Radiografia, instrument principal în diagnosticul durerilor de genunchi

Pentru a pune diagnostic pentru durerile la genunchi întâi pacienții ar trebui trimiși la radiografie, abia apoi, dacă mai e nevoie de informații, să ajungă să facă un RMN, arată un...
Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru vizita la medic este durerea genunchiului sau leziunile cauzate de osteoartrită. În timp ce imagistica prin rezonantță magnetică (RMN) este folosită pe scară largă de către medici pentru a diagnostica probleme cum ar fi ligamentele sau cartilaje rupte ale genunchiului, un studiu publicat în revista Academiei Americane de Chirurgie Ortopedică a constatat că o simplă radiografie poate fi un mai bun instrument de diagnostic deoarece vă ajută să reduceți timpul și costurile pentru a afla gravitatea problemei.
Studiul a analizat 130 de RMN-uri la genunchi ale unor pacienți cu vârsta de 40 de ani și peste și a constatat că cele mai frecvente diagnostice au fost osteoartrită (39%) și rupturi de menisc (29%), care implică ruperea bucăților de cartilaj sub formă de franjuri în articulația genunchiului. Aproape 25% din RMN-uri au fost făcute înainte ca pacientul să facă întâi o radiografie. Cu toate acestea, numai jumătate din aceste RMN-uri au contribuit la diagnosticarea și tratamentul osteoartritei pacientului.
Precisă și mult mai ieftină
Dacă pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală pentru problemele genunchiului, depinde de cât de avansată e artrita. În cazul în care o radiografie arată că o persoană are artrită semnificativă, constatările RMN, ca rupturile de menisc, sunt mai puțin importante deoarece dimensiunea artritei determină tratamentul, potrivit cercetătorului principal Dr. Muyibat Adelani de la Universitatea Washington din St. Louis.
„Radiografiile sunt un instrument de screening adecvat pentru durerile genunchiului la pacienții mai în vârstă și de multe ori rezultatele unei radiografii pot spune dacă un RMN ar fi chiar util", spune ea. În plus, costul RMN-ului este mult mai mare decât cel al unei radiografii, iar investigația cu rezonanță magnetică și poate dura și o oră.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-