Cancer de sân la BĂRBAȚI. Două CAUZE principale: E mult mai agresiv ca la femei și greu de controlat

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancer de san la barbati – FOTO: Pexels @cottonbro
Cancer de san la barbati – FOTO: Pexels @cottonbro

Cancerul mamar se poate dezvolta și la bărbați. Incidența în cazul bărbaților este mult mai redusă decât în cazul femeilor.

Cancerul mamar poate afecta chiar și bărbații. Cancerul mamr în cazul bărbaților este unul rar, care se poate localiza în țesutul mamar retroareolar. De regulă, bărbații tineri nu sunt diagnosticați cu cancer mamar. Acesta apare, în cazuri rare, la bărbații de peste 60 de ani.

Loviturile, unul din factorii declanșatori

Loviturile repetate în zona toracelui pot declanșa cancerul mamar în cazul bărbaților. Pugiliștii se înscriu în această categorie. La fel ca în cazul femeilor, în cazul cancerului mamar la bărbați apar schimbări în zona toracelui.

Medicul oncolog, Mariana Mununar, ne-a vorbit despre cancerul mamar la bărbați și despre hormonii pe care corpul acestora îi secretă.

”În momentul în care se dă cu un gel de duș pe corp, tot se simte ceva. Zona respectivă se modifică ca și structură. Este o retracție a zonei. Nu mai există acea anatomie frumoasă, relaxată cu musculatură. Anatomia se modifică și devine o zonă strâmtată. Frecvent, la bărbați aceste leziuni au legătură cu un traumatism de torace anterior, o lovitură în piept. Am văzut și bărbați care practicau sportul de tip box și aveau această problemă în urma loviturilor încasate”, ne-a spus medicul oncolog, Mariana Mununar.

Vezi și: Limba străină învățată încă din copilărie previne boala Alzheimer și demența. Cum să ai un copil DEȘTEPT și sănătos

Bărbații supraponderali, predispuși la cancer mamar

Obezitatea constituie un factor de risc pentru ca bărbații să dezvolte cancer mamar. Persoanele supraponderale au o resursă ridicată de estrogen antrenată în procesele maligne ale glandei mamare.

”Am văzut și neoplazii de sân la bărbați cu supraexpresie de hormone estrogeni și progesteron.corticosuprarenala secretă estrogen și progesteron și la bărbați. În momentul în care noi blocăm acest testosteron prin medicație antipogenică creștem riscul ca din sterolul rămas să facem estrogen și progesterone”, a mai spus medicul.

Bărbații suportă durerea mai greu

Față de femeile diagnosticate cu cancer de sân, bărbații au un grad de suportabilitate mai redus.

”Este mult mai agresiv în cazul bărbaților și mult mai greu de controlat. La bărbați e mai dificil de tratat decât la femei, din cauza durerilor”, a mai precizat medicul oncolog, Mariana Mununar.

Chiar și așa, bărbații care au fost diagnosticați cu cancer de sân, aflat în stadiu incipient, au o șansă bună de vindecare. Tratamentul constă, de regulă, în intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului afectat.

Vezi și: Cancerul la SÂN și legătura cu stresul și CARIILE. Când apare semnalul de alarmă. Poate să nu fie tumoră, ci o fibroză mai urâtă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel