Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%
Acest condiment comun folosit de toată lumea crește riscul de dezvoltare a cancerului de stomac cu 40%.
Un condiment comun poate crește riscul de cancer gastric cu 40%, sugerează un studiu. Nutriționiștii de la Centrul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care foloseau acest condiment cu moderație.
Dieta sărată, asociată cu cancerul de stomac
Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul gastric, dar acesta este unul dintre primele studii care arată legătura și la occidentali. Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, cauzând deteriorarea țesuturilor și ducând la mutații canceroase.
"Cercetarea noastră arată conexiunea dintre frecvența adăugării de sare și cancerul gastric și în țările occidentale" a declarat Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena și autor principal al studiului, potrivit studiului publicat în Springer Link.
Care este cantitatea de sare recomandată
Pentru multe persoane, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume ar putea veni ca o surpriză. FDA recomandă să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic - ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță de sare de masă.
Dar, deoarece multe produse alimentare conțin mai multă sare decât realizează oamenii și pentru că le place să adauge sare pe lângă aceasta, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, conform agenției.
Consumul excesiv de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.

Sarea - FOTO: Freepik
Aproape 500.000 de persoane incluse în studiu
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date cu 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.
Au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care foloseau multă sare aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care rar adăugau sare la mesele lor.
Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte alegeri de stil de viață, precum consumul de alcool și tutun. Consumul de alcool și fumatul au fost arătate a contribui semnificativ la riscul de a dezvolta cancer gastric, conform Societății Americane de Cancer.
Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric diagnosticate în America în 2024, estimează ACS. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor deceda.
Cancerul gastric, prognostic
Când este depistat devreme, cancerul gastric are o rată de supraviețuire ridicată - cineva cu cancer gastric în stadiu incipient are 75% șanse să trăiască timp de cinci ani, comparativ cu cineva fără cancer, conform NIH.
Dar dacă s-a răspândit, acea rată scade brusc la 35%. Mai rău, boala progresează rapid, simptomele fiind ușor trecute cu vederea.
Unele simptome timpurii includ balonare, deranjamente stomacale și indigestie.
De aceea, cercetători ca Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu, doresc să crească conștientizarea cu privire la aportul de sare, pentru a trage un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de sare.
"Cu studiul nostru, dorim să creștem conștientizarea efectelor negative ale consumului extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului gastric," a spus profesorul Kühn.
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
-
Artrită: simptome timpurii în articulații07.12.2025, 09:40
-
-
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului
EXCLUSIV Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
EXCLUSIV Când este recomandată colonoscopia. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Depinde ce găsim
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
EXCLUSIV Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Gastrita, inflamația stomacului: ce este și care sunt simptomele
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Ce spun arsurile la stomac despre sănătatea ta și când devin un semnal de alarmă
Șunca, periculoasă. Specialiștii trag un semnal de alarmă privind nitriții din carne
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Molecula care protejează celulele de cancerul hepatic. Are rol de gardian
Acesta este gardianul ficatului și îl protejează de celulele canceroase. Face scut în jurul ficatului.

