EXCLUSIV Incontinența urinară de efort: simptome și cauze. Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu: Este tipică pentru femei. Pierd urină când tușesc, strănută sau se ridică de pe scaun

Incontinența urinară de efort, cea mai frecventă incontinență. Care sunt simptomele și din ce cauze apare.
Incontineța urinară de efort este o problemă medicală comună caracterizată prin pierderea involuntară de urină în timpul activităților fizice care cresc presiunea intraabdominală, cum ar fi tusea, strănutul, râsul sau ridicarea de greutăți.
Acest tip de incontinență apare din cauza slăbirii mușchilor sau a structurii de susținere a vezicii urinare și uretrei.
“Incontinența de efort este tipică pentru femei și anume pierderea de urină necontrolată în cazul tusei, strănutului, când pacienta face un efort brusc de a ridica ceva sau efectiv când se ridică de pe scaun, se produce această pierdere de urină.
Cea mai frecventă incontinență e cea de efort întâlnită la femei.
Incontinența asta de efort o întâlnim și la bărbați, în special după operațiile de prostatectomie și le explicăm că poate fi temporară, poate să dureze între 3 săptămâni și șase luni și ea se va reduce și va ajunge să fie destul de suportabilă pe parcursul vieții.
Vorbim de incontinența asta de efort la femeii ce are mai mulți factori de risc.
În primul rând nașterile, modificările aparatului genito-urinar.
Dacă pacienta a suferit intervenții în sfera ginecologică și aici mă refer la acele intervenții de histerectomie, de nașteri naturale și automat mai multe nașteri și pacienta a suferit modificări în sfera perineului, automat ea își va pierde o laxitate a vaginului și astfel va apărea ceea ce se numește o mobilitate a uretrei, ea va fi mai mobilă, va cădea și efectiv pacienta va pierde după o anumită vârstă.
Un alt factor este greutatea. Pacientele supraponderale sau obeze au un risc mare de incontinență și este normal de înțeles acest lucru din cauza presiunii mari pe vezică și mai departe pe ureter.
Fumatul și tusea fumătorului este un alt factor pentru partea de incontinență urinară. În situațiile acestea la incontinența de efort noi sfătuim pacientele pe de o parte să-și întărească musculatura pelvină, pelineală prin gimnastică pelvină, prin ceea exerciții de intărire a musculaturii pelvine", a declarat Dr. Bogdan Gabriel Pârlițeanu, medic specialist Urologie în Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-