Bolnavi de inimă, avertismentul cardiologului. Cum îi afectează vremea rece

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Inimă FOTO: pexels.com
Inimă FOTO: pexels.com

Săptămâna aceasta, marea actriță Tamara Buciuceanu-Botez și Ion Iliescu, amândoi cunoscuți bolnavi de inimă cronici, au ajuns la spital. Unul dintre motivele agravării stării lor a fost schimbarea bruscă de temperatură. Această nu este de neglijat pentru bolnavii cardiaci cronici, atrage atenția medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu. 

"Este cunoscut faptul că în sezonul rece incidența infarctului miocardic este mai mare", spune cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu, de la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Toamna, pentru bolnavii de inimă cronici, vine cu reacții legate de presiunea atmosferică, de temperatură. Acestea, spune specialistul, pot să decompenseze pacienții cardiaci cronici.

Hipertensivii. "Tensiunea arterială la hipertensivi este mult mai bine bine conturată în timpul verii, când este cald. Căldura dilată vasele. La mulți dintre pacienți trebuie să reduci medicamentele. În momentul în care vine sezonul rece, este exact opusul", continuă explicațiile medicul cardiolog.
Pacienții săi hipertensivi știu că vara au o doză mai mică de medicamente, iar iarna, una mai mare. "În timpul verii, vasele se dilată, iar inima lucrează mai ușor. În momentul în care vine frigul, arterele se contractă tocmai pentru a ține căldura în corp", repetă medicul. Iar asta înseamnă o suprasolicitare, inima depune un efort mai mare decât cel din timpul verii.

Mișcarea. Activitatea fizică ajută în orice sezon, subliniază cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu. "La o persoană care face efort fizic moderat, riscul de a face boli cardiovasculare scade până la 50%. În momentul în care efortul fizic moderat este înlocuit cu un efort excesiv încep să apară probleme", adaugă el. Întrebat ce sporturi pot practica în sezonul rece bolnavii cardiaci cronici, specialistul răspunde: "Unii cardiaci sunt sedentari, ceea ce este contraindicat. Trebuie să facă mișcare. Mersul pe jos este excelent pentru ei, înotul".

Mâncarea. "Alimentația este importantă în toate sezoanele, iar ceea ce recomandăm noi este așa numită dietă mediteraneană care se regăsește și în ghidurile de practică medicală", afirmă cardiologul. Acesta și soția sa au lansat în urmă cu trei luni o aplicație, Dahna, pentru o alimentație sănătoasă, cu 300 de meniuri. "Românii întotdeauna sunt foarte receptivi la sfaturi, în special cei tineri", a observat medicul.

Stop fumatului. Țigările și fumatul îmbolnăvesc românii pe capete. "Tratez oameni de 25, 30, 35 de ani cu infarct miocardic, cu cancer. (...) La 25 de ani, din cauza fumatului, poți să ai arterele unei persoane cu 20 de ani mai în vârstă", povestește cardiologul care-i sfătuiește pe oameni, nu doar pe cardiacii cronici, să nu mai fumeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel