Cancer cerebral la copil, molecula care îl ucide

Meduloblastomul, cea mai comună formă de cancer la copil poate fi ucis de o mică moleculă. Studiile cu privire la această tumoră pe creier au arătat că uneori lucrurile mici fac diferența cea mai mare. Cercetătorii de la Universitatea San Antonio au descoperit că o moleculă de mii de ori mai mică decât o genă este capabilă să omoare acest tip de cancer.

MiR-584-5p este destul de eficientă în acțiunea sa, fiindcă sensibilizează cancerul la chimioterapie și radiații, făcând-o astfel plauzibilă pentru tratamentul tumorilor.

"În prezent, bombardăm creierul cu radiații si chimioterapie, iar pacienții au o calitate slabă a vieții. Folosind această moleculă, am putea să reducem considerabil aceste terapii cu 90%", a spus dr. Manjeet Rao, profesor la Universitatea de Medicină din San Antonio și membru al Institutului de Cercetare a Cancerului la Copii.

Potrivit cercetătorului, MiR-584-5p este la niveluri foarte scăzute sau absentă în meduloblastom. Creșterea acesteia distruge cancerul, motiv pentru care poate servi ca un agent terapeutic puternic pentru tratarea acestuia. O terapie viitoare bazată pe această moleculă ar trebui să fie bine tolerată, e de părere cercetătorul, care consideră că o mare provocare pentru tratarea pacienților cu cancer la creier o reprezintă incapacitatea medicamentelor pentru cancer de a traversa bariera hemato-encefalică.

,,Deoarece este atât de minuscul, MiR-584-5 poate fi capabil să treacă peste această barieră, care este neclară la anumiți pacienți cu meduloblastom. În viitor molecula poate fi livrată folosind un purtător de nanoparticule", a adăugat dr. Rao, după cum informează Medicalxpress.com.

În afară de meduloblastom, proprietățile lui MiR-584-5p îl fac un candidat excelent și în tratamentul glioblastomului, un cancer cerebral agresiv și letal al creierului.

Un brevet referitor la tehnologia MiR-584-5 a fost depus de inventatori(dr. Rao și Nourhan Abdelfattah) la Oficiul de Mărci și Brevete, iar studiul a fost publicat în Jurnalul Nature Communications. Cercetarea intergală o găsiți aici

Recent alți oameni de știință au propus un tratament personalizat pentru meduloblastom, susținând că astfel s-ar putea evita dozele inutile de chimioterapie și radioterapie la copii și tineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel