EXCLUSIV Borș tradițional de miel, rețetă. Cu ce trebuie acrit, de fapt. Chef Popescu a dezvăluit secretul: Altfel nu rezolvi nimic

Cum să obții cel mai bun borș tradițional de miel. Chef Ștefan Popescu a dezvăluit câteva trucuri.
Borșul de miel este un alt fel alimentar tradițional pentru sărbătorile pascale. Iar Chef Ștefan Popescu a dezvăluit câteva trucuri cu care să obțineți cel mai bun borș de miel și care să nu aibă gustul și mirosul specific acestui tip de carne, care pe unii pare să îi deranjeze.
”Pentru că punem borș, dar poate fi acrit și cu lămâie, și nu se mai simte gustul, în funcție de bucățile de carne. Important este ca aceasta să cadă de pe oase și cum mielul este tânăr, în maximum două ore trebuie să fie gata. Nu trebuie să o lași mult. Se face la foc mic și acoperită. De ce? Pentru că în felul acesta se fierbe mai bine, mai repede și nu mai e niciun consum mare de gaz.
Dacă o lași fără capac și dai focul mare să fiarbă, nu rezolvi nimic, pentru că punctul de fierbere e același și când clocotește mult, și când abia clocotește, tot 100 de grade sunt”, a declarat Chef Ștefan Popescu, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, în exclusivitate pentru DC Medical, Spectacola și DC News.
Care sunt pașii pentru un borș bun
Chef Ștefan Popescu a precizat de ce este important să fierbi carnea de miel cu puțină sare, dar și de ce legumele nu se pun în același timp la fiert.
”Prima dată fierbem carnea și dacă carnea de miel este cu os, când vezi că începe să cadă de pe os, începi să pui legumele, care nu necesită fierbere mare.
Cu cât le fierbi mai puțin, cu atât își păstrează mai bine vitaminele. Dacă le pui de la început, mănânci balastru, cât să ai o sațietate, să te simți plin.
Când mâncăm, trebuie să ne gândim întotdeauna și la ce aduce pentru sănătate, nu doar să ne umple stomacul, nu doar la plăcerea de a mânca.
Legumele, cu cât sunt mai proaspete, cu atât sunt mai gustoase. Cu cât le fierbi mai puțin, cu atât sunt mai gustoase, nu își pierd din nutrienți.
Borșul, în general, sau lămâia se pune la final și... multă verdeață, leuștean, pătrunjel, pe care o punem când dăm la o parte oala de pe foc.
Sarea o pui de la început, întotdeauna. Ai pus carnea la fiert, în apă rece și cu sare. Sarea ajută la eliminarea toxinelor, acea spumă pe care trebuie neapărat să o luăm.
Pătrunjelul ne ajută mult, are multe vitamine, el nu trebuie să fiarbă în ciorbă. Pătrunjelul nu trebuie văzut doar ca un condiment. Nu-i punem capacul.
Important e să răcim în maximum două ore orice gătim, în apă rece, ca să nu apuce să se dezvolte bacteriile.
Nu băgăm în frigider mâncarea caldă, acoperită, pentru că se acrește. Iar dacă o bagi fără capac, ridică temperatura în frigider și se pot strica alte alimente de din frigider”, a mai spus chef Ștefan Popescu.
Beneficiile consumului de borș
Borșul de casă este obținut prin fermentarea tărâțelor de grâu și era unul dintre ingredientele care nu lipseau din gospodăriile noastre.
Beneficiile borșului sunt foarte importante pentru sănătate, acesta fiind un aliment natural, plin vitamine, cu un conținut caloric redus, iar senzația pe care o are și numai o înghițitură de borș este foarte revigorantă.
Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom.
Borşul sau zeama rezultată din macerarea tărâțelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Citește aici care sunt beneficiile borșului de tărâțe.
Ciorbele, borșurile, dar și supele erau cele mai frecvente feluri alimentare, în România de odinioară, iar potrivit nutriționistul Mihaela Bilic, acestea pot fi considerate ”cu succes” cure de detoxifiere.
Mai ales că sunt foarte echilibrate și asigură pe lângă hidratare și aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți. În plus, sunt și foarte sățioase.
”Nu degeaba nutriționiștii au recunoscut că de la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat în alimentație. Iar dovada am primit-o într-un magazin din Italia, unde vânzătoarea mi-a spus soluția pe care toată lumea o aplică după sărbători - minestra.
Ciorbă dimineață, la prânz și seara? Da, nu veți greși făcând asta”, a scris nutriționistul, pe Instagram, adăugând că dacă o veți consuma fără pâine, ”rezultatul e garantat”.
Vezi și: Secretul fripturii de miel. Chef Ștefan Popescu: Tot sucul rămâne în ea. E perfectă
Mai multe în video:
-
Auzi bătăile inimii în ureche? Ar putea fi fatal19.08.2025, 15:28
-
Pastila care poate opri psoriazisul fără efecte secundare19.08.2025, 13:44
-
-
Adevărul despre nicotină19.08.2025, 10:48
-
Știrile zilei în Sănătate și Farma19.08.2025, 10:43
De ce cancerul nu este considerat vindecat chiar și după ani de tratament. Dr. Beatrice Anghel: Vorbim de remisie
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Telechirurgia de la proiect militar la revoluție medicală în era conectivității globale. Dr. Mugurel Bosînceanu: E necesară o întreagă echipă
Testul simplu care pune diagnosticul de boală varicoasă
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Inovații care salvează vieți. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Tratamentul imuno-oncologic
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Varicele pot duce la ulcer venos! Adevărul despre varice - ce se întâmplă dacă ai aceste vene pe picioare?
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
Psihiatria între știință, intuiție și medicina personalizată. Conf. univ. dr. Cozmin Mihai: A rămas la flerul medicului psihiatru
Cum îți dai seama ce calmante funcționează pentru tine? Care pastilă e mai potrivită?