Soluția care distruge cancerul. Matei Bâră: Țintește tumora, iar reacțiile adverse sunt mult mai reduse

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Solutia care distruge cancerul - Foto: Freepick @kjpargeter @demanna
Solutia care distruge cancerul - Foto: Freepick @kjpargeter @demanna

Care este soluția salvatoare pentru bolnavii de cancer. Ce presupune un tratament oncologic.

În prezent, ratele de vindecare ale pacienților diagnosticați cu cancer sunt din ce în ce mai mari, datorită tehnologiei care a avansat. 

Supraviețuirea cancerului are consecințe fizice, mentale, emoționale, sociale și financiare care încep odată cu diagnosticarea și continuă pe parcursul tratamentului ulterior. Include, de asemenea, aspecte legate de tratamentul de urmărire, efectele secundare ale tratamentului, riscul de a face din nou cancer și calitatea vieții.

Sanador

Soluția pentru bolnavii de cancer. Informațiile care pot liniști orice bolnav de cancer

De la ce vârstă începe să apară demența. Greșeala pe care o facem cu somnul. Amos D. Korczyn: Duce și la pierderea auzului

"Radioterapia este unul dintre tratamentele oncologice. Este unul dintre tratamentele locale pe care ar trebui să-l folosim în cazul bolilor oncologice. Este un tratament local, ca și chirurgia. Aceasta este efectuată în funcție de stadiul bolii, de localizare, de multe alte aspecte și este integrativă în planul de tratament al fiecărui pacient oncologic dacă are indicație", a declarat dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR.

Radioterapia este un tratament împotriva cancerului care utilizează raze X de înaltă energie sau alte particule pentru a distruge celulele canceroase. Un regim de radioterapie, sau un program, constă de obicei într-un număr specific de tratamente administrate pe o perioadă determinată.

Radioterapia poate trata multe tipuri diferite de cancer. De asemenea, poate fi utilizată în combinație cu alte tratamente împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia și / sau chirurgia.

Practic vorbind, radiația distruge localizat celulele canceroase. Celulele canceroase sunt țintite și distruse prin această tehnică salvatoare pentru bolnavii de cancer, o tehnică ce funcționează în multe centre, inclusiv în Centrul Oncologic de la SANADOR.

"Orice radioterapie este țintită la ora actuală. Mulți pacienți întreagă dacă merge fix la țintă. Până acum 20 de ani, radioterapia era considerată locală, dar cu efecte adverse foarte mari, cu toxicitate foarte mare și cu volume foarte mari.

La ora actuală, cu tehnica IMRT și stereotaxia s-a restrâns foarte mult volumul țintă și am putut să creștem dozele. Atunci, implicit, s-a putut crește eficacitatea acestui tratament pe zona pe care o iradiem. În anumite localizări avem reacții adverse mult mai reduse comparativ cu anii anteriori. Atunci, da, într-adevăr, radioterapia este țintită, doar că acum contează foarte mult.

Anumite tipuri de radioterapii tratează tumori foarte mici. În cazul stereotaxiei vorbim de tumori de 0,5 cm - 1 cm sau vorbim de radioterapie loco-regională, când avem formațiuni tumorale mai mici sau mai mari, plus arii ganglionare. Atunci, când avem mai multe arii ganglionare, atunci volumul este și el mai mare, dar tot este țintit, chiar dacă este un volum mai mic sau mai mare", a mai spus dr. Matei Bâră, medic specialist radioterapie și șeful Departamentului de Radioterapie din cadrul Centrului Oncologic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Un tratament oncologic nu înseamnă doar radioterapie

 

Florin Călinescu, diagnosticat cu cancer: Un malaxor al destinului pe care nu-l doresc nimănui. Va ajunge să pătrundă la creier

"Trebuie să ne gândim la ce înseamnă tratamentul oncologic. Un tratament oncologic nu înseamnă doar radioterapie. Înseamnă un tratament combinat care poate să aibă mai multe etape de tratament și atunci tratamentul cu liză curativă este parte a unui tratament.

Tratamentele cu liză curativă, la anumite localizări, unde discutăm de radioterapie, au șansă destul de mare de vindecare. Aici vorbim de cancerul de prostată, acolo unde controlul local prin radioterapie sau intervenție chirurgicală aduce o șansă foarte mare de curabilitate.

La alte localizări, curabilitatea este puțin nu discutabilă, dar este de văzut în timp, pentru că dacă este să vorbim de cancerul rectal, unde, la ora actuală, dacă este o tumoră mai mare, cu ganglioni loco-regionali, tratamentul este de lungă durată. Este mai întâi de tipul radio-chimioterapie, apoi urmează chimioterapia de mentenanță și abia apoi se reevaluează pentru intervenția chirurgicală.

Atunci, noi livrăm doza curativă, dar în realitate viza tratamentului este de a steriliza boala", a mai spus medicul.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel