă s-a îmbunătățit semnificativ la grupul cu vârsta mai tânără, cu o diferență de supraviețuire în creștere în comparație cu adulții mai în vârstă”, a comentat Ali Al-Kaabi.
„Aceste diferențe pot reflecta faptul că pacienții mai tineri sunt mai susceptibili de a fi tratați mai agresiv cu tratamente multiple, inclusiv chimioterapie urmată de intervenție chirurgicală, ceea ce ajută fie pentru a oferi un tratament sau a prelungi viața pacientului”, a mai spus cercetătorul.
Există multe simptome pentru cancerul esofagian, dar acestea pot fi adesea dificil de observat și confundate cu alte simptome gastro-intestinale. Acestea includ probleme de înghițire, senzație sau stare de rău, arsuri la stomac și indigestie.
„Pe baza acestor constatări ale studiului, este important ca adulții sub 50 de ani să fie conștienți de aceste simptome ale cancerului esofagian pentru a putea avea un diagnostic precoce și o șansă mai mare de supraviețuire”, a susținut Ali Al-Kaabi. „Acest lucru este deosebit de important în grupurile cu risc crescut, inclusiv la cei care fumează, cei cu obezitate sau cei care au un nivel ridicat de consum de alcool”, a conchis cercetătorul.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Mircea Diaconu a avut cancer de pancreas, la fel ca Steve Jobs. Cine face cancer de pancreas, boala greu de diagnosticat
Mircea Diaconu și Steve Jobs au fost diagnosticați cu aceeași boală: cancerul de pancreas. Este una dintre cele mai agresive forme de cancer.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.