Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Cine are de trei ori mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer la bătrânețe

Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Care sunt persoanele care au de trei ori mai multe șanse să dezvolte această boală.
Produsele care cresc riscul bolii Alzheimer. Medicii recomandă ca persoanele în vârstă să mențină o dietă sănătoasă pentru a preveni tulburările cardiovasculare, diabetul și alte afecțiuni medicale. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii sugerează că dieta joacă, de asemenea, un rol în riscul dezvoltării bolii Alzheimer.
1. Carnea roșie
Carnea roșie este o sursă excelentă de fier, necesar pentru prevenirea anemiei. Cu toate acestea, o cantitate excesivă de fier în corp contribuie la dezvoltarea radicalilor liberi, ceea ce duce la deteriorarea și distrugerea celulelor. Fierul tinde să se acumuleze în substanța cenușie a creierului, unde este probabil să apară inițial deteriorarea cognitivă. Cercetătorii recomandă limitarea consumului de carne roșie la o dată sau de două ori pe săptămână sau alegerea cărnii de vită crescută pe iarbă, conform Home Care.
2. Carbohidrații rafinați
O dietă bogată în amidon și zahăr pune, de asemenea, adulții mai în vârstă în pericol. Persoanele în vârstă care se bucură să consume regulat alimente bogate în carbohidrați rafinați au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer. Pâinea, pastele și produsele de patiserie determină o creștere semnificativă a glucozei și insulinei. Creșterea bruscă și rapidă a zahărului din sânge determină pancreasul să elibereze mai multă insulină, ceea ce cercetătorii teoretizează că ar putea deteriora vasele de sânge fragile din creier.
3. Alimente cu conținut ridicat de colesterol
Studiile sugerează că colesterolul crescut joacă un rol important în dezvoltarea Alzheimer. Colesterolul este implicat în producția proteinelor amiloid-beta responsabile de deteriorarea neuronilor.
În Finlanda, cercetătorii au studiat 444 de bărbați. Aceștia au descoperit că bărbații care au avut un nivel ridicat de colesterol în sânge în mod cronic în perioada mijlocie a vieții au avut de trei ori mai multe șanse să dezvolte boala Alzheimer în anii lor de bătrânețe.
4. Glutenul
Cardiologul australian Dr. Mak Daulatzai crede că sensibilitatea la gluten non-celiac are potențialul de a contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer. Sensibilitatea la gluten poate apărea la persoanele care nu au boala celiacă. La unele persoane, sistemul gastrointestinal percepe glutenul ca o substanță noxiousă sau o amenințare. În acest sens, apare inflamația și se răspândește în tot corpul, inclusiv în creier. Cu toate că continuă să cerceteze acest subiect, Dr. Daulatzai speculează că reacția adversă la gluten duce la deteriorarea neuronilor.
Vezi și: Ce înseamnă o relație sănătoasă. Semnele care indică o relație toxică
Boala Alzheimer este doar una dintre numeroasele afecțiuni grave de sănătate care pot reduce șansele de a trăi o viață fericită și sănătoasă. Menținerea unei calități ridicate a vieții poate fi provocatoare pentru unii seniori, dar medicii îi pot ajuta să atingă acest obiectiv.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
Cantitatea de alcool care îți devastează creierul. E mai puțină decât ai crede
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Cefaleea, o problemă globală de sănătate. Peste un miliard de oameni suferă de migrenă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă
Ce se întâmplă în creier dacă te trezești devreme. Un neurolog trage un semnal de alarmă.
Cum ne spune creierul că ne este foame sau suntem sătui
Un simplu test de colesterol îți poate arăta riscul de Alzheimer. Avertismentul cercetătorilor
Medicamentele frecvent utilizate, asociate cu un risc mai mare de demență
Aceste medicamente extrem de frecvent utilizate sunt asociate cu un risc crescut de demență.
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC
Trei semne care ar putea însemna că ești la o săptămână distanță de un AVC.
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Alzheimerul, o boală a întregului organism. Nu afectează doar creierul – studiu
Alzheimerul nu distruge doar memoria, ci zdruncină întregul organism din interior, celulă cu celulă.
Pierderile de memorie: stres sau boală neurologică?
Cea mai cruntă boală despre care nu ți-a vorbit nimeni: Batten. Palatul Parlamentului se luminează turcoaz
Exercițiul aerobic post-accident vascular cerebral, sigur și benefic pentru creier
"Curățarea creierului” în timpul somnului poate reduce riscul de demență. Cum faci asta
Siropul comun care îți protejează creierul de Parkinson
Trei greșeli care îți pot afecta creierul, potrivit unui neurolog: "Nu le fac niciodată"
Aceste trei lucruri îți afectează creierul, susțin medicii neurologi.