Cancer de pancreas, test de sânge pentru detectarea precoce

Teste, gravide
Teste, gravide

Un nou test de sânge pentru cancerul pancreatic poate ajuta la detectarea precoce a cancerului de pancreas, dacă este utilizat alături de testul actual, spun cerctetătorii, care  au constatat că abordarea combinată detectează 70% din cazurile de cancer pancreatic, cu o rată fals pozitivă mai mică de 5%.

 

Echipa condusă de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Van Andel din Grand Rapids, speră că testul lor, atunci când este folosit în combinație cu testul disponibil în prezent în SUA, va ajuts medicii să diagnosticheze și trateze cancerul pancreatic la persoanele cu risc ridicat înainte ca boala să se fi răspândit.

,,Deoarece deseori nu provoacă simptome evidente precoce, cancerul pancreatic este dificil de diagnosticat. În multe cazuri, cancerul se află într-un stadiu avansat la momentul descoperirii acestuia. Numai 8.5% dintre pacienți supraviețuiesc ultimilor cinci ani. Ambele teste de sânge măsoară nivelurile de zaharuri produse de celulele cancerigene pancreatice. Zahărul măsurat prin noul test - sTRA - este produs de un alt subgrup de cancer pancreatic decât CA-19-9, zahărul măsurat prin testul existent. Atunci când sunt utilizate împreună, există o șansă mai bună de a detecta cancerul de pancreas care s-ar putea să fi fost ratat de un singur test. Testul curent CA-19-9 detectează doar aproximativ 40% din cancerele pancreatice. Se folosește pentru a confirmă diagnosticarea cancerului pancreatic sau pentru a urmări progresia bolii, dar nu pentru a examina boala”, a precizat Brian Haab autorul studiului.

 Rata de detectare mai mare obținută prin combinarea testelor noi și actuale arată că această abordare s-ar putea dovedi folositoare pentru screening-ul și intervenția timpurie, în special la persoanele cu risc crescut de cancer pancreatic.

Aceasta include persoanele cu antecedente familiale de cancer pancreatic, cei care au avut chisturi pancreatice sau pancreatite cronice sau cei care au fost diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 mai târziu în viață.

,,Noi credem că folosirea acestor teste în mod complementar va ajuta medicii să detecteze cancerul de pancreas mult mai devreme în procesul de boală, îmbunătățind în mod semnificativ șansa de supraviețuire a unui pacient”, a spus Haab, potrivit Medicine Net.com.

Echipa efectuează cercetări suplimentare pentru a confirma eficacitatea testelor combinate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel