Condimentul comun care poate duce la cancer de stomac. Crește riscul cu 40%

Acest condiment comun folosit de toată lumea crește riscul de dezvoltare a cancerului de stomac cu 40%.
Un condiment comun poate crește riscul de cancer gastric cu 40%, sugerează un studiu. Nutriționiștii de la Centrul de Sănătate Publică din cadrul Universității din Viena au descoperit că persoanele din Marea Britanie care adăugau sare la majoritatea meselor lor aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care foloseau acest condiment cu moderație.
Dieta sărată, asociată cu cancerul de stomac
Studii anterioare din China, Japonia și Coreea au legat o dietă sărată de cancerul gastric, dar acesta este unul dintre primele studii care arată legătura și la occidentali. Deși studiul austriac a fost doar observațional, studii mai vechi au sugerat că excesul de sare ar putea eroda stratul protector al stomacului, cauzând deteriorarea țesuturilor și ducând la mutații canceroase.
"Cercetarea noastră arată conexiunea dintre frecvența adăugării de sare și cancerul gastric și în țările occidentale" a declarat Selma Kronsteiner-Gicevic, nutriționist la Universitatea din Viena și autor principal al studiului, potrivit studiului publicat în Springer Link.
Care este cantitatea de sare recomandată
Pentru multe persoane, cantitatea de sare pe care ar trebui să o consume ar putea veni ca o surpriză. FDA recomandă să nu se consume mai mult de 2.300 mg de sodiu zilnic - ceea ce reprezintă aproximativ o linguriță de sare de masă.
Dar, deoarece multe produse alimentare conțin mai multă sare decât realizează oamenii și pentru că le place să adauge sare pe lângă aceasta, americanul mediu consumă aproximativ 3.400 mg zilnic, conform agenției.
Consumul excesiv de sare ar putea fi dăunător, au scris cercetătorii.
Sarea - FOTO: Freepik
Aproape 500.000 de persoane incluse în studiu
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii de la Universitatea din Viena au examinat o bază de date cu 471.144 de adulți din Regatul Unit, numită UK Biobank.
Au descoperit că, pe o perioadă de 11 ani, cei care foloseau multă sare aveau un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decât cei care rar adăugau sare la mesele lor.
Această constatare a rămas valabilă chiar și atunci când cercetătorii au eliminat alte variabile, cum ar fi vârsta, statutul socioeconomic și alte alegeri de stil de viață, precum consumul de alcool și tutun. Consumul de alcool și fumatul au fost arătate a contribui semnificativ la riscul de a dezvolta cancer gastric, conform Societății Americane de Cancer.
Vor fi aproximativ 26.890 de cazuri noi de cancer gastric diagnosticate în America în 2024, estimează ACS. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 10.880 de persoane vor deceda.
Cancerul gastric, prognostic
Când este depistat devreme, cancerul gastric are o rată de supraviețuire ridicată - cineva cu cancer gastric în stadiu incipient are 75% șanse să trăiască timp de cinci ani, comparativ cu cineva fără cancer, conform NIH.
Dar dacă s-a răspândit, acea rată scade brusc la 35%. Mai rău, boala progresează rapid, simptomele fiind ușor trecute cu vederea.
Unele simptome timpurii includ balonare, deranjamente stomacale și indigestie.
De aceea, cercetători ca Tilman Kühn, un alt cercetător de la Universitatea din Viena care a contribuit la studiu, doresc să crească conștientizarea cu privire la aportul de sare, pentru a trage un semnal de alarmă legat de consumul excesiv de sare.
"Cu studiul nostru, dorim să creștem conștientizarea efectelor negative ale consumului extrem de ridicat de sare și să oferim o bază pentru măsuri de prevenire a cancerului gastric," a spus profesorul Kühn.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
5 alimente care te balonează cel mai tare
Grupa de sânge care te expune la cancer
Cancerul pancreatic, subdiagnosticat. Simptomele la care să fii atent
Acest tip de cancer, denumit și cancerul tăcut, este deseori diagnosticat greșit.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Ce se întâmplă dacă ai pietre la fiere și NU scoți colecistul. Cele 2 întrebări care m-au măcinat. Părerea dură a unui medic m-a convins: Se împrăștie în tot corpul
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Cancerul colorectal, număr semnificativ de decese în rândul tinerilor
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Durerea de ficat: Cauze, simptome și când să ceri ajutor medical
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.