Cancer de sân, în România 10.000 de cazuri noi pe an

Incidența cancerului de sân este în creștere în România, potrivit estimărilor făcute de Societatea Română de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, care susține că numărul de cazuri noi pe an va depăși 10.000 în anii următori.

La nivel mondial sunt diagnosticate aproximativ 1,67 milioane de cazuri noi în fiecare an. La fiecare 20 de secunde o femeie este diagnosticată cu cancer de sân în lume şi peste trei femei mor de cancer de sân la fiecare cinci minute.

"Incidența cancerului mamar este în creștere în România și se estimează că în anii următori va ajunge la același nivel ca în țările din Europa Occidentală și numărul de cazuri noi pe an va depăși 10.000. Din păcate, în România, rata mortalității crește în același ritm alarmant", a declarat prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie, la cea de-a VI-a ediție a Conferinţei Naționale cu participare internațională dedicată cancerului mamar.

Cancerul mamar este cea mai răspândită formă de cancer la femei. Potrivit statisticilor internaționale, peste 500.000 de femei decedează în urma bolii. 61% dintre pacientele cu cancer de sân se prezintă imediat la medic, prin urmare sunt diagnosticate în stadiu incipient, ceea ce face ca supraviețuirea în cazul lor să fie de lungă durată. Însă 32% dintre paciente sunt diagnosticate cu cancer de sân avansat la nivel local, iar 6% dintre paciente sunt diagnosticate cu cancer de sân avansat sau metastatic.

Loredana Batariga, o pacientă în vârstă de 41 de ani, a depistat o tumoră agresivă la sân acum 4 ani și jumătate, când era însărcinată în luna a patra.

"Sincer, ca orice pacient aflat în postura asta, mi-a trecut prin cap că până aici mi-a fost dat să trăiesc...și am suferit îngrozitor... mi-au trecut tot felul de gânduri prin cap, dar era ceva normal... eram într-o stare de șoc. Am consultat câțiva doctori de specialitate oncologică și toți îmi recomandau să nasc prematur cu riscurile de rigoare, ca să mă salvez pe mine, sfat care nu mi se potrivea deloc, mai ales că acasă mai aveam o fetiță de 10 ani cu handicap grav, diagnostic cu autism", a declarat Loredana Batariga.

Femeia a dus sarcina până la capăt, iar imediat după naștere a început investigațiile necesare și ședințele de chimioterapie. A fost supusă și unei operații, în timpul căreia i-a fost extirpat sânul ( mastectomie) și în același timp i s-a făcut și reconstrucție mamară.

Mastectomia, intervenția chirugicală care presupune îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni, parțial sau complet, în tratamentul chirurgical al cancerului de sân, a devenit tot mai populară după ce vedete de la Holywood au declarat public că și-au făcut operația în scop profilactic.

"Chirurgia cancerului mamar s-a modificat în ultimii ani. În primul rând pentru că așteptările pacientelor au crescut, ele nu mai vor doar să se vindece, vor să își păstreze sânii atunci când este posibil, vor ca aceștia să aibă o formă naturală și vor să își păstreze calitatea vieții. De aceea, în prezent, combinăm tehnici chirurgicale oncologice și plastice pentru a obține rezultate estetice mai bune, se numește Chirurgie Oncoplastica, a declarat dr. Benjamin Sarfati, specialist în chirurgie plastică și reconstructive la Centrul European Gustave Roussy din Paris.

Programul national de reconstrucţie a sânului cu proteze "merge prost"

Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie susţine că programul de reconstrucţie a sânului cu proteze implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate "a fost prost gândit" şi "merge prost", iar noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu fac decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva pacienţii.

"E un program de reconstrucţie cu proteze care a fost implementat de Casa de asigurări în România în urmă cu câţiva ani. Este extraordinar că s-au gândit la aşa ceva. Necazul e că el a fost prost gândit şi merge prost. Cine s-a gândit să îl facă a spus: avem mii de persoane la care se face mastectomie, 800 de cazuri pe an vor face reconstrucţie. Nimeni nu era pregătit, nici pacienţii, nici opinia publică, nici medicii. S-au făcut vreo 200, nici nu ştiau unde să se ducă. Noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu o să facă decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva aceste persoane", a prof.dr. Blidaru, în cadrul conferinței.

Acesta a subliniat faptul că România are acum mai multe cazuri de reconstrucție mamară imediată decât în anii anteriori, însă ,,suntem foarte departe de procentele de reconstrucție post mastectomie efectuate la nivel mondial; dacă în lume 60 – 80% dintre pacientele care au mastectomie beneficiază de reconstrucție, în țara noastră procentul este în jur de 5%".

60 - 80% din toate cancerele mamare se tratează prin conservarea sânului

Chirurgia cancerului mamar a devenit mult mai nuanțată și individualizată, iar renunțarea la mastectomie e un lucru care s-a întâmplat peste tot în lume, chiar dacă în ritmuri diferite. Prof. Blidaru susține că peste tot în lume 60 - 80% din toate cancerele mamare se tratează prin conservarea sânului, la noi însă multă lume consideră mastectomia ca fiind singura soluţie în cancerul de sân. Potrivit acestuia, lucrul care s-a schimbat cel mai mult şi doreşte să se schimbe în continuare este individualizarea tratamentului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel