Alimentele care cresc riscul de cancer. Avertisment: Te omoară încet
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate de aproape toată lumea.
Alimentele care cresc riscul de cancer sunt consumate frecvent. Experții dezvăluie lista alimentelor care "cresc riscul de a muri de cancer”. Unele alimente de bază cresc riscul de cancer, potrivit unor cercetări. Cerealele pentru micul dejun și pâinea se află pe lista "alimentelor ultraprocesate" care prezintă un risc grav pentru sănătatea națiunii.
Cercetătorii, de la Imperial College London, au declarat că rezultatele sunt deosebit de îngrijorătoare din cauza consumului "excepțional de ridicat" de alimente ultraprocesate din Marea Britanie.
Vezi și: Alergia bizară pe care o poți face în propria casă. Care este lucrul care o declanșează
Alimentele procesate, ce sunt
Un aliment ultraprocesat este orice aliment sau băutură care a fost supus unor tipuri specifice de procesare alimentară. Acestea tind să fie mai sărace în nutrienți și fibre și mai bogate în zahăr, grăsimi și sare, în comparație cu alimentele neprocesate sau minim procesate.
Opțiunile alimentare neprocesate mai sănătoase includ: fructe, legume, ouă, carne și cereale. Nu toate alimentele produse în fabrică sunt clasificate ca fiind ultraprocesate.
De exemplu, slănina, brânza, berea și vinul sunt clasificate ca alimente procesate, ceea ce înseamnă că ar putea fi opțiuni ușor mai sănătoase - deși puține cercetări au comparat cele două.
Pentru britanicul mediu, alimentele nesănătoase reprezintă jumătate din caloriile zilnice. Acest lucru vine în contextul în care experții prezic că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer va crește cu o treime până în 2040.
Vezi și: Beriberi, boala care poate duce la paralizie. Care sunt simptomele și cum se poate trata
Alimentele procesate cresc riscul de a dezvolta cancer
Pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de alimente ultraprocesate din dieta unei persoane, șansele de a dezvolta cancer au crescut cu două procente, iar cele de deces cu șase procente.
Cele mai mari creșteri au fost observate în cazul cancerului de sân și al cancerului ovarian - unde șansele de deces au crescut cu 16 și, respectiv, 30 de procente.
Studii anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu un risc crescut de apariție a obezității și a diabetului de tip 2. Acest nou studiu a urmărit timp de 10 ani dieta a peste 200.000 de participanți adulți de vârstă mijlocie pentru a monitoriza riscul de a dezvolta 34 de tipuri de cancer.
Autorii solicită o mai bună etichetare a alimentelor, pentru ca oamenii să fie mai conștienți de riscuri și pentru ca alimentele sănătoase să devină mai accesibile.
"Gospodăriile cu venituri mici sunt deosebit de vulnerabile la aceste alimente ultraprocesate ieftine și nesănătoase. Mesele minim procesate și proaspăt preparate ar trebui să fie subvenționate pentru a se asigura că toată lumea are acces la opțiuni sănătoase, nutritive și accesibile", a precizat dr. Kiara Chang, primul autor al studiului, potrivit The Sun.
"Nu este nevoie de un preț prea mare pentru a putea beneficia de o alimentație sănătoasă. Acest studiu se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase conform cărora alimentele ultraprocesate sunt susceptibile de a avea un impact negativ asupra sănătății noastre, inclusiv asupra riscului de cancer.
Deși studiul nostru nu poate dovedi legătura de cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea aduce beneficii importante pentru sănătate", a precizat dr. Eszter Vamos, autorul principal al studiului, de la Imperial College din Londra.
”Încă nu s-a stabilit dacă alimentele ultraprocesate cauzează ele însele cancer. Dar știm că alimentele hipercalorice și zaharoase pot duce la creșterea în greutate, iar faptul de a fi supraponderal sau obez crește riscul a 13 tipuri diferite de cancer", a precizat Malcolm Clark, de la Cancer Research UK.
Studiul a fost publicat în eClinicalMedicine.
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
-
Donald Trump și mersul ciudat: semne despre sănătatea sa27.11.2025, 14:53
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
De ce persoanele trecute de o anumită vârstă nu mai fac cancer
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
"Am cancer de colon în stare avansată și nu știu cât timp mai am. Am ignorat aceste două simptome"
"Am fost diagnosticată cu cancer intestinal metastatic stadiul 4, cu 9 tumori în ficat". Simptomul care a dus-o în operație de urgență
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.
Cancerul colorectal apare la tot mai mulți tineri. Cauza alarmantă care provoacă boala: E îngrijorător!
Cum afectează densitatea țesutului mamar riscul de cancer mamar
Leucemia limfocitară cronică: exercițiile fizice care reduc simptomele, fără tratament
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Cancerul pulmonar: 7 semne banale ignorate frecvent
De ce unele cancere de sân nu răspund la tratament?
EXCLUSIV Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
ADN și ARN, sistemul complementar care luptă împotriva cancerului. Descoperirea care poate duce la noi tratamente
Această combinație puternică luptă împotriva cancerului. Reface celulele bolnave.
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
EXCLUSIV Cauza care declanșează cancerul. Dr. Eduard Dănăilă: Așa apare cancerul. Suntem influențați de asta
Omega-3 și uleiul de pește, combinație promițătoare în prevenția cancerului de prostată
Această combinație extrem de comună menține celulele canceroase într-o stare latentă și nu le permite să se dezvolte.
