Explozie de boli și cancere de piele. Greșeala zilnică ce ne distruge. Semnul de pe piele că ai Helicobacter Pylori: Foarte grav e că a crescut melanomul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer de piele - Foto: Freepick @Alessandro_Grandini
Cancer de piele - Foto: Freepick @Alessandro_Grandini

Care sunt factorii care ne distrug pielea. Unde greșim zilnic și cum ne îmbolnăvim singuri. Semnul pe care ni-l dă pielea.

Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, doctor în științe medicale, membru al Academiei de Știinte Medicale, medic primar dermatovenerologie, cu competență în dermatoscopie și laser în dermatologie, șeful Clinicii de Dermatovenerologie și Oncologie Dermatologică de la Spitalul Elias din București, avertizează că numărul cancerelor de piele este în continuă creștere în ultimele decenii. Mai mult, potrivit medicului, sunt de 4 ori mai multe cazuri de melanom. 

Invitat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical, medicul Călin Giurcăneanu ne-a explicat care sunt factorii de risc care duc la această creștere a cazurilor și unde greșim în viața de zi cu zi.

Care sunt factorii care ne distrug pielea. Unde greșim zilnic și cum ne îmbolnăvim singuri. Semnul pe care ni-l dă pielea

Psihiatru, mesaj DUR pentru părinți: Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. Așteptările lor sunt prea mari și viața e prea dură

"Numărul afecțiunilor dermatologice este în creștere. Și această creștere pare a fi determinată de multiplii factori, care s-au schimbat în ultimii 40-50 de ani, atât din exterior, dar foarte mult în interiorul organismului.

De exemplu, gradul mare de poluare, subțierea stratului de ozon, creșterea activității solare a ultravioletelor care ajung la nivelul pământului, automat afectează nivelul pielii individului. Au apărut, așadar, tot felul de boli de piele determinate de factori fizici, îmbătrânirea solară, îmbătrânirea clinică, fenomen care se întâmplă foarte frecvent, care atât cosmetic, dar de multe ori și fizic, fiziologic, deranjează foarte mult individul", a declarat Călin Giurcăneanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Medicul dermatolog subliniază că aceștia sunt factori în fața cărora avem puține mijloace de protecție. Cu toate acestea, există factori pe care chiar noi îi provocăm și aici ne referim la alimentație, la cantitatea de mâncare pe care o consumăm și la calitatea ei.

"În alimentația individului au survenit o serie întreagă de factori toxici pentru organism.

Glutenul se găsește în aproape întreaga gamă de alimente de la aproape toate supermarketurile.

Enteropatia la gluten este una din afecțiunile care dau pe piele o serie întreagă de manifestări, mai ales dermatita herpetiformă și așa mai departe. Sunt o serie întreagă de alte substanțe chimice din alimente, care modifică mult din fiziologia normală, a tractului gastrointestinal, a canalelor hepatice, pancreas, care fac o serie întreagă de afecțiuni.

Acneea rozacee sau rozaceea cum se numește acum, face parte dintr-un ansamblu de afecțiuni în care boala gastrointestinală joacă un rol foarte important.

Nu mai vorbesc de o serie întreagă de factori din ultimii ani care afectează multe organe interne, mă refer iarăși la alimentație, la anumite obiceiuri, se schimbă și obiceiuri alimentare, consumul de tutun, de narcotice, toate astea afectând o serie întreagă de organe interne, automat acestea se exprimă și la nivel cutanat. Deci, pielea este în mare parte și oglinda a ceea ce se întâmplă în interiorul organismului, pe lângă a ceea ce se întâmplă venind din exteriorul organismului", a completat medicul.

În ultimii 30 - 40 de ani, numărul bolilor dermatologice a ajuns de la 1.200, la peste 5.000.

"A crescut evident numărul de boli dermatologice, cum vă spuneam anterior, același Tratat din anii 80 (n.r. Tratatul de dermatologie al lui Fitzpatrick), în anii 2018 arată un număr de 3 - 4 ori mai mare de afecțiuni. Și această tendință continuă. Numărul bolilor dermatologice continuă să crească foarte mult", a spus dr. Călin Giurcăneanu.

Explozie de rozacee. Bolile de piele pornite de la o boală gastrointestinală

 

"Spre exemplu, această rozacee a crescut foarte mult în ultimul timp. Ea este legată de infecția cu Helicobacter Pylori, care și asta a crescut foarte mult în ultimul tip, sau că este legată de alte afecțiuni gastrointestinale. V-aș mai da ca exemplu maladiile buloase dermatologice foarte severe, cum ar fi pemfigusul vulgar, cum ar fi pemfigoidul bulos, sunt afecțiuni imunologice care afectează homeostazia întregului organism.

Pemfigusul se consideră că în ultimii circa 40 de ani a crescut de aproximativ 3 ori. Pemfigoidul bulos, o afecțiune care aparent nu este foarte severă, dar se leagă totuși de anumite cancere interne, se poate lega de anumite boli neurologice și cardiovasculare.

Soluția care distruge cancerul. Matei Bâră: Țintește tumora, iar reacțiile adverse sunt mult mai reduse

La o persoană de 80 de ani, pemfigoidul bulos a crescut de 2,5 ori în ultimii 35 de ani, studii făcute în diverse țări ale lumii. Vorbesc de o serie întreagă de boli alergice cutanate, cum ar fi urticariile, tot legate în mare parte de alimentație, de factorii de mediu, de poluare, de toate chestiunile astea", a mai spus el.

"În alte boli cutanate determinate, cum spuneam, de mediul intern, cum e o boală gastrointestinală, sau de alte afecțiuni, dar tractul gastrointestnal este foarte important pentru tot ce se întâmplă pe piele. În această situație, prevenția ar putea însemna o anume alimentație, un anume regim alimentar, este și motivul pentru care personal, când am situații de acest gen, eu apelez la un foarte bun coleg gastroenterolog, care știe ce sfaturi să-i dea pacientului, știe ce să găsească, ce ar putea să determine apariția pe piele, la anumite alimente, a unor leziuni și așa mai departe.

Am un pacient cu psoriazis, am mai mulți colegi buni reumatologi la care pot trimite pacienții pentru artrita psoriazică.

Sau am multe leziuni de acnee la tinere, trimit întotdeauna la un foarte bun endocrinolog să îi facă un profil hormonal, să-i facă un profil al androgenilor ovarieni, suprarenal și așa mai departe și în felul acesta, eu, dermatolog, voi trata mai bine afecțiunea", spune medicul.

Explozie de cazuri de cancer de piele: Foarte grav este că a crescut acest melanom

 

"În ceea ce privește cancerele cutanate, aceste au crescut, sunt statistici făcute în multe țări europene și acum avem Registrul Național din 2015 și noi, în România, de cancere de piele, ca și Registrul de Psoriazis, de boli venoase cronice, de alergii, se dovedește clar că aceste cancere de piele și, în mod special, cancerul produs de melanocite, melanomul, care este una dintre cele mai grave forme de cancer, a crescut de 4 ori față de anii 80.

Și celelalte cancere de piele, cu celule scuamoase, ale epiteliului de suprafață, cancere spinocelulare și cancere bazocelulare, și acestea au crescut de 2-3 ori. Dar, foarte grav este că a crescut acest melanom", avertizează prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, care completează că, la fel ca și celelalte boli de piele, cancerele pot fi însă prevenite dacă ne schimbăm acele obiceiuri care sunt extrem de nocive.

"Evident, pentru o bună prevenție trebuie să ținem cont și de anumite obiceiuri, habitaturi, trebuie să schimbăm ceva din obiceiurile pe care le are individul. În bolile de piele contează foarte mult fumatul, contează foarte mult consumul de alcool. Contează foarte mult dacă mâncați grăsimi multe, a fi obez.

Obezitatea se leagă de enorm de multe boli dermatologice, psoriazis, lichenul plan etc. Deci, schimbări în aceste obceiuri ar fi foarte bune pentru piele", a mai spus medicul dermatolog.

Care e ora la care să nu facem plajă niciodată

Specialistul atrage atenția că de la ora 11.00 până seara la 17.00 – 18.00 nu avem ce căuta la plajă.

"Constat, cu stupoate, că și în țări unde s-a făcut demult o educație anti cancer de piele, anti-melanom, în Spania, Italia, Franța, se expun la soare începând după ora 11.00, stau la plajă până seara la 17.00, la 18.00, plajele sunt pline. Deci, nici acolo educația nu e bună.

Evident, că o prevenție foarte bună în acest sens, repet – melanomul, care este cea mai gravă formă de cancer de piele, de care se moare, cu metastaze rapide, intrat în stadiul final terminal în 6 luni de zile din momentul în care ai constatat leziunea, deci sunt situații foarte grele, prevenția mai ales la acest tip de cancer este să știm cum să ne protejăm de soare, să nu ne expunem la anumite ore, să dăm cu creme de fotoprotecție, să purtăm îmbrăcăminte de protecție și cea mai bună este asta, fizică, haine, pălării cu boruri largi".

Semnele de alarmă că ai o tumoră. Cum știi că ai cancer în faza de început

Bolile pe care le poți face din cauza Soarelui. Melanomul nu este singura

Expunerea la soare la ore nepotrivit poate duce și la apariția altor boli de piele. Din păcate, sunt oameni care nu au cum să se ferească.

"Sunt oameni care lucrează în soare, oameni care n-au ce face, și care fac o serie întreagă de afecțiuni fără vina lor, pentru că asta este meseria lor, de acolo își câștigă banii. Sunt agricultori, sunt muncitori pe linii de înaltă tensiune, trebuie să se îmbrace bine, să se păzească. Și nu numai de melanom. Sunt o serie întreagă de boli produse de radiația ultravioletă.

Porfiria cutanată tardivă, o maladie buloasă cu tulburarea metabolismului porfirinelor, asta înseamnă o afecțiune destul de severă, declanșată de radiația ultravioletă. Lupusul eritematos, o serie întreagă de boli autoimune sunt declanșate de expunerea la ultraviolete.

Dermatomiozita, alergii solare, urticarii solare, erupții polimorfe, deci iată că prevenția este foarte, foarte bună în multe afecțiuni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel