UPDATE: Busu rămâne internat, încă nu au trecut primele 24 ore critice

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Actorul Florin Busuioc (Busu) rămâne internat. Primele 24 ore critice de la producerea infarctului miocardic nu au trecut, prin urmare este sub supravegherea medicilor și va mai rămâne în spital.

,,Familia nu dorește să ofere detalii despre starea de sănătate a pacientului. E dreptul familiei și al pacientului când, cum și cui trebuie furnizate  aceste informații, iar noi suntem obligați să respectăm acest drept”, a declarat pentru DCmedical.ro lector universitar dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al spitalului Județean de Urgență Craiova.

Însă după orice intervenție medicală, pacientul nu pleacă imediat acasă, ci mai rămâne în spital pentru a fi monitorizat. Busu nu a suferit o operație pe cord deschis, ci i s-a montat un stent de către cardiologii intervenționiști. Intervenția presupune introducerea unui tub de dimensiuni mici într-o arteră cu scopul de-a reseta presiunea sângelui sau a altor fluide, în funcție de locul unde este amplasat.

În general, o astfel de procedură durează 2 ore, iar medicii urmăresc pacientul și post intervenție, pentru a urmări eventualele complicații, mai ales dacă pacientul are comorbidități (suferă și de alte boli). E posibil ca și Busu să mai aibă și alte afecțiuni, motiv pentru care e nevoie de supraveghere atentă. Deocamdată nu au trecut cele 24 de ore critice.

UPDATE ora 11:40

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că deocamdată Florin Busuioc nu va fi transferat la București, rămâne la Spitalul Județean din Craiova, fiind acum în stare stabilă. Potrivit acesteia, actorul rămâne în stare critică timp de 48 ore, mai ales că a avut infarct masiv. Ministrul a declarat pentru Digi24 că în cazul lui Busu s-a intervenit la timp în util, adică în 3 ore de la producerea infarctului și că în spitalul din Craiova există toate condițiile necesare.

,,Spitalul Județean din Craiova este dotat cu tot ce este nevoie. Starea actorului este stabilă, se află acum la Terapie Intensivă, sunt 48 de ore critice. În acest moment rămâne la Craiova, managerul spitalului a spus ca e mai bine să rămână acolo”, a precizat Sorina Pintea. 

Echipa de chirurgi intervenționiști, în frunte cu medicul Paul Trașcă, medic primar de chirurgie intervențională, a fost chemată de acasă pentru a interveni în cazul lui Busu. Ministrul Sănătății a infirmat zvonurile apărute în presă că stentul i-ar fi fost pus de un medic rezident. 

 ,,Rezidentul a făcut parte din echipa, dar stentul a fost pus de medicul primar. Din echipă a făcut parte și un medic cu competențe europene în electrofiziologie”, a mai spus Pintea.

Procedura a avut loc la Clinica de cardiologie intervențională.

Aseară în timpul unui spectacol susținut la Filarmonica Oltenia, Florin Busuioc a suferit un infarct miocardic și a fost dus de urgență la spital, unde a fost resuscitat și trombolizat. 

Update ora 13:10

În acest moment, starea pacientului este stabilă și se află sub supravegherea medicilor din ATI, susține Ministerul Sănătății, care consideră că medicii specialiști de la Craiova au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situații, inclusiv montarea unui stent. 

Echioa care a realizat montarea stentului a fost compusă din dr. Paul Trașcă, medic primar cu competență în cardiologie intervențională, asistat de dr. Eugen Țiereanu, medic rezident anul 5 și dr. Emilia Goanță, medic specialist  cu competență europeană în  electrofiziologie. 

Potrivit Ministerului, SCJU Craiova nu are numărul de medici necesari pentru organizarea unor gărzi în specialitatea cardiologie intervențională, motiv pentru care unitatea sanitară organizează gărzi la domiciliu pentru această specialitate, astfel încât să asigure intervenția în cazuri de urgență. Soluția este practicată în mai multe spitale din țară, dar și din Europa, din caauza penuriei de personal.

În trecut, SCJU Craiova a scos la concurs posturi de specialiști, însă acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înființării unei linii de gardă în cardiologie intervențională.

“Procedurile aplicate în acest caz au fost corecte. Pacientul a avut parte de cele mai bune îngrijiri. Însă, avem nevoie  de medici specialiști în Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie CardiovascularăAm convingerea că majorările salariale  acordate de Guvern anul acesta, achizițiile  de aparatură de înaltă performanță și proiectele noilor spitale vor determina medicii să rămână în țară, unde avem mare nevoie de  personal ”,  a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Update ora 13:40

Actorul Florin Busuioc va fi transferat cu un elicopter medical la Spitalul Fundeni.

Update 15:00

Busu a aterizat în București, va fi scos din elicopter, pus ăntr-o ambulanță SMURD și transferat către Institutul C.C. Iliescu pentru a primi mai multe îngrijiri.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel