Gutuia, ideală pentru slăbit, cu efecte benefice împotriva E.Coli, cancer și boli inflamatorii
Gutuia, fructul cu parfum unic, cu multiple beneficii pentru sănătate. Află de ce trebuie consumată cu moderație.
Gutuia, fructul de toamnă târzie, cu puf galben și parfum unic, este un depozit de vitamine, nutrienți și fibre, fapt care o face să fie potrivită în curele de slăbire.
Deși nu este atât de populară în diete precum pepenele roșu sau cireșele, gutuia ar trebui pusă pe un loc de cinste în rândul fructelor.
Pe lângă faptul că e potrivită ca o gustare în timpul dietelor, gutuia are și o serie de beneficii asupra sănătății, fie că vorbim de puterea antioxidantă pe care o are, de reducerea stresului metabolic sau de a inflamațiilor, dar mai ales de protecția colonul de apariția cancerului.
Gutuia poate fi consumată ca atare, după ce se curăță de puf, sub formă de gem sau peltea, dar și fiartă, sub formă de garnitură pentru terciul de ovăz, iaurtul fără grăsimi sau pentru carnea de porc prăjită.
Ce conțin gutuile
Gutuile conțin fibre și sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, ceea ce înseamnă un plus nutritiv pentru aproape orice dietă sănătoasă.
Un singur fruct de aproximativ 92 de grame oferă următoarele valori nutriționale:
- Calorii 52;
- Grăsimi: 0 grame;
- Proteine: 0,3 grame;
- Carbohidrați: 14 grame;
- Fibre: 1,75 de grame;
- Vitamina C: 15% din doza zilnică necesară (DZN);
- Vitamina B1 (tiamina): 1,5% DZN;
- Vitamina B6: 2% DZN;
- Cupru: 13% DZN;
- Fier: 3,5% DZN;
- Potasiu: 4% DZN;
- Magneziu: 2% DZN.
Chiar dacă gutuia, în sine, furnizează cantități moderate de vitamina C și cupru, plus cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu, este, totodată, un fruct care oferă o gama largă de nutrienți pentru foarte puține calorii, fapt care o face pe aceasta să fie o gustare ideală în timpul programelor de pierdere în greutate.
Care sunt beneficiile gutuii pentru sănătate
Gutuia este un fruct cu un aport caloric redus, dar cu un conținut mai ridicat de antioxidanți polifenolici vitali decât merele și perele. Fructul este un depozit de fitonutrienți, cum ar fi fibrele, mineralele și vitaminele.
Pulpa de gutuie împreună cu coaja sa conțin cantități bune de fibre. Mai mult, granulele din pulpă au un conținut important de compuși astringenți, cunoscuți sub numele de taninuri (catechina și epicatechina). Aceștia se leagă de toxinele și substanțele chimice care cauzează cancer în colon și, astfel, protejează mucoasa acestuia de bolile inflamatorii intestinale (IBD), cancere și diverticulită.
De asemenea, ajută la reducerea greutății corporale și a nivelului de colesterol LDL din sânge.
Are mai mulți compuși fenolici, cum ar fi acidul cafeoilchinic, procianidina-B2, procianidina oligomerică, procianidina polimerică etc., și uleiuri esențiale precum furfural, limonen, linalol, vomifoliol, toluen, beta-iononă, alfa-terpineol etc. Împreună acești compuși dau gutuii parfumul său unic.
Gutuile coapte au o concentrație puternică de vitamina C, care ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători pentru sănătate. Vitamina C ajută la creșterea imunității, la reducerea episoadelor virale și a stărilor inflamatorii.
Mai multe studii microscopice au dovedi antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evoluției excesive a anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi E.Coli și Staphylococcus Aureus, notează Nutrition&You.
Deși nu sunt bine documentate, gutuile, ca și perele, au proprietăți antialergenice și antiinflamatorii. Fructul, precum și extracția semințelor sale, sugerată în tratamentul cistitei, dermatitei atopice, recomandată de medicii specialiști ca o alternativă sigură în prepararea produselor alimentare pentru persoanele alergice.
Care sunt contraindicațiile consumului de gutui
Dieta cu gutui sau consumul excesiv al gutuilor este contraindicat în cazul în care:
- suferiți de afecțiuni gastro-intestinale. Consumul de gutui crude poate accentua aceste probleme.
- corzile vocale sunt solicitate din motive profesionale (cântăreți). În acest caz este indicată limitarea consumului de gutui.
- suferiți de constipație cronică și pleurezie. Gutuile pot înrăutății aceste afecțiuni.
Altfel, consumul de gutui poate aduce beneficii extraordinare organismului dacă sunt consumate regulat și în mod corespunzător, potrivit The Healthline.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Cancer pulmonar: cele 4 stadii. Stadiul care NU dă simptome, dar ucide rapid
Află care sunt cele mai periculoase stadii ale cancerului pulmonar și de ce majoritatea pacienților ajung prea târziu la medic.
EXCLUSIV Cum lucrează echipa multidisciplinară în oncologie. Dr. Lucia Stănculeanu (SANADOR) explică
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
Cancerul de sân devine mai puțin mortal pentru femeile tinere, potrivit unui studiu american
Cancerul de sân ucide tot mai puține femei tinere. Scădere uimitoare a mortalității doar într-un singur deceniu!
ADN și ARN, sistemul complementar care luptă împotriva cancerului. Descoperirea care poate duce la noi tratamente
Această combinație puternică luptă împotriva cancerului. Reface celulele bolnave.
Celulele adipoase modificate genetic, strategie pentru înfometarea cancerului. Opresc creșterea celulelor canceroase
Tratamentul care înfometează cancerul. Duce la eliminarea celulelor canceroase.
Numărul deceselor cauzate de cancer explodează. 18,5 milioane oameni ar putea muri până în 2050
EXCLUSIV 4 din 5 cazuri de cancer de sân în România sunt depistate în stadii avansate
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave
Această terapie omoară celulele canceroase. E văzută ca o armă care elimină și cele mai mici celule bolnave.
Terapia care previne patru tipuri de cancer. Este la îndemâna oricui
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
EXCLUSIV Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică. Dr. Ioan Adrian Buda: Riscul e cel mai mare
Care sunt șansele să faci cancer dacă unul din părinții tăi au fost diagnosticați cu o boală oncologică.
RMN-ul dezvăluie ce se întâmplă după tratamentul împotriva cancerului
Tratamentul oncologic, impact devastator. RMN-ul arată un adevăr șocant în cazul pacienților oncologici.
Balonarea, semnul ignorat al unui cancer devastator. Povestea cutremurătoare a unei mame care a trăit ultimele săptămâni în dureri crunte
EXCLUSIV De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Consumul regulat de pui, legătura cu riscul crescut de deces prematur din cauza cancerelor gastrointestinale
Carnea consumată frecvent care duce la CANCER. Îți afectează stomacul și crește riscul de deces. Crește riscul cu 27%.
Circumferința taliei, un predictor mai bun al riscului de cancer. E mai eficient decât IMC
Acest semn banal îți arată dacă ești predispus la cancer. Dacă vezi ASTA, riscul de cancer crește cu 25%.
EXCLUSIV Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
Analiza de sânge poate detecta cancerul colorectal. Are o precizie de 95%
Un nou studiu arată că această analiză detectează cancerul colorectal în formă incipientă cu o precizie de 95%.
