Cana din care îți bei ceaiul, impact asupra sănătății. Cum te afectează dacă îți bei ceaiul din căni de porțelan, plastic sau alt material

Monika Baciu |
Data publicării:
cana din care iti bei ceaiul - FOTO: Freepik
cana din care iti bei ceaiul - FOTO: Freepik

Cana din care îți bei ceaiul are un impact real asupra sănătății. Medicii au constatat că materialul din care este realizată cana poate altera proprietățile ceaiului.

Cana din care îți bei ceaiul are impact asupra sănătății tale. Un studiu recent sugerează că materialul de pe seturile de ceai poate influența semnificativ cantitatea de compuși vegetali sănătoși asociați cu beneficiile pentru sănătate ale ceaiului, precum reducerea riscului de afecțiuni grave, cum ar fi bolile de inimă și demența. Această băutură caldă a devenit populară în întreaga lume începând cu anul 2700 î.Hr.

Catechinele, compușii din plante care contribuie la aroma și gustul plăcut al ceaiului, au numeroase beneficii pentru sănătate. Acești antioxidanți sunt eliberați din frunzele de ceai în timpul procesului de preparare și pot fi influențați de mai mulți factori, precum temperatura apei, timpul de preparare și materialele folosite pentru seturile de ceai.

Ce efect are materialul din care este realizată cana

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Nagoya, Japonia, arată că materialul folosit pe seturile de ceai din ceramică joacă un rol crucial în păstrarea concentrației de compuși benefici ai ceaiului. Cercetătorii au analizat mai multe tipuri de glazuri comerciale japoneze, cum ar fi Oribe, Namako, Irabo și Toumei, și au descoperit că alegerea materialului poate afecta conținutul de catechine din ceai.

Pentru a investiga aceste efecte, cercetătorii au preparat o soluție de ceai verde folosind apă la 80°C timp de trei minute. Apoi, au separat-o frunzele de ceai și au amestecat lichidul cu pulberi de glazură pe plăci ceramice. Această amestecare a fost lăsată să aibă loc timp de șase ore, după care pulberea de glazură a fost îndepărtată prin centrifugare și filtrare. După acest proces, cercetătorii au observat că culoarea soluției de ceai pur s-a schimbat.

Cum este afectată sănătatea

Rezultatele au arătat că gradul de schimbare a culorii și conținutul de catechine au variat semnificativ în funcție de tipul de material folosit. Glazurile Oribe, Namako și Irabo au determinat o concentrație semnificativ mai mică de catechine în soluția de ceai, în timp ce glazura Toumei a afectat în mod specific un anumit tip de catechine.

"Funcția specifică a glazurilor în degradarea catechinelor oferă nu doar informații importante pentru dezvoltarea de materiale funcționale, ci poate afecta și consumul zilnic de ceai și sănătatea umană pe termen lung”, a subliniat profesorul Takashi Shirai.

Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista Scientific Reports.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel