Alimentele care cresc riscul de cancer. Avertisment: Te omoară încet

Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate de aproape toată lumea.
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate frecvent. Experții dezvăluie lista alimentelor care "cresc riscul de a muri de cancer”. Unele alimente de bază cresc riscul de cancer, potrivit unor cercetări. Cerealele pentru micul dejun și pâinea se află pe lista "alimentelor ultraprocesate" care prezintă un risc grav pentru sănătatea națiunii.
Cercetătorii, de la Imperial College London, au declarat că rezultatele sunt deosebit de îngrijorătoare din cauza consumului "excepțional de ridicat" de alimente ultraprocesate din Marea Britanie.
Vezi și: Alergia bizară pe care o poți face în propria casă. Care este lucrul care o declanșează
Alimentele procesate, ce sunt
Un aliment ultraprocesat este orice aliment sau băutură care a fost supus unor tipuri specifice de procesare alimentară. Acestea tind să fie mai sărace în nutrienți și fibre și mai bogate în zahăr, grăsimi și sare, în comparație cu alimentele neprocesate sau minim procesate.
Opțiunile alimentare neprocesate mai sănătoase includ: fructe, legume, ouă, carne și cereale. Nu toate alimentele produse în fabrică sunt clasificate ca fiind ultraprocesate.
De exemplu, slănina, brânza, berea și vinul sunt clasificate ca alimente procesate, ceea ce înseamnă că ar putea fi opțiuni ușor mai sănătoase - deși puține cercetări au comparat cele două.
Pentru britanicul mediu, alimentele nesănătoase reprezintă jumătate din caloriile zilnice. Acest lucru vine în contextul în care experții prezic că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040.
Vezi și: Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata
Alimentele procesate cresc riscul de a dezvolta cancer
Pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane, șansele de a dezvolta cancer au crescut cu două procente, iar cele de deces cu șase procente.
Cele mai mari creșteri au fost observate în cazul cancerului de sân și al cancerului ovarian - unde șansele de deces au crescut cu 16 și, respectiv, 30 de procente.
Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de apariție a obezității și a diabetului de tip 2. Acest nou studiu a urmărit timp de 10 ani dieta a peste 200.000 de participanți adulți de vârstă mijlocie pentru a monitoriza riscul de a dezvolta 34 de tipuri de cancer.
Autorii solicită o mai bună etichetare a alimentelor, pentru ca oamenii să fie mai conștienți de riscuri și pentru ca alimentele sănătoase să devină mai accesibile.
"Gospodăriile cu venituri mici sunt deosebit de vulnerabile la aceste alimente ultraprocesate ieftine și nesănătoase. Mesele minim procesate și proaspăt preparate ar trebui să fie subvenționate pentru a se asigura că toată lumea are acces la opțiuni sănătoase, nutritive și accesibile", a precizat dr. Kiara Chang, primul autor al studiului, potrivit The Sun.
"Nu este nevoie de un preț prea mare pentru a putea beneficia de o alimentație sănătoasă. Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora alimentele ultraprocesate sunt susceptibile de a avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra riscului de cancer.
Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate", a precizat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului, de la Imperial College din Londra.
”Încă nu s-a stabilit dacă alimentele ultraprocesate cauzează ele însele cancer. Dar știm că alimentele hipercalorice și zaharoase pot duce la creșterea în greutate, iar faptul de a fi supraponderal sau obez crește riscul a 13 tipuri diferite de cancer", a precizat Malcolm Clark, de la Cancer Research UK.
Studiul a fost publicat în eClinicalMedicine.
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
Cauza care provoacă leucemie. Simptomul ascuns al bolii. De ce este tot mai frecventă la tineri?
De ce apare leucemia la tot mai mulți tineri? Care sunt cauzele și simptomele. Semnele care transmit un semnal de alarmă.
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cauzele pierderii inexplicabile în greutate: când devine îngrijorătoare. Când corpul tău îți trimite semnale prin kilogramele pierdute
Pierderea neintenționată în greutate poate ascunde afecțiuni medicale grave care necesită o atenție deosebită din partea medicului.
Inteligența artificială prezice cancerul de sân cu 6 ani înainte să apară: "Sânul cu cancer a avut un scor dublu față de celălalt"
Cum poate inteligența artificială să identifice femeile cu risc de cancer de sân, cu mult timp înainte de diagnosticare.
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Inhibitorii de checkpoint, impact asupra imunității. Imunoterapia, efect colateral pentru pacienții cu cancer
România, pe locul 1 la infecțiile care duc la cancer. Dr. Beatrice Anghel: Țară fruntașă
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Biopsia: ce indică și când trebuie să o faci. Testul care indică stadiul cancerului. Dr. Ștefan Voiculescu: Asta ne spune
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat
Cel mai banal semn al cancerului. Apare după ce ai mâncat. Și nu este vorba de balonare.
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.
Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040
Danemarca vrea să scape de cancerul de col uterin până în 2040. La ce s-au gândit și cum vor să facă asta.
Legătura dintre grăsimi și cancerul de sân triplu-negativ
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.