EXCLUSIV Stereotaxia, abordare țintită a tumorilor. Dr. Matei Bâră: Doza este foarte cumulată. în zona pe care o tratăm. Țesutul înconjurător primește o doză mult mai mică

Această terapie țintește tumorile greu accesibile. Are eficacitate ridicată și în cazul metastazelor.
Stereotaxia continuă să joace un rol esențial în tratamentul tumorilor, incluzând afecțiuni precum tumorile pulmonare și metastazele hepatice. Această tehnică avansată este folosită cu succes în cazul tumorilor cerebrale, atât primare, cât și secundare. Dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC News, importanța stereotaxiei în gestionarea tumorilor astrocitare și glioblastomelor, care pot recidiva și evolua după tratamentele anterioare.
"Mai putem folosi stereotaxia în tumorile pulmonare, în metastazele hepatice. Mai sunt indicații ale stereotaxiei pe tumorile primare și secundare cerebrale cum sunt anumite tipuri de iradieri în cazul anumitor tumori astrocitare sau glioblastoame care recidivează după anumit timp și continuă să evolueze.
Dacă avem un volum tumoral mic, putem să livrăm câteodată și stereotaxie în doza de iradiere. Definiția stereotaxiei este faptul că doza este foarte cumulată în zona pe care o tratăm și restul țesutului înconjurător primește o doză mult mai mică decât în mod normal pe partea de radioterapie externă.
Și acolo dozele sunt reduse, dar e o diferență între descreșterea dozei în țesutul înconjurător", a explicat dr. Matei Bâră, șeful Departamentului de Radioterapie la Centrul Oncologic SANADOR, în exclusivitate la DC MEDICAL și DC News.
Stereotaxia - FOTO: Freepik
Stereotaxia, ce este
Radioterapia stereotaxică reprezintă o tehnică avansată de radioterapie, care permite administrarea unor doze mari de radiație cu o precizie extremă. Aceasta poate fi realizată într-o singură ședință sau în câteva fracții, vizând în special tumorile de mici dimensiuni. Scopul principal al acestei metode este distrugerea celulelor neoplazice prin necroză.
Radiochirurgia stereotaxică (Stereotactic Radiosurgery - SRS) se desfășoară într-o singură sesiune, fiind adesea utilizată pentru tratamentul tumorilor localizate în zona cerebrală sau vertebrală. În contrast, radioterapia stereotaxică (Stereotactic Radiation Therapy - SRT) se referă la administrarea mai multor ședințe de radioterapie, de obicei între 3 și 5, dar nu mai mult de 10. Această formă poate viza zonele cerebrale, vertebrale sau extracerebrale, inclusiv plămânii, ficatul, pancreasul sau prostata, potrivit Cancer Research.
Stereotaxia, indicații terapeutice
Radioterapia stereotaxică are numeroase indicații clinice, printre care:
- Metastaze cerebrale, fie unice, fie multiple, adesea ca tratament adjuvant după intervenția chirurgicală
- Malformații arterio-venoase cerebrale
- Meningioame de bază de craniu și alte tumori cerebrale benigne
- Tumori primitive și metastaze pulmonare, hepatice sau ale măduvei spinării
- Tumori ale nervilor periferici și tumorile de orbită
- Tumori pancreatice și carcinom prostatic
- Cancer bronhopulmonar și carcinom mamar în stadii inițiale
- Metastaze ale ganglionilor limfatici, suprarenale și la nivelul țesuturilor moi, potrivit SANADOR.
Deciziile privind utilizarea acestei terapii sunt luate de medici specialiști în radioterapie, care analizează cu atenție istoricul medical și rezultatele examenelor diagnostice. Radiochirurgia stereotaxică poate fi de asemenea utilizată pentru tratamentul nevralgiei.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-