Dieta ideală pentru gestionarea gastritei și ulcerului gastric. Mâncarea care poate ajuta sau agrava simptomele gastritei

O dietă corectă poate ameliora simptomele gastritei și poate preveni complicațiile, contribuind la vindecarea stomacului.
Gastrita este o afecțiune care implică inflamarea mucoasei stomacului. Aceasta poate fi acută sau cronică, cu simptome acute precum indigestie, dureri abdominale, greață și senzație de sațietate. Simptomele pot varia și, de obicei, se rezolvă rapid după tratament.
Cu toate acestea, unele forme pot provoca ulcere sau pot crește riscul de cancer. O dietă favorabilă gastritei poate ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea sănătății generale. Consumul anumitor alimente și evitarea altora pot ajuta la gestionarea simptomelor gastritei.
Ce alimente ajută la vindecarea gastritei?
Gastrita cronică nu este de obicei cauzată de dietă, dar anumite alimente și băuturi pot reduce riscul apariției acesteia. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea, alimentele sărace în grăsimi, cum ar fi peștele, carnea slabă și legumele, alimentele sărace în acid, cum ar fi legumele și fasolea, băuturile necarbonatate și băuturile fără cofeină pot ajuta.
Probioticele pot ajuta și în cazul complicațiilor stomacale cauzate de Helicobacter pylori, cea mai frecventă cauză a gastritei. Consultați un medic pentru a vedea dacă suplimentele probiotice ar putea fi benefice. Unele tipuri de gastrită pot face dificilă absorbția fierului sau a vitaminei B12 de către organism, ducând la deficiențe.
Alimente de evitat
Alimentele bogate în grăsimi pot agrava inflamația stomacului și pot declanșa gastrită la unele persoane. Alergiile alimentare pot declanșa, de asemenea, gastrită, iar evitarea anumitor alimente poate ajuta la tratarea și prevenirea afecțiunii.
Alimentele acide, alcoolul, băuturile carbogazoase, cafeaua, alimentele grase, alimentele prăjite, sucurile de fructe, alimentele murate și alimentele picante pot irita stomacul și agrava gastrita.
Evitarea acestor alimente poate preveni simptomele, în special pentru alergiile alimentare. Un studiu de cohortă din 2022 a constatat că 53% dintre persoanele cu simptome de gastrită aveau tendința de a mânca prea repede sau neregulat, de a mânca mai multe resturi și de a mânca alimente declanșatoare.
De asemenea, acestea aveau tendința de a nu mânca porții consistente, de a lua gustări și de a mânca mai multe alimente la grătar. Pentru a reduce erupțiile, persoanele ar trebui să facă schimbări în stilul lor de viață, cum ar fi consumul de mese mai mici și mai frecvente.
Citește și: Rolul untului în alimentația sănătoasă. Cum alegi cel mai sănătos unt
Foto: Freepik @brain71
Dieta pentru gastrită cu ulcer
Gastrita netratată poate duce la ulcer gastric sau ulcer peptic, iar alimentele care trebuie consumate sau evitate sunt similare cu cele pentru gastrită. O dietă echilibrată cu nutrienți este esențială pentru vindecarea ulcerului.
Alimentele permise includ lapte, iaurt, brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, uleiuri vegetale, fructe, legume, leguminoase, carne slabă și sucuri naturale. Cu toate acestea, există cercetări limitate care susțin recomandările dietetice specifice pentru gastrită, astfel încât se recomandă consultarea unui medic sau nutriționist pentru o dietă individualizată bazată pe simptome și reacții la alimente.
Causes of gastritis
Gastrita poate fi cauzată de diverși factori, cum ar fi bacteria H. pylori, leziuni ale mucoasei stomacului cauzate de medicamente, alcool, infecții, tratamente, intervenții chirurgicale, leziuni majore, boli autoimune sau alergii alimentare. Un medic poate ajuta la identificarea cauzei, în special în cazurile în care cauza nu este imediat evidentă.
Tratamente pentru gastrită
Gastrita este o afecțiune frecventă caracterizată prin dureri de stomac, indigestie, balonare, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și flatulență. Aceasta poate fi cauzată de medicamente, infecții bacteriene, alimente grase, stres, consum de alcool sau obiceiuri alimentare sensibile.
Simptomele gastritei implică de obicei dureri de stomac, indigestie, balonare, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, eructații și flatulență. Cauzele declanșării gastritei includ medicamentele, infecțiile bacteriene, alimentele grase, stresul, consumul de alcool sau obiceiurile alimentare sensibile.
Ouăle pot fi consumate dacă gastrita este prezentă, împreună cu brânză de vaci, piure de morcovi, dovleac, avocado, banane, cartofi fierți, paste moi, biscuiți cu sifon, orez, pui fără piele și ceai de mușețel. Alimentele sărace în grăsimi și neacide, fructele și legumele, peștele, carnea slabă și ceaiurile fără cofeină pot ajuta la vindecarea gastritei.
Calmarea gastritei presupune să mâncați încet, să optați pentru porții mai mici, să preferați mesele gătite în casă și să nu vă culcați după masă. Lichidele limpezi precum bulionul sau ceaiul sunt cele mai bune pentru gastrită, iar ceaiul verde cu miere cel puțin o dată pe săptămână poate reduce prevalența gastritei legate de H. pylori.
Durata tratamentului gastritei depinde de tipul, cauza și severitatea afecțiunii. Dacă simptomele sunt severe sau durează mai mult de o săptămână, consultați mai întâi un medic.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
"Am avut gaze și m-am balonat în ultimele luni". Ce este sindromul intestinului permeabil
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
4 semne cheie că ficatul tău este în pericol
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Combinația letală care îți distruge ficatul
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.