Cancer de ficat, pretabil la medicina personalizată

Sistemul imunitar este capabil să distrugă celulele canceroase din corpul nostru, cu toate acestea uneori aceste celule se pot adapta și muta, ascunzându-se efectiv de sistemul imunitar. Oamenii de știință...
Echipa de la Insitutul de Știință și Tehnologie Avansată KAIST din Koreea a prezentat o cale nouă care implică epuizarea celulelor imune T, furnizând dovezi și rațiuni pentru proiectarea strategiilor optime la pacienții cu cancer.
Unul dintre mecanismele implicate este epuizarea celulelor T care este în principal mediată de molecule de control imunitar cum ar fi PD-1, TIM-3 și LAG-3. Progresele recente și încurajarea rezultatelor clinice cu diferiți inhibitori imunitari (ICI), cum ar fi anticorpii monoclonali anti-PD-1 (mAbs) și anti-CTLA-4 mAbs, au demonstrat un potențial enorm de a controla cancerul prin activarea imunității.
Imunitățile inhibitorilor din punctele de control au arătat un beneficiu clinic semnificativ în mai multe tipuri de cancer, ceea ce a dus la aplicarea lor largă în practica clinică. Anticorpii blocanți anti-PD1 sunt dintre cei mai reprezentativi agenți din această clasă de medicamente. Cu toate acestea, a fost o provocare pentru a înțelege cu precizie semnificația biologică și clinică a epuizării celulelor T în cancer.
O echipă de cercetare KAIST, condusă de profesorul Su-Hyung Park, a raportat eterogenitatea epuizării celulelor T în carcinomul hepatocelular (HCC) și implicarea clinică potențială a acesteia în gastroenterologie.
Studiul, realizat in colaborare cu Asan Medical Center, a confirmat aplicabilitatea pentru pacientii cu cancer de ficat, oferind un nou model pentru cercetarea translațională. Când apare cancerul, organismul activează o celulă imună numită "celulă T" pentru a elimina celulele canceroase. Tumora constituie un mediu pentru inhibarea funcției celulelor T. În acest moment, celulele T infiltrate sunt transmise la suprafața celulară ca proteină "PD-1", activitatea ei scăzând și apoi este epuizată, informează Eurekalert.org.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-