Merișoarele, efecte uimitoare împotriva cancerului, E.coli, H.pylori și infecțiilor urinare: Un consum zilnic, timp de 3 săptămâni

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Merisoarele - Foto: Freepick @KamranAydinov
Merisoarele - Foto: Freepick @KamranAydinov

Acest fruct are o mulțime de vitamine și multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă îl consumi excesiv. 

Merișoarele sunt înrudite cu afinele, sunt formate în proporție de aproape 90% din apă, iar restul sunt în mare parte carbohidrați și fibre.

Merișoarele sunt consumate pe scară largă uscate, sub formă de suc sau în suplimente. Ele sunt o sursă bună de câteva vitamine și minerale și sunt extrem de bogate în mai mulți compuși vegetali unici.

Ce conține 1 cană de merișoare. Vitaminele pe care le iei din merișoare

 

Cum otrăvește Teflonul întreaga lume. C8, substanța asociată cu 6 boli GRAVE, ASCUNSĂ ani de zile, prezentă în sângele tuturor: Fiecare casă are o tigaie. Am fost MINȚIȚI, manipulați

Principalele substanțe nutritive din 1 cană (100 de grame) de merișoare crude, neîndulcite sunt:

- Calorii: 46

- Apă: 87%.

- Proteine: 0,4 grame

- Carbohidrați: 12,2 grame

- Zahăr: 4 grame

- Fibre: 4.6 grame

- Grăsimi: 0.1 grame

- Carbohidrați și fibre

Merișoarele sunt compuse în principal din carbohidrați și fibre, sunt în principal zaharuri simple, cum ar fi zaharoza, glucoza și fructoza și conțin fibre insolubile - cum ar fi pectina, celuloza și hemiceluloza - care trec prin intestin aproape intacte.

Merișoarele conțin, de asemenea, fibre solubile. Din acest motiv, consumul excesiv de merișoare poate provoca simptome digestive, cum ar fi diareea.

Pe de altă parte, sucul de merișoare nu conține practic nicio fibră și este de obicei diluat cu alte sucuri de fructe și îndulcit cu adaos de zahăr.

Mai mult, merișoarele sunt o sursă bogată de mai multe vitamine și minerale, în special de vitamina C, dar și alte vitamine precum:

- Vitamina C. Cunoscută și sub numele de acid ascorbic, vitamina C este unul dintre antioxidanții predominanți din merișoare. Este esențială pentru întreținerea pielii, a mușchilor și a oaselor.

- Mangan. Prezent în majoritatea alimentelor, manganul este esențial pentru creștere, metabolism și pentru sistemul antioxidant al organismului dumneavoastră.

- Vitamina E. O clasă de antioxidanți esențiali solubili în grăsimi.

- Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K1 este esențială pentru coagularea sângelui.

- Cupru. Un oligoelement, adesea scăzut în dieta occidentală. Un aport inadecvat de cupru poate avea efecte negative asupra sănătății inimii.

În plus, merișoarele sunt foarte bogate în compuși vegetali bioactivi și antioxidanți - în special polifenoli flavonoli.

Mulți dintre acești compuși vegetali sunt concentrați în pieliță și sunt foarte reduși în sucul de merișoare.

- Quercetină. Cel mai abundent polifenol antioxidant din merișoare. De fapt, merișoarele se numără printre principalele surse de quercetină din fructe

- Miricetină. Un polifenol antioxidant major din merișoare, miricetina poate avea o serie de efecte benefice pentru sănătate.

- Peonidina. Alături de cianidină, peonidina este responsabilă de culoarea roșie bogată a fructelor și de unele dintre efectele sale asupra sănătății. Merișoarele se numără printre cele mai bogate surse alimentare de peonidină.

- Acidul ursolic. Concentrat în pieliță, acidul ursolic este un compus triterpenic. Este un ingredient din multe medicamente tradiționale pe bază de plante și are efecte antiinflamatorii puternice.

- Proantocianidine de tip A. Numiți și taninuri condensate, acești polifenoli sunt considerați a fi eficienți împotriva infecțiilor urinare.

Merișoarele - ce beneficii au pentru sănătate și la ce afecțiuni ajută

 

1. Prevenirea infecțiilor tractului urinar

ITU se numără printre cele mai frecvente infecții bacteriene - mai ales în rândul femeilor, care sunt cel mai adesea cauzate de bacteria intestinală Escherichia coli (E. coli), care se atașează de suprafața interioară a vezicii urinare și a tractului urinar.

Merișoarele conțin fitonutrienți unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate.

Proantocianidinele de tip A împiedică E. coli să se atașeze de mucoasa vezicii urinare și a tractului urinar, ceea ce face din merișoare o potențială măsură preventivă împotriva infecțiilor urinare.

De fapt, merișoarele se numără printre cele mai bogate surse de fructe în proantocianidine - în special cele de tip A.

O serie de studii la om indică faptul că consumul de suc de merișoare sau administrarea de suplimente de merișoare poate reduce riscul de infecții urinare, atât la copii, cât și la adulți.

Revizuirile sistematice și meta-analizele susțin aceste constatări, în special în cazul femeilor cu ITU recurente.

În schimb, câteva studii nu au constatat niciun beneficiu semnificativ.

Nu toate produsele pe bază de merișoare sunt eficiente împotriva infecțiilor urinare. De fapt, proantocianidinele pot fi pierdute în timpul procesării, făcându-le nedetectabile în multe produse.

Pe de altă parte, suplimentele de merișoare, care conțin cantități suficiente de proantocianidine de tip A, pot fi o strategie preventivă utilă.

Dacă bănuiți că aveți o infecție urinară, discutați cu medicul dumneavoastră. Tratamentul primar ar trebui să fie antibioticele.

Rețineți că merișoarele nu sunt eficiente pentru tratarea infecțiilor. Ele reduc doar riscul de a le contracta.

2. Prevenirea cancerului de stomac și a ulcerelor

Cancerul de stomac este o cauză frecventă de deces la nivel mondial.

Infecția cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori) este considerată o cauză majoră a cancerului de stomac, a inflamației stomacului și a ulcerelor.

Merișoarele conțin compuși vegetali unici cunoscuți sub numele de proantocianidine de tip A, care pot reduce riscul de cancer de stomac prin împiedicarea H. pylori de a se atașa la mucoasa stomacului.

Un studiu efectuat pe 189 de adulți a sugerat că consumul zilnic a 2,1 căni (500 ml) de suc de merișoare poate reduce semnificativ infecțiile cu H.pylori.

Un alt studiu efectuat pe 295 de copii a constatat că un consum zilnic de suc de merișoare timp de 3 săptămâni a suprimat creșterea H. pylori la aproximativ 17% dintre cei infectați.

O analiză din 2016 a 34 de studii preclinice a arătat că merișoarele sau compușii din merișoare au avut mai multe efecte benefice asupra celulelor canceroase în eprubete, potrivit Medical New Today.

Aceste beneficii au inclus:

- declanșarea morții celulelor canceroase

- încetinirea creșterii celulelor canceroase

- reducerea inflamației

Revizuirea a sugerat, de asemenea, că merișoarele pot afecta mai multe alte mecanisme care favorizează creșterea și răspândirea cancerului.

Deși testarea pe oameni cu cancer este limitată, aceste constatări sunt promițătoare pentru gestionarea viitoare a anumitor tipuri de cancer, alături de tratamentele standard.

3. Sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Merișoarele conțin diverși antioxidanți care pot fi benefici pentru sănătatea inimii. Aceștia includ antociani, proantocianidine și quercetină.

În studiile efectuate la om, sucul sau extractele de merișoare s-au dovedit benefice pentru diverși factori de risc pentru bolile de inimă. Produsele din merișoare pot ajuta prin:

- creșterea nivelului de colesterol HDL (bun)

- scăderea nivelului de colesterol LDL (rău) la persoanele cu diabet zaharat

- protejarea colesterolului LDL (rău) împotriva oxidării.

- diminuarea rigidității vaselor de sânge în rândul persoanelor cu boli de inimă

- scăderea tensiunii arteriale

- scăderea nivelului de homocisteină din sânge, reducând astfel riscul de inflamare a vaselor de sânge.

O analiză sistematică 2019 a constatat că suplimentarea merișoarelor în alimentație poate ajuta o persoană să gestioneze mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare (CVD). Aceștia includ tensiunea arterială sistolică, care este tensiunea arterială în timpul unei contracții a mușchiului cardiac.

Analiza a sugerat, de asemenea, că suplimentarea cu merișoarele roșii a ajutat la reducerea indicelui de masă corporală (IMC) și la îmbunătățirea nivelurilor de lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau colesterol "bun".

Într-un alt studiu din 2019, cercetătorii au examinat 78 de participanți care erau supraponderali sau aveau obezitate. Acesta a relevat faptul că, consumând zilnic o singură doză de băutură de merișoare cu un conținut ridicat de compuși vegetali, cu un conținut scăzut de calorii, a îmbunătățit reglarea glicemiei, semnele chimice ale inflamației și a crescut nivelul lipoproteinei HDL a unei persoane.

"Există trei tipuri de long-COVID". Descoperirea făcută acum despre afecțiunile de după boală. Ce se întâmplă cu cei care au avut COVID

Merișoarele - efecte secundare


Merișoarele și produsele din merișoare sunt, de obicei, sigure pentru majoritatea oamenilor dacă sunt consumate cu moderație.

Cu toate acestea, un consum excesiv poate provoca deranjamente stomacale și diaree și poate crește, de asemenea, riscul de pietre la rinichi la persoanele predispuse.

- Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi se formează atunci când anumite minerale din urină ating concentrații ridicate. Este adesea foarte dureros, dar vă puteți minimiza riscul prin intermediul dietei.

Cele mai multe pietre la rinichi sunt făcute din oxalat de calciu, astfel încât cantitățile excesive de oxalat în urină reprezintă unul dintre principalii factori de risc.

Merișoarele, în special extractele concentrate de merișoare, pot conține niveluri ridicate de oxalați. Din acest motiv, acestea sunt considerate un factor de risc pentru calculi renali atunci când sunt consumate în cantități mari, notează Healthline.

Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni au furnizat rezultate contradictorii, iar această problemă necesită cercetări suplimentare.

Susceptibilitatea de a dezvolta pietre la rinichi variază în funcție de individ. La majoritatea oamenilor, merișoarele probabil că nu afectează în mod semnificativ formarea pietrelor la rinichi.

Cu toate acestea, dacă sunteți predispus la apariția pietrelor la rinichi, ar putea fi înțelept să vă limitați consumul de merișoare și de alte alimente cu conținut ridicat de oxalat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel