Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Acestea sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea creierului. Previn îmbătrânirea prematură și degradarea acestuia.
Oamenii de știință au descoperit nutrienți cheie din alimentație legați de încetinirea îmbătrânirii creierului. Înțelegerea proceselor biologice ale îmbătrânirii ne-ar putea ajuta să trăim mai mult și să rămânem sănătoși mai târziu în viață, iar un nou studiu leagă viteza cu care îmbătrânește creierul nostru de nutrienții din dietele noastre.
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois și Universitatea din Nebraska-Lincoln au comparat scanările cerebrale cu aportul nutrițional pentru 100 de voluntari cu vârste cuprinse între 65 și 75 de ani, căutând conexiuni între anumite diete și încetinirea îmbătrânirii creierului.
Ei au identificat două tipuri distincte de îmbătrânire a creierului, și îmbătrânirea mai lentă a fost asociată cu aportul de nutrienți similar cu ceea ce ar obține din dieta mediteraneană, demonstrată în studii anterioare ca fiind una dintre cele mai bune pentru corpurile noastre.
"Am investigat biomarkerii specifici ai nutrienților, cum ar fi profilele de acizi grași, cunoscute în știința nutriției pentru a oferi potențiale beneficii pentru sănătate. Aceasta se aliniază cu vastul corp de cercetare în domeniu care demonstrează efectele pozitive asupra sănătății ale dietei mediteraneene, care pune accent pe alimente bogate în acești nutrienți benefici" spune neurocercetătorul Aron Barbey, de la Universitatea din Illinois, potrivit Nature.
Vezi și: Cele două lucruri care scad tensiunea arterială. Au efecte benefice și asupra articulațiilor

Dieta mediteraneeană, efect pozitiv asupra creierului - FOTO: Freepik@jruiz1708
Important este că cercetătorii nu s-au bazat pe raportările participanților la studiu privind dietele lor. În schimb, au analizat probele de sânge pentru a căuta biomarkeri nutriționali și a stabili prin dovezi științifice solide despre ce mâncau și beau acești indivizi în vârstă.
Acizii grași, precum cei din pește și ulei de măsline, și antioxidanții cum ar fi vitamina E, prezentă în spanac și migdale, au fost printre biomarkerii benefici identificați, precum și carotenoidele, pigmenți vegetali găsiți în morcovi și dovleac care au fost anterior găsiți că reduc inflamația în organism și protejează celulele de daune. Un alt biomarker benefic asociat cu îmbătrânirea mai lentă în această cercetare a fost colina, care se găsește în concentrații mari în gălbenușurile de ou, organe și soia crudă.
Cercetătorii au evaluat îmbătrânirea creierului atât prin scanări cerebrale RMN, cât și prin evaluări cognitive. Această pereche de abordări a oferit o imagine a agilității mentale practice, împreună cu detaliile mai subtile ale configurației neuronale.
"Aceasta ne permite să construim o înțelegere mai robustă a relației dintre acești factori. Examinăm simultan structura creierului, funcția și metabolismul, demonstrând o legătură directă între aceste proprietăți ale creierului și abilitățile cognitive", spune Barbey.
Dovezile adunate de cercetători indică faptul că nutriția joacă un rol semnificativ în modul în care îmbătrânește creierul, și fiecare nou studiu ajută la furnizarea de mai multe informații despre cum creierul nostru este strâns legat de fiecare altă parte și funcție a corpului.
Această cercetare a capturat doar o imagine la un moment dat și nu este suficient de cuprinzătoare pentru a demonstra cauzalitatea. Cu toate acestea, concluzii similare au fost atinse de un studiu din 2023, care a urmărit participanții timp de 12 ani și a găsit, de asemenea, o legătură între dieta mediteraneană și declinul cognitiv redus.
În continuare, echipa dorește să analizeze studiile clinice pe o perioadă semnificativă de timp pentru a vedea cum dieta și nutriția ar putea afecta îmbătrânirea creierului. Este posibil ca ajustări simple în ceea ce mâncăm să ajute la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
"Studiul prezent identifică tipare particulare ale biomarkerilor nutriționali care sunt promițătoare și au asocieri favorabile cu măsurile de performanță cognitivă și sănătatea creierului" spune Barbey.
Cercetarea a fost publicată în Nature.
Simptomul repetitiv care poate fi un semn de demență. Apare cu ani înainte de pierderea memoriei.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Un simplu examen ocular ar putea deveni cheia diagnosticării bolii Parkinson înainte de apariția simptomelor motorii.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.