Cancer de sân triplu-negativ, prima imunoterapie aprobată de FDA

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

FDA a aprobat prima imunoterapie pentru cancerul de sân triplu-negativ, o formă extrem de agresivă de cancer în care supraviețuirea e de 12-15 luni.

Combinația de imunoterapie (Tecentriq - atezolizumab) și chimioterapie (Abraxane - Nab-Paclitaxel) a fost aprobată accelerat de FDA (Administrația americană pentru alimente și medicamente) pentru tratamentul cancerului de sân triplu-negativ care este avansat local sau care s-a răspândit, nu poate fi îndepărtat chirurgical și are celule care au o proteină numită PD-L1, anunță CNN.

Un studiu publicat în octombrie anul trecut în New England Journal of Medicine, pe care DC MEDICAL vi l-a prezentat AICI, a constatat că supraviețuirea mediană fără progresia bolii (perioada de timp în care starea unei paciente nu se înrăutățește) a fost de 7,4 luni în rândul pacienților care au primit terapia asociată, comparativ cu 4,8 luni la cei cărora li s-a administrat chimioterapie cu un placebo, a anunțat FDA vineri.

„Aceasta este prima dată când imunoterapia a funcționat într-un cancer atât de dificil de tratat și reprezintă un pas imens pentru acești pacienți cu cancer de sân", a declarat autorul studiului Dr. Peter Schmid, de la Universitatea Queen Mary din Londra, anul trecut.

Aprobarea accelerată este doar începutul, a remarcat dr. Otis Brawley, profesor de oncologie și epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins.

Aprobat rapid

„FDA a aprobat-o pe baza supraviețuirii fără progresie, cu speranța că mai târziu ... datele vor arăta că tratamentul de fapt, face ca femeile să trăiască mai mult" a spus Brawley pentru CNN.

„Cancerul mamar triplu-negativ este o formă agresivă a cancerului de sân, căutam cu disperare opțiuni de tratament mai bune. Este deosebit de tragic faptul că cei afectați sunt adesea tineri, mulți dintre ei având familii tinere. Sunt încântat că folosind o combinație de imunoterapie și chimioterapie suntem în măsură să extindem în mod semnificativ vieți în comparație cu tratamentul standard doar cu chimioterapie", a explicat profesorul Peter Schmid.

Cancerul de sân triplu-negativ afectează adesea femeile tinere, multe persoane fiind diagnosticate la vârsta de 40 - 50 de ani. Tratamentul standard era, până acum, doar chimioterapia, la care majoritatea pacienților dezvoltă rapid rezistență.

Dacă boala se răspândește în alte părți ale corpului, supraviețuirea este de cele mai multe ori de numai 12 până la 15 luni, se arată în materialul dat publicității de Universitatea Queen Mary.

Studiul pe baza căruia FDA a aprobat acest tratament poate fi găsit, integral (open access), AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel