Bolile care duc la scăderea auzului. Codruț Sarafoleanu: Nu mai e valabilă celebra idee că numai bunicii trebuie să aibă o scădere de auz. COVID distruge celulele senzoriale

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
bolile care duc la scaderea auzului - FOTO: Freepik@DCStudio
bolile care duc la scaderea auzului - FOTO: Freepik@DCStudio

Bolile care duc la scăderea auzului au fost asociate cu bătrânețea. Numai că medicii demontează acest mit. Sunt boli frecvent întâlnite care duc la scăderea auzului, inclusiv COVID a dus la această afectare.

Bolile care duc la scăderea auzului sunt frecvente. Inclusiv anumite medicamente pot contribui la scăderea auzului. Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL și jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Interviurile DC MEDICAL și DC News despre acest aspect.

Nu doar bătrânețea contribuie la scăderea auzului

”Există o scădere fiziologică a auzului, în termeni medicali se numește presbiacuzie. Este vorba, de fapt, de îmbătrânirea nervului auditiv și aici nu există o limită de vârstă. Unii îmbătrânesc mai repede, unii se depreciază biologic mai greu, motiv pentru care nu mai e valabilă celebra idee că numai bunicii trebuie să aibă o scădere de auz.

Să ne gândim doar la vârsta a 3-a sau a 4-a, sunt foarte mulți oameni care în funcție de felul cum au protejat urechea sau de alte afecțiuni virale de exemplu, sau anumite tratamente pe care le-au luat, se trezesc cu o scădere de auz mult mai repede decât alții”, a declarat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Bolile care duc la scăderea auzului

”Oreion și alte virusuri care produc viroze respiratorii și care au așa o afinitate deosebită pentru nervii senzoriali. Deci așa cum afectează mirosul și COVID-ul, de exemplu.

Am avut foarte mulți pacienți care s-au prezentat din cauza COVID-ului cu scăderi de auz din cauza deprecierii nervului auditiv, pentru că virusul merge și distruge celulele acestea senzoriale”, a mai spus Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Medicamentele care afectează nervii auditivi

”Sunt celebrele antibiotice care afectează nervul auditiv. Clasele mai vechi nu se mai folosesc atât de mult, dar sunt foarte mulți oameni care acum sunt la vârste de 60-70 de ani și au prins epoca în care anumite medicamente injectabile erau folosite pentru infecții pe perioade lungi de timp.

E o clasă de antibiotice care sunt dovedite că afectează nervul auditiv dacă le folosim excesiv, asta înseamnă perioade lungi de timp și doze mai mari”, a mai subliniat Codruț Sarafoleanu, profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel