Bolile inflamatorii intestinale și sindromul COLONULUI iritabil. Care este principala diferență

Sonia Baciu |
Data publicării:
Boli intestinale FOTO Freepik
Boli intestinale FOTO Freepik

Bolile inflamatorii intestinale sunt de natură imunitară, în timp ce sindromul colonului iritabil are alte cauze ale apariției. 

Bolile inflamatorii intestinale (BII) afectează întregul sistem gastro-intestinal, iar simptomele include cel mai frecvent crampe intestinale, balonare, constipație și diaree. Aceste simptome pot fluctua timp de zile, săptămâni sau chiar luni, notează Medical News Today. Cele mai frecvente forme de BII sunt boala Crohn și colita ulcerativă. Ambele implică o inflamație cronică a tractului digestiv.

În ciuda prevalenței relativ ridicate a bolilor inflamatorii intestinale, se pare că există o mare diferență între acestea și sindromul colonului iritabil (SCI). Dr. Abhik Bhattacharya, profesor asistent de medicină în la Mount Sinai, NY, a explicat pentru sursa sus menționată care sunt diferențele între cele două afecțiuni.

Bolile inflamatorii intestinale și sindromul de colon iritabil afectează ambele sistemul digestiv și au acronime similare (în limba engleză IBD și IBS). Acest lucru explică, poate, o parte din confuzie.

Cu toate acestea, cele două afecțiuni nu sunt la fel. Bolile inflamatorii intestinale sunt o tulburare a interacțiunii dintre intestin și creier, care duce la diaree, constipație sau ambele, alături de balonare și durere și poate fi agravată sau precipitată de stres și anxietate. Asta în timp ce Sindromul Colonului Iritabil poate include sângerare în scaune, diaree, dureri severe de burtă, pierdere neintenționată în greutate, febră, frisoane, dureri rectale, oboseală și multe altele.

Stresul, una dintre cauzele sindromului colonului iritabil 

Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de afecțiuni ale sistemului imunitar, iar stresul nu este o cauză directă, în timp ce SCI acesta este.  

Colita Crohn și colita ulcerativă sunt cele mai frecvente forme de BII. Cu toate acestea, ele sunt afecțiuni distincte, iar oamenii nu pot avea ambele.

”Puteți avea fie boala Crohn, fie colită ulcerativă”, a declarat Dr. Bhattacharya. ”Cu toate acestea, la un număr foarte mic de pacienți, este greu de determinat dacă au boala Crohn sau colită ulcerativă. Cu toate acestea, boala se dezvăluie pe parcursul vieții unui pacient”.

Dr. Bhattacharya a declarat pentru sursa menționată că o "dietă fără gluten funcționează pentru persoanele cu boala celiacă și sensibilitatea la gluten non-celiacă”, dar nu va fi benefică pentru cei cu boli inflamatorii intestinale. 

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci IAURT. 3 efecte uimitoare ale consumului de iaurt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel