Cancer din cauza poluării, motivul pentru care un cercetător a ajuns la închisoare

Adisa Codruț |
Data publicării:
Poluare  FOTO: pexels.com
Poluare FOTO: pexels.com

Un cercetător a fost condamnat joi, 26 septembrie, la 15 luni de închisoare pentru că a dezvăluit riscurile de dezvolta cancer provocate de poluarea toxică din vestul Turciei.

Cancer, cercetător, închisoare. Un om de ştiinţă turc a fost condamnat joi la 15 luni de închisoare pentru că a dezvăluit riscurile de dezvolta cancer provocate de poluarea toxică din vestul Turciei. Tribunalul din Istanbul l-a condamnat pe Bülent Sik pentru "dezvăluire de informaţii confidenţiale", un verdict pe care Amnesty International l-a calificat drept "o parodie la adresa justiţiei", potrivit Agerpres care citează AFP.

Dr. Bülent Sik a dezvăluit anul trecut rezultatele unui studiu realizat între 2011 şi 2015 împreună cu alţi oameni de ştiinţă pentru Ministerul Sănătăţii, care face legătura între toxicitatea solului, apei şi a alimentelor şi rata ridicată de cancer în mai multe provincii din vestul Turciei. 

Cancer, cercetător, închisoare. Decizia instanței

El a scris mai multe articole pentru cotidianul Cumhuriyet după ce a realizat că guvernul nu ia măsuri. Studiul "a arătat clar până la ce nivel resursele de apă erau contaminate cu substanţe toxice", a declarat dr. Sik pentru presă după aflarea verdictului. El va rămâne în libertate pe toată durata recursului. "Decizia instanţei arată că rezultatele unui studiu care vizează în mod direct sănătatea publică pot fi ascunse. Acest lucru este inacceptabil", a adăugat el.

Grupuri pentru apărarea drepturilor omului acuză guvernul turc că nu a aplicat reglementările de mediu, în pofida dezvoltării industriei în multe regiuni ale ţării. Zona industrială Dilovasi, situată la circa 80 de kilometri de Istanbul, care găzduieşte numeroase uzine chimice şi metalurgice, a fost menţionată în mod special în raport pentru o rată a cazurilor de cancer mult peste media internaţională. "În loc să-i urmărească în justiţie pe cei care trag un semnal de alarmă, autorităţile turce ar trebui să investigheze această problemă importantă de sănătate publică", a declarat Andrew Gardner, cercetător al filialei Amnesty International din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel