Gutuia, ideală pentru slăbit, cu efecte benefice împotriva E.Coli, cancer și boli inflamatorii

Gutuia, fructul cu parfum unic, cu multiple beneficii pentru sănătate. Află de ce trebuie consumată cu moderație.
Gutuia, fructul de toamnă târzie, cu puf galben și parfum unic, este un depozit de vitamine, nutrienți și fibre, fapt care o face să fie potrivită în curele de slăbire.
Deși nu este atât de populară în diete precum pepenele roșu sau cireșele, gutuia ar trebui pusă pe un loc de cinste în rândul fructelor.
Pe lângă faptul că e potrivită ca o gustare în timpul dietelor, gutuia are și o serie de beneficii asupra sănătății, fie că vorbim de puterea antioxidantă pe care o are, de reducerea stresului metabolic sau de a inflamațiilor, dar mai ales de protecția colonul de apariția cancerului.
Gutuia poate fi consumată ca atare, după ce se curăță de puf, sub formă de gem sau peltea, dar și fiartă, sub formă de garnitură pentru terciul de ovăz, iaurtul fără grăsimi sau pentru carnea de porc prăjită.
Ce conțin gutuile
Gutuile conțin fibre și sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, ceea ce înseamnă un plus nutritiv pentru aproape orice dietă sănătoasă.
Un singur fruct de aproximativ 92 de grame oferă următoarele valori nutriționale:
- Calorii 52;
- Grăsimi: 0 grame;
- Proteine: 0,3 grame;
- Carbohidrați: 14 grame;
- Fibre: 1,75 de grame;
- Vitamina C: 15% din doza zilnică necesară (DZN);
- Vitamina B1 (tiamina): 1,5% DZN;
- Vitamina B6: 2% DZN;
- Cupru: 13% DZN;
- Fier: 3,5% DZN;
- Potasiu: 4% DZN;
- Magneziu: 2% DZN.
Chiar dacă gutuia, în sine, furnizează cantități moderate de vitamina C și cupru, plus cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu, este, totodată, un fruct care oferă o gama largă de nutrienți pentru foarte puține calorii, fapt care o face pe aceasta să fie o gustare ideală în timpul programelor de pierdere în greutate.
Care sunt beneficiile gutuii pentru sănătate
Gutuia este un fruct cu un aport caloric redus, dar cu un conținut mai ridicat de antioxidanți polifenolici vitali decât merele și perele. Fructul este un depozit de fitonutrienți, cum ar fi fibrele, mineralele și vitaminele.
Pulpa de gutuie împreună cu coaja sa conțin cantități bune de fibre. Mai mult, granulele din pulpă au un conținut important de compuși astringenți, cunoscuți sub numele de taninuri (catechina și epicatechina). Aceștia se leagă de toxinele și substanțele chimice care cauzează cancer în colon și, astfel, protejează mucoasa acestuia de bolile inflamatorii intestinale (IBD), cancere și diverticulită.
De asemenea, ajută la reducerea greutății corporale și a nivelului de colesterol LDL din sânge.
Are mai mulți compuși fenolici, cum ar fi acidul cafeoilchinic, procianidina-B2, procianidina oligomerică, procianidina polimerică etc., și uleiuri esențiale precum furfural, limonen, linalol, vomifoliol, toluen, beta-iononă, alfa-terpineol etc. Împreună acești compuși dau gutuii parfumul său unic.
Gutuile coapte au o concentrație puternică de vitamina C, care ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători pentru sănătate. Vitamina C ajută la creșterea imunității, la reducerea episoadelor virale și a stărilor inflamatorii.
Mai multe studii microscopice au dovedi antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evoluției excesive a anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi E.Coli și Staphylococcus Aureus, notează Nutrition&You.
Deși nu sunt bine documentate, gutuile, ca și perele, au proprietăți antialergenice și antiinflamatorii. Fructul, precum și extracția semințelor sale, sugerată în tratamentul cistitei, dermatitei atopice, recomandată de medicii specialiști ca o alternativă sigură în prepararea produselor alimentare pentru persoanele alergice.
Care sunt contraindicațiile consumului de gutui
Dieta cu gutui sau consumul excesiv al gutuilor este contraindicat în cazul în care:
- suferiți de afecțiuni gastro-intestinale. Consumul de gutui crude poate accentua aceste probleme.
- corzile vocale sunt solicitate din motive profesionale (cântăreți). În acest caz este indicată limitarea consumului de gutui.
- suferiți de constipație cronică și pleurezie. Gutuile pot înrăutății aceste afecțiuni.
Altfel, consumul de gutui poate aduce beneficii extraordinare organismului dacă sunt consumate regulat și în mod corespunzător, potrivit The Healthline.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Băuturile calde provoacă într-adevăr cancer? Un specialist explică. Cum trebuie să bei cafeaua și ceaiul, de fapt?
Băuturile care duc la răspândirea necontrolată a cancerului. Medicii, semnal de alarmă
"Nu trebuie să scoți tot sânul pentru un cancer". Adevărul despre radioterapie. Dr. Voiculescu: Recidivele locale nu înseamnă moarte
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi cancerul. Radioterapia, soluția care schimbă vieți.
Cancerul, impact diferit. Femeile, mai afectate
Cancerul are un impact devastator asupra femeilor. Acestea sunt mult mai afectate de diagnosticul de cancer.
Ce înseamnă cancerul in situ și de ce este cel mai tratabil
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Câinii și capacitatea lor uimitoare de a detecta cancerul
Cancerul îți deturnează creierul și îți fură motivația. Descoperirea care răstoarnă tot ce știam despre apatia bolnavilor de cancer
Pacientele cu cancer de sân care folosesc cremă cu estrogen trăiesc mai mult - studiu
Conform unui studiu, pacientele mai în vârstă cu cancer mamar care utilizează cremă cu estrogen trăiesc mai mult.
Dieta care alimentează cancerul. Duce și la formarea rapidă a metastazelor. Plachetele sanguine formează o armură
Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Simptom al cancerului, confundat cu menopauza. Diagnostic în stadiul 4
Un simptom al cancerului a fost confundat cu menopauza. Diagnosticul a arătat un cancer agresiv în stadiul 4.
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
Cauza care declanșează cancerul. Dr. Eduard Dănăilă: Așa apare cancerul. Suntem influențați de asta
Adevărul despre cancer. Cauza care schimbă tot ce știai. 6 mituri greșite despre cancer
La vârsta a doua, prevenția cancerului devine o prioritate. E important să nu vă bazați pe mituri, ci pe informații validate științific.
BRDT, potențial motor al cancerului pulmonar. Proteina testiculară are un rol neașteptat în dezvoltarea tumorilor
Această proteină are un rol neașteptat în dezvoltarea cancerului.
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
Acest obicei poate opri recidiva cancerului de colon!
Un nou studiu revoluționar arată că un obicei banal poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului de colon.