Cancer, de ce unele tipuri afectează numai femeile tinere

Dana Lascu |
Data publicării:

Dintre multe forme de cancer pancreatic, una afectează în mod specific femeile, adesea tinere, chiar dacă pancreasul este un organ cu o expunere mică la hormoni sexuali. Acest cancer pancreatic, cunoscut sub numele de „chist mucinos”, are asemănări ciudate cu un alt cancer mucinos, care afectează ovarele. Prin efectuarea de analize pe scară largă a datelor genomice, cercetătorii au găsit o explicație: ambele tumori provin din celule germinale embrionare.

Dintre formele de cancer pancreatic, unul afectează în mod specific femeile, în special cele tinere. Cum este posibil acest lucru, chiar dacă pancreasul este un organ cu o expunere mică la hormonii sexuali? Ei, bine, acest cancer pancreatic, cunoscut sub numele de „chist mucinos", are asemănări ciudate cu un alt cancer mucinos, care afectează ovarele.

Efectuând analize la scară largă a datelor genomice, cercetătorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) și de la Spitalele Universitare din Geneva (HUG), Elveția, în colaborare cu colegi cercetători din Statele Unite, au găsit un răspuns: ambele tumori provin din celule germinale embrionare. În timp ce sunt încă nediferențiate, aceste celule migrează către organele de reproducere.

Pe drum, unele se pot opri în mod eronat în alte organe, ducând la un risc de apariție a unei tumori peste vârsta de 30 de ani. Permițând o mai bună clasificare a acestor tumori mucinoase, studiul în cauză, care va putea fi citit în următorul număr printat al revistei Journal of Patology, deschide calea spre un anagement mai adecvat și personalizat în funcție de originea tumorii.

Apar la femei între 30 și 40 de ani

Tumorile mucoase ale ovarului și ale pancreasului afectează în general femeile tinere – cu vârste între 30 și 40 de ani. Acestea iau forma unui chist mare, un fel de minge plină cu lichid. Fiind rare - ele reprezintă aproximativ 3% din cancerele ovariene și pancreatice - sunt, de obicei, tratate prin intervenții chirurgicale.

Diagnosticat la timp, chistul canceros este complet eliminat. Cu toate acestea, în 15% din cazuri, chistul se rupe înainte de operație; celulele canceroase se răspândesc în peritoneu, ducând la metastaze care sunt foarte rezistente la chimioterapie. În astfel de cazuri, prognosticul de supraviețuire al pacienților nu depășește un an.

Inițial, aceasta lucrare s-a bazat pe observarea clinică", spune coordonatorul studiului, Dr. Intidhar Labidi-Galy, cercetător la Centrul de cercetare translațională în onco-hematologie la Facultatea de Medicină a UNIGE și medic la HUG.

„Ca specialist în cancerul ovarian, am dat peste un articol detaliind profilul genetic al tumorilor mucinoase ale pancreasului. Spre marea mea surpriză, au avut aceleași modificări genetice ca tumorile mucinoase ale ovarului, deși aceste două organe nu au o relație directă unul cu celălalt".

Dr. Kevin Elias, profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Brigham's and Women's Hospital, din Boston, Sua, și autor princial al studiului, a idenitificat legătura dintre cele două tipuri de cancer.

Am descoperit aceleași mutații genetice, aceleași tipuri de pacienți - femei tinere, adesea fumătoare - și, chiar mai surprinzător, țesut ovarian în chisturile pancreatice".

O origine comună

De ce este cancerul non-ginecologic aproape exclusiv de sex feminin? Care este legătura dintre ovar și pancreas?

Numai în timpul embriogenezei aceste organe sunt foarte apropiate. La începutul sarcinii, embrionul posedă celule germinative primordiale - într-un fel precursori ai gameților, ovocitelor sau spermatozoizilor - care, între 4 și 6 săptămâni de sarcină, fac o migrație lungă în corpul uman, trec în spatele viitorului pancreas și ajung în conturul gonadelor. În jurul celei de-a șaptea săptămâni de sarcină, cel mai probabil, unele dintre aceste celule germinale se opresc pe drum", spune Dr. Labidi -Galy.

Utilizând bazele de date publice, Kevin Elias și Petros Tsantoulis, cercetători de la UNIGE, împreună cu Intidhar Labidi-Galy și co-coordonatorul Ronny Drapkin de la Universitatea din Pennsylvania au dezvoltat un profil transcriptomic - care identifică nivelurile de exprimare a genelor într-un țesut - celulelor germinative primordiale la 6, 7, 11, 16 și 17 săptămâni de sarcină, precum și celule tumorale și sănătoase ovariene și pancreatice.

Cercetătorii au comparat aceste date, pe de-o parte cu pancreasul și, pe de altă parte, cu ovarul, studiind pentru fiecare dintre aceste două organe profilul țesuturilor sănătoase, al tumorilor mucoase și al altor tipuri de tumori. Rezultatele lor sunt clare: în ambele cazuri, profilul transcriptomic al tumorii mucinoase este departe de presupusul țesut de origine (ovar sau pancreas), dar foarte aproape de celulele germinale primordiale. Acest lucru demonstrează că aceste tumori sunt mai aproape de celulele germinale primordiale decât de organul în care s-au dezvoltat.

Oprirea neașteptată din timpul migrării

Aceste rezultate indică faptul că o oprire în migrația celulară care a survenit accidental în timpul vieții embrionare a acestor femei poate, după decenii mai târziu, să fie exprimată ca un cancer, în funcție de ceilalți factori de risc (de exemplu, fumatul) și în funcție de locul din organism unde aceste celulele germinale primordiale s-au oprit. Într-adevăr, în timp ce oamenii de știință au examinat pancreasul și ovarul, cazuri similare au fost raportate peste tot pe linia de migrare a celulelor germinale, în special în ficat sau peritoneu.

Rezultatele noastre nu vor schimba abordarea chirurgicală a acestor pacienți, dar ne-ar putea face să reflectăm asupra protocoalelor de chimioterapie. Aceste tumori rare sunt un fel de forme orfane de cancer, pentru care nu există tratamente standard pentru ele. Din legarea lor de alte tipuri de cancer , sperăm să identificăm tratamente care ar fi eficiente. Pentru fiecare mutație, care este cel mai bun tratament? Suntem, aici, în centrul oncologiei personalizate: cunoașterea inamicului în fiecare detaliu face mai ușoară lupta cu el”, concluzionează Dr. Labidi- Galy, într-un comentariu dat publicității de Universitatea din Geneva.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel