Troznitul gâtului, risc pentru AVC. Un medic neurolog vine cu explicații
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Un nivel ridicat de sare dietetică poate activa o cale cerebrală care duce la deficiențe cognitive, susține un studiu.
Tulburări cognitive, sare. Cercetarea, publicată în Nature, arată că efectul sării dietetice nu se datorează unei pierderi a fluxului de sânge către creier cum se credea inițial, ci mai degrabă unor aglomerări ale unei proteine legate de mai multe forme de demență la om.
Într-un studiu anterior, cercetătorii coordonați de medicul Costantino Iadecola, directorul Institutului de Cercetare Feil Family Brain and Mind de la Weill Cornell Medicine din New York, au arătat că șoarecii care mâncau o dietă bogată în sodiu au început să prezinte simptome de demență din cauza modificărilor apărute în intestin. Dieta a produs și o scădere a fluxul de sânge către creier, despre care ei credeau că ar fi cauza simptomelor demenței. Însă, atunci când au privit mai îndeaproape, au descoperit că o acumulare a unei proteine numită tau în creier a fost cauza, potrivit news-medical.net.
Concluzia i-a uimit pe cercetători. "Știam că o dietă cu un nivel mare de sare produce simptome asemănătoare demenței la șoareci și ne-am gândit că vinovatul va fi redus fluxul de sânge către creier. S-a dovedit că nu a fost cazul deloc", a afirmat medicul Iadecola, conform sursei citate.
Legătura originală găsită între dietele cu un nivel mare de sare și fluxul de sânge din creier a fost o scădere a producției de oxid nitric în celulele care alcătuiesc vasele de sânge din creier, cauzată de o reducere a funcției unei enzime. Fluxul de sânge în creier crește atunci când oxidul nitric este prezent; cu toate acestea, acest oxid are mai multe alte funcții în creier - acestea includ o parte a unei căi moleculare conectate la tau care, în absența unui număr suficient de oxid nitric, poate modifica proteina tau într-un mod care face ca aceasta să se aglomereze pentru a forma agregate. Atunci când șoarecii au consumat o dietă bogată în sare în acest studiu, creierul lor a arătat dovezi de agregate tau care au coincis cu abilități cognitive reduse.
Cercetarea pe rozătoare a demonstrat că tau a fost factorul important din spatele acestor efecte, studiind șoarecii care aveau gena pentru eliminarea tau. Deși medicul Iadecola subliniază că deși conținutul de sare consumat de șoarecii din acest studiu este de opt până la 16 ori mai mare decât în mod normal, mai mult decât o persoană ar consuma într-o singură zi, descoperirile lor furnizează legături importante între dietă, vasele de sânge ale creierului și cogniție.
Studiul, AICI.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Acesta este cel mai rău lucru pentru creier. Îl macină în totalitate.
Noi descoperiri privind riscul de Parkinson prin pierderea auzului. Cu fiecare 10 decibeli pierduți, riscul de Parkinson crește cu 57%
Aceasta este cantitatea de alcool care îți devastează creierul. Este mult mai puțină decât ai crede.
Epuizarea poate persista până la un an după un accident vascular tranzitoriu, mai ales la persoanele cu anxietate sau depresie anterioară.
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Alimentul simplu care îți calmează creierul. Previne degradarea neurologică.
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Lipsa acestei vitamine îți afectează grav creierul. Duce la tulburări neurologice. Crește inflamația creierului.
Băuturile care îți condamnă creierul la demență. Au efect pe termen lung.
Băutura care protejează creierul. Este un cocktail care ar putea preveni demența.