Vitamina D din 3 pahare de lapte băute zilnic reduce la jumătate riscul de cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani. STUDIU

Consumul unor cantități mai mari de vitamina D - în principal din surse dietetice - poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării cancerului colorectal cu debut precoce (înainte de vârsta de 50 de ani) sau a...
Studiul, publicat recent online în revista Gastroenterology (link direct studiu), de către oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute, Școala de sănătate publică T.H. Chan de la Universitatea Harvard și alte instituții de prestigiu, ar putea duce la recomandări pentru un aport mai mare de vitamina D, ca un complement ieftin la testele de screening, ca strategie de prevenire a cancerului colorectal pentru adulții cu vârsta sub 50 de ani.
Ce alimente ar trebui să cconsumăm
În timp ce incidența generală a cancerului colorectal a scăzut, cazurile au crescut la adulții mai tineri - o tendință îngrijorătoare care nu a fost încă explicată. Autorii studiului, inclusiv co-autori seniori dr. Kimmie Ng, de la Dana-Farber, și dr. Edward Giovannucci, de la Școala T.H. Chan, au menționat că aportul de vitamina D din surse alimentare, cum ar fi pește, ciuperci, ouă și lapte, a scăzut în ultimele decenii.
Și există din ce în ce mai multe dovezi ale unei asocieri între vitamina D și riscul de mortalitate prin cancer colorectal. Cu toate acestea, înainte de studiul actual, nicio cercetare nu a examinat dacă aportul total de vitamina D este asociat cu riscul de apariție a cancerului colorectal cu debut timpuriu.
3 pahare de lapte pe zi sunt suficiente
„Vitamina D a cunoscut activitate împotriva cancerului colorectal în studiile de laborator. Deoarece deficitul de vitamina D a crescut constant în ultimii ani, ne-am întrebat dacă acest lucru ar putea contribui la creșterea ratelor de cancer colorectal la persoanele tinere”, a spus dr Ng, care este director al Centrului pentru cancer colorectal cu debut timpuriu de la Dana-Farber.
„Am constatat că aportul total de vitamina D de 300 UI pe zi sau mai mult - aproximativ echivalent cu trei pahare de lapte de 230 ml - a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut timpuriu”, a explicat acesta.
Rezultatele studiului au fost obținute prin calcularea aportului total de vitamina D - atât din surse alimentare, cât și din suplimente - la 94.205 femei care participă la Nurses 'Health Study II (NHS II). Acest studiu este un studiu prospectiv de cohortă al asistenților medicali cu vârsta cuprinsă între 25 și 42 de ani, care a început în 1989. Femeile sunt consultate la fiecare doi ani prin chestionare privind demografia, factorii de dietă și stilul de viață, precum și informații medicale și alte informații legate de sănătate. Cercetătorii s-au concentrat pe un obiectiv principal - cancerul colorectal cu debut timpuriu, diagnosticat înainte de vârsta de 50 de ani. De asemenea, au întrebat la un chestionar de urmărire dacă au avut o colonoscopie sau sigmoidoscopie în care au fost găsiți polipi colorectali (care pot fi precursori ai cancerului colorectal).
În perioada 1991-2015, cercetătorii au documentat 111 cazuri de cancer colorectal cu debut timpuriu și 3.317 polipi colorectali. Analiza a arătat că aportul total mai mare de vitamina D a fost asociat cu un risc semnificativ redus de cancer colorectal cu debut precoce. Aceeași legătură a fost găsită între aportul mai mare de vitamina D și riscul de polipi de colon detectați înainte de vârsta de 50 de ani.
Asocierea a fost mai puternică pentru vitamina D dietetică - în principal din produse lactate - decât din suplimentele de vitamina D. Autorii studiului au spus că descoperirea se poate datora întâmplării sau a unor factori necunoscuți care nu sunt încă înțelese.
Reduce riscul de cancer și cel de apariție a precursorilor lui
Interesant este că cercetătorii nu au găsit o asociere semnificativă între aportul total de vitamina D și riscul de cancer colorectal diagnosticat după vârsta de 50 de ani. Constatările nu au putut explica această inconsecvență, iar oamenii de știință au spus că sunt necesare cercetări suplimentare într-un eșantion mai mare pentru a determina dacă efectul protector al vitaminei D este de fapt mai puternic în cancerul colorectal cu debut precoce.
În orice caz, cercetătorii au concluzionat că aportul total mai mare de vitamina D este asociat cu riscuri scăzute de cancer colorectal cu debut precoce și precursori (polipi). „Rezultatele noastre susțin în continuare că vitamina D poate fi importantă la adulții mai tineri pentru sănătate și, eventual, prevenirea cancerului colorectal”, a spus dr. Ng. „Este esențial să înțelegem factorii de risc care sunt asociați cu cancerul colorectal cu debut precoce, astfel încât să putem face recomandări în cunoștință de cauză cu privire la dietă și stil de viață, precum și să identificăm indivizii cu risc ridicat pentru a face screening mai devreme”, a conchis el.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Colibactina, toxina bacteriană care lasă amprente genetice și declanșează cancerul colorectal la tineri
Bomba din organism care declanșează cancerul. Duce la o explozie de boli oncologice.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
8 semne că ai probleme cu ficatul. Dacă pățești asta, ficatul tău suferă
Chiar dacă nu doare, ficatul îți transmite semnale atunci când ceva nu merge bine. De cele mai multe ori, oamenii ignoră aceste semne banale.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Combinația letală care îți distruge ficatul
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Mișcarea, esențială pentru prevenirea cancerului colorectal. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Efect benefic
Așa poți să previi unul din cele mai mortale tipuri de cancer.
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Studiu: Eficiența combinată a simvastatinei și rifaximinei în tratarea cirozei hepatice severe
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Reface flora intestinală
Asta îți schimbă totul în sănătatea intestinului. Descoperirea care te va surprinde complet. Reface flora intestinală.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.