De ce unele persoane nu se îngrașă oricât ar mânca. Ce spune, de fapt, despre metabolism

Se spune despre persoanele care mănâncă orice și nu se îngrașă că sunt norocoase. Numai că medicii susțin că nu e tocmai așa. Iată de ce nu trebuie, de fapt, invidiate aceste persoane....
Este una dintre marile nedreptăți ale vieții: unii oameni trebuie să acorde atenție atentă la tot ce pun în gură pentru a-și menține greutatea, în timp ce alții pot mânca gogoși pe săturate și obține același rezultat. Care este secretul? Cum reușesc unii oameni să nu ia niciodată în greutate?
Nu există un răspuns simplu la această întrebare, spune Kathleen Melanson, profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Rhode Island.
"Sunt implicați factori genetici, nutriționali și chiar comportamentali" a spus Melanson potrivit Live Science, "și măsura în care fiecare dintre acești factori intervine în cazul unui individ dat va varia".
Ce se întâmplă în cazul persoanelor care nu se îngrașă oricât ar mânca
Unul dintre cei mai importanți factori nu are legătură cu tipul de corp, metabolismul sau efectuarea unei vrăji în timpul lunii pline: este percepția. Mulți oameni care par că mănâncă orice fără să ia în greutate nu consumă, de fapt, mai mult decât ceilalți, spune Melanson.
De exemplu, prietenul tău care mănâncă înghețată în fiecare zi s-ar putea compensa în mod natural pentru acele calorii suplimentare prin a mânca mai puțin la o altă masă sau să nu mai ronțăie pe tot parcursul zilei.
Sau poate că, atunci când mănâncă pizza, o fac încet, se satură și se opresc după doar câteva felii.
"Dacă ai măsura caloriile acestor oameni, s-ar putea să nu mănânce atât de mult pe cât crezi. Ei mănâncă doar alimente dense caloric când mănâncă; lucruri pe care alți oameni ar putea avea dificultăți în a nu le consuma în exces" a spus dr. Frank Greenway, director medical la Pennington Biomedical Research Center.
Activitatea fizică, diferențiază metabolismul
Metabolism - FOTO: Freepik@prostock-studio
Activitatea fizică poate face, de asemenea, o diferență, dar nu trebuie să fie o antrenare la sală.
"Unii oameni pur și simplu se mișcă mai mult, chiar dacă nu sunt neapărat atleți", spune Melanson.
De exemplu, s-ar putea să se agite sau să se plimbe, să aibă un job activ sau să-și petreacă toată ziua alergând după copii. Există chiar dovezi că unii oameni sunt predispuși genetic să-și miște corpul, spune Melanson. Acea mișcare suplimentară poate stimula, de asemenea, metabolismul corpului sau câtă energie consumă corpul pe parcursul zilei, fără a include exercițiile fizice.
Cu cât te miști mai mult, cu atât "mitocondriile din celulele musculare vor crește în număr și în activitate. Și acestea sunt centralele electrice care creează energie, folosind energie pentru mișcare," spune Melanson. Mai multe mitocondrii înseamnă mai multe calorii arse.
Există puține dovezi care să sugereze că, fără exerciții, unii oameni se nasc ardând semnificativ mai multe calorii decât alții, spune dr. Ines Barroso, un cercetător de la Universitatea din Cambridge din Anglia, care studiază genetica obezității.
Dar pot exista diferențe fiziologice care permit unor oameni să-și regleze natural numărul de calorii consumate fără a-și exercita o autocontrol considerabilă, spune Melanson.
Vezi și: Irinel Popescu, despre diagnosticul lui Kate Middleton: Este cea mai toxică dintre toate
Sistemul nervos și hormonii transmit semnale către stomac
Cascada de semnale din sistemul nervos și hormonii care circulă în sângele nostru interacționează pentru a ne spune când suntem flămânzi sau sătui. Acesta este numit sistemul regulativ al apetitului și poate fi mai sensibil la unele persoane decât la altele, spune Melanson. Un hormon important implicat în acest sistem este leptina.
Acesta ajută la reglarea cantității de mâncare pe care dorim să o mâncăm pe perioade mai lungi de timp, nu doar pentru următoarea masă. Astfel, o persoană cu un sistem mai sensibil ar putea lua porții a doua și a treia la o petrecere, apoi să se simtă sătulă în următoarele zile și să mănânce mai puțin.
"Ei pot recalibra automat balanța energetică pentru că sistemul lor de semnalizare a apetitului poate spune: ”Bine, am destulă energie”" spune Melanson.
În final, răspunsul este complex: tendința noastră de a lua în greutate sau de a ne menține greutatea nu este pre-determinată, dar nu este nici în întregime sub controlul nostru. Nu există un comutator genetic care să permită unor oameni să mănânce orice doresc fără să ia în greutate; în același timp, o tendință de a lua în greutate nu este neapărat rezultatul lipsei de autocontrol, spune Melanson.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Testul neinvaziv al hemoragiilor oculte, ce este. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Poate fi influențat
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Vitamina B12, asociată cu prevenția pancreatitei acute
Această vitamină regenerează pancreasul în profunzime. Combate și o afecțiune digestivă gravă și frecvent întâlnită.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Dezechilibrul intestinal, un posibil declanșator al stresului. Impactul problemelor intestinale asupra anxietății
Combinația letală care îți distruge ficatul
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.